Suriyeli muhalifleri ihbar kurtardı

Suriyeli muhalifleri ihbar kurtardı

GÜNDEM Haberleri

Cilvegözü'nde Suriye istihbaratının ayak izleri bulunuyor. Olay saatlerinde Suriye Ulusal Konseyi liderleri sınırdan geçiş yapacaktı. Muhtemelen bomba yüklü aracın bu sırada patlatılması düşünülüyordu.

Cilvegözü sınır kapısında gerçekleşen patlamayı; kimin ve hangi amaçla yaptığı henüz netlik kazanmadı. Ama, Suriye istihbaratı olan El Muhaberat'ın ayak izlerini taşıdığı da bir gerçek. Olayın yaşandığı saatlerde Suriye Ulusal Konseyi liderleri Cilvegözü'nden Suriye'ye geçiş yapacaktı. Muhtemelen bomba yüklü aracın bu geçiş sırasında patlatılması düşünülüyordu. Ancak, güvenlik nedeniyle geçiş Cilvegözü sınır kapısına üç km kadar uzaklıkta bulunan Bükülmez köyündeki ATME sınır kapısına kaydırılınca muhalif liderler kurtuldu. Olan vatandaşlara oldu. Cilvegözü olayı Türk sınır güvenlik güçlerinin daha dikkatli olması ve Türkiye-Suriye sınır kapıları arasındaki tampon bölgelerin güvenliğinin Türkiye tarafından sağlanması gerektiğini ortaya koydu. Irak deneyimi bombaların genellikle hurda otomobil, minibüs veya kamyonlara yüklendiğini gösterdi. Bu nedenle şüpheli araçlara karşı daha hassas olunması gerekiyor. Ayrıca, ne olursa olsun Hatay'a da daha fazla özen göstermeliyiz. Hatay üzerine oyun içinde oyunların oynanabileceğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. Hatay'ın en büyük şansı güvenlik konularında çok deneyimli bir vali olan Celalettin Lekesiz'e sahip olmasıdır. Sayın Lekesiz sayesinde büyük tezgahlar kamuoyuna yansımadan sona erdirilebilmiştir. nbsp;
Cilvegözü, Reyhanlı ilçesinin sınırları içerisindedir. Türkiye'nin Suriye üzerinden Orta Doğu'ya açılan en önemli karayolu sınır kapısıdır. 19 Temmuz 2012'den beri Cilvegözü'nün karşısındaki Suriye'nin sınır kapısı olan Bab el Hava muhaliflerin kontrolünde bulunuyor. Reyhanlı kökenliyim. Ne Hatay ne de Suriye toprakları benim için yabancı değil. Sınır devletleri ayırdı. Akrabalıklar ve dostluklar en soğuk dönemlerde bile sıcaklığından bir şey kaybetmedi. Bu nedenle savaştan kaçan Suriyeliler için Reyhanlı güvenli ilk liman. Reyhanlılılar Suriyelilerin dinine, mezhebine, etnik kökenine ve siyasetine bakmıyor. Reyhanlı, muhalifler ve Beşar yanlısı aileler için sıcak bir yuva. Kimse yadırgamıyor ve sorgulamıyor. 70 bin nüfusa sahip Reyhanlı ve köylerinde günümüzde yaklaşık 60 bin Suriyeli yaşıyor. Dışarıdan gelen biri, Türkiye ile Suriye'nin birleştiğini düşünebilir. İlçede bütün evler kiralanmış veya hibe edilmiş durumda. Reyhanlı'da her evde de bir veya birkaç Suriyeli aile yaşıyor. Kimisi akraba, kimisi tanıdık, kimisi akrabanın arkadaşı. Reyhanlı'da herkes Suriye'nin mutlu bir geleceğe kavuşması için sabırla bekliyor. Sabrın sonunun selamet olmasını dilerim.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...