Suriye konusunda tam mutabakat

Suriye konusunda tam mutabakat

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama'nın heyetler arası görüşmesi sona erdi. Görüşme planlanandan yarım saat daha uzun sürdü. İki lider arasındaki görüşmelerde Suriye konusunda tam mutabakat sağlandı

Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama yaptıkları görüşmenin ardından Beyaz Saray'ın "Gül Bahçesi"nde nbsp; bir basın toplantısı düzenledi
Ziyaretin ikili ilişkilerin geliştirilmesi için büyük önem taşıdığını söyleyerek söze başlayan Obama şöyle konuştu: "Bir çok önemli konu ele alındı. Görüşmede nükleer silah konusundan bahsettik. Bölgedeki nükleer silahlanma tehlikesinden bahsettik. Bugün, 3 noktaya değinmek istiyorum. Yatırım ve ticareti geliştirmeye karar verdik. Türk ekonomisinin kaydettiği gelişme son birkaç yılda göze çarptı. İkincisi müttefikler olarak karşılıklı güvenliği geliştirme kararı aldık. Reyhanlı saldırısı nedeniyle başsağlığı diliyorum."

'SURİYE İÇİN UĞRAŞACAĞIZ'

Güvenlik açısından Türkiye'nin çabalarını desteklediklerini dile getiren ABD Başkanı, Suriye konusuna geldi. ABD'nin bölgedeki ülkelerin Suriye nedeniyle üstlendiği yükü taşımasına yardım etmeye devam edeceğini kaydeden Obama, "Özellikle Türkiye'deki sığınmacılarla ilgili yardımlarımız devam edecek. Beşar Esad'ın olmadığı bir Suriye için çabalarımıza devam edeceğiz, gitmesi konusunda hemfikiriz. Esad'dan bağımsız bir Suriye için uğraşacağız. Bu bütün ulusların çıkarınadır" dedi.

LİBYA'DAKİ SALDIRI

Bingazi'daki ABD unsurlarına yapılan saldırılarla ilgili de konuştuklarını belirten Obama sözlerine şöyle devam etti: "Orada 4 cesur Amerikalı'yı kaybettik. Böyle bir sürecin yaşanmaması için elimden gelen her şeyi yapacağım. Bu anlamda cesur adımlar attık olaydan hemen sonra. Diplomatik kişileri korumak için özel adımlar attık. Saldırı anında askeri müdahale konusunda ciddi çalışmalar yaptık. Bu konuda kongre bizimle çalışmalı. Bu şekilde çalışmaları daha kolay yürütebiliriz. Bütün tarafları beraber çalışmaya çağırıyoruz. Bingazi'den aldığımız dersler bu şekilde bir programı öne çıkardı."

'SURİYE KONUSUNDA TAM BİR MUTABAKAT'

ABD Başkanı Obama ile Rose Garden'da ortak bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan, Suriye'de kanlı sürecin durdurulması için halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda ABD ile ortak bir mutabakat içerisinde olduklarını belirtti. Erdoğan açıklamasında, "Suriye'de kanlı sürecin sonlandırılması halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda ABD ile tam bir mutabakat içerisindeyiz" dedi.

Resmi temaslar için ABD'de bulunan Erdoğan, ABD Başkanı ile ortak basın toplantısında önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan konuşmasında, "Türkiye ve ABD olarak terörle ortak mücadelemizi sürdürme konusunda son derece kararlıyız. Türkiye ve ABD Ortadoğu'dan Balkanlara, Doğu Akdeniz'den Kafkaslara terörle mücadeleden enerji arz güvenliğine kadar çok geniş bir alanda güç birliği sergiliyorlar, güçlü bir işbirliği sergiliyorlar. Sayın Obama ile az önce yaptığımız görüşmede ABD ilişkilerinin yanı sıra 2 ülkenin ortak gündeminde yer alan ortak meselelere bölgesel ve küresel konulara dair görüş alışverişinde bulunduk. Görüşmelerimiz gün içindeki müteakip temaslarla da devam edecek. Bildiğiniz gibi 100'e yakın işadamıyla buraya geldik. Bu iş adamlarımız da sektörel bazda görüşmelerini devam ettiriyorlar. Öğleden sonra da devam ettirecekler. Türkiye ve ABD ikili ekonomik ve ticari ilişkilerini daha ileri bir düzeye yükseltme hedefini koymuş durumdayız. 10 yıl önce 8 milyar dolar gibi bir seviyedeydik şimdi 20 milyar gibi bir seviyeye ulaştık, bu yeterli değil bunu çok daha ileri taşımamız gerekiyor. Türkiye ve ABD ikili ekonomik ve ticari ilişkilerini daha ileri bir düzeye taşırken burada yeni anlaşmalarla, serbest ticaret anlaşmalarıyla bunu güçlendirmemiz gerekiyor. Bu hususta liderler olarak ortak siyasi iradeye sahip olduğumuzu bir kez daha teyit etme imkanı bulduk" dedi.

GAZZE ZİYARETİ

Başbakan Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama, daha sonra Rose Garden'da düzenledikleri ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan, Gazze'ye planladığı ziyaretiyle ilgili soru üzerine, "Benim şu andaki planımda büyük ihtimalle haziran ayı içerisinde bir Gazze ziyaretimiz söz konusu. Ziyaret, sadece Gazze'ye olmayacak, aynı zamanda Batı Şeria'ya da bir ziyaret gerçekleşecek. Ortadoğu'nun barışında bu ziyaretimizi çok önemsiyorum. Özellikle burada bir grubun sahiplenilmesi gibi bir şey olamaz. Bunun Filistin uzlaşı sürecine de katkı getirmesini, katkı vermesini özellikle çok çok benimsiyorum ve temennim odur ki bu ziyaretle bu sürece katkıda bulunmuş olalım" diye konuştu. Bir gazetecinin, Suriye'nin sahip olduğu kimyasal silahlarla ilgili Türkiye'nin elinde kanıtlar olduğunun bilindiğini belirterek, söz konusu kanıtlara ilişkin Obama'ya sunum yapılıp yapılmadığını ve Türkiye'nin bundan sonraki süreçte ABD'den ne beklediğini sorması üzerine Erdoğan, şunları söyledi: "Öncelikle gerek kimyasal silahlar konusu gerek atılan, kullanılan füzeler konusu bütün bunlarla ilgili belge, bilgi bunları ilgili birimlerimiz birbirleriyle paylaşıyorlar. Burada sadece Amerika ve Türkiye değil, aynı şekilde İngiltere, onlar da yine bu tür bilgilere, belgelere sahipler. Bu konuları aramızda tabii aramızda paylaşıyoruz ve zaten ilgili birimlere de başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere bunları vakti saati geldiğinde aktarmak suretiyle de bu kamuoyunun bilgilendirilmesini de sağlamış olacağız. Süreci bu şekilde ilgili birimlerimizle sürdüreceğiz."

-"Suriye konusundaki hassasiyetini görmek istiyoruz"-


Erdoğan, ABD'nin Suriye'deki çabaları güçlendirmemesi durumunda sürecin ne şekilde etkileneceği yönündeki soruya ise, "Tabii şu anda siz bardağın boş tarafını gösteriyorsunuz. Ben bardağın dolu tarafından olaylara bakmak istiyorum ve şu anda bizler uluslararası camianın Suriye konusundaki hassasiyetini görmek istiyoruz" yanıtını verdi. "Şu anda uluslararası camianın hassasiyetini göstermesi için Türkiye olarak biz çaba göstereceğiz" diyen Erdoğan, şöyle devam etti: "İnanıyorum ki ABD aynı şekilde bu çabayı gösteriyor ve diğer ülkeler gerek BM Güvenlik Konseyi gerek Arap Ligi gerekse tüm bunların dışında olduğu halde buna hassasiyet gösteren ülkeler var ve bizler bu süreci daha da hızlandırabilmenin şu anda gayreti içerisindeyiz. Nitekim bu seyahatten sonra çok daha farklı ülkeleri ben de Dışişleri Bakanım da dolaşmak, ziyaret etmek suretiyle bu süreci daha nasıl hızlandıracağız, nasıl daha az insan ölsün ve bir demokratik rejim Suriye'ye süratle nasıl gelsin? Bizim derdimiz, otokratik bir rejimden, bir diktatörlükten Suriye'yi kurtarmaktır. Bu da öyle zannediyorum ki demokrasiye inanmış tüm ülkelerin ortak sorunudur. Bunu başarmak için bu yoldaki gayretimizi sürdüreceğiz." Erdoğan, Suriye'yle ilgili bir başka soru üzerine, "Tabii burada Rusya Federasyonu'nun bu işin içinde olması, Çin'in bu işin içinde olması çok çok önemli. BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri açısından önemsiyoruz ve onların da bu sürece katılımı bu işi çok daha hızlandıracaktır ama uluslararası camianın baskısı burada önem ifade ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

-"Amerika ile süreci kararlı şekilde sürdüreceğiz"-


Türkiye'nin, şimdiye kadar Suriye halkına yaptığı insani yardımların değerinin 1,5 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu: "Bunu bir de biz şu anda açık kapı politikasıyla hala devam ettiriyoruz ve devam ettireceğiz. Çünkü 910 kilometre bir sınırımızın olduğu ülke Suriye. Akrabalık ilişkilerinin olduğu bir ülke Suriye ve bunu bölge barışı için çok çok önemsiyoruz. Çünkü bölgede zaten bir İsrail-Filistin normalleşme süreci için atılan adımlar var, gayretler var. Yeni yeni başımıza başka sıkıntılar açmamızın bir anlamı yok. Biz, biliyorsunuz bir ara da Suriye İsrail arasındaki ilişkilerin barışa yönelmesi noktasında adımlar atmıştık ki 5 bölümde bu çalışmalar yürüdü ama 5'inden sonra maalesef kesilmişti. Temenni ederim ki bölge barışı için atacağımız bu adımlar neticeyi verir ve Amerika ile bu süreci de kararlı bir şekilde sürdüreceğiz." Erdoğan, Suriye'deki olaylarla ilgili başka bir soruya karşılık da "Bu konuda özellikle BM Güvenlik Konseyi'nin atacağı adım veya bu Cenevre süreci önem arz ediyor. Bunları aramızda değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

YAĞMUR BEREKETTİR KAÇILMAZ

Beyaz Saray'ın bahçesinde ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama kısa süreli yağan yağmur nedeniyle ABD Deniz Piyadeleri bir süre ikiliye şemsiye tuttu. Erdoğan'ın konuşma arasında "Yağmur berekettir kaçma söz konusu olmaz" sözleri basın toplantısına damgasını vurdu

Yağmurun başlaması üzerine şemsiye getirilmesini isteyen Obama, Deniz Piyadelerinin şemsiye getirmesi üzerine esprili şekilde, "Deniz Piyadeleri yanımızda güzel duracaklardır. Ben takım elbisemi değiştireceğim ama Erdoğan'ın böyle bir imkanı var mı bilmiyorum" dedi. Basın toplantısını izleyen ve şemsiye imkanı olmayan gazetecilere dönen Obama, "Ancak sizler için üzgünüm" dedi.
Başbakan Erdoğan da, "Ev sahibi ne derse tabiyiz" dedi.


GÖRÜŞME 2.5 SAAT SÜRDÜ

Beyaz Saray Kabine Salonu'nda basına kapalı gerçekleşen ve 2 saat sürmesi öngörülen görüşme, yaklaşık 30 dakika uzayarak 2,5 saat saat sürdü.
Görüşmede, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan da hazır bulundu. Görüşmeye ABD tarafından da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD Dısişleri Bakanı John Kerry, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Beyaz Saray yetkilileri ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone katıldı. Erdoğan ve Obama, görüşmenin ardından Beyaz Saray'ın Rose Garden adlı bahçesinde ortak basın toplantısı düzenleyecek.
-Obama'ya hat tablosu-
Başbakan Erdoğan, heyetlerarası görüşme öncesinde ABD Başkanı Obama ile Oval Ofis'te bir süre başbaşa görüştü. Erdoğan, görüşme öncesinde Obama'ya hat sanatıyla Barack Hüseyin Obama yazan tablo hediye etti. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...