Söz de karar da artık milletin

Düzenleyen:
Söz de karar da artık milletin

GÜNDEM Haberleri

Meclis’ten kavgalarla geçti. Meydanlarda sert tartışmalara yol açtı. Siyasetçiler uğruna ülkeyi karış karış gezdi. Ve 18 maddelik anayasa değişikliği son karar mercii olan milletin huzurunda.

Dokuz ay önce FETÖ’nün kalleş darbe girişimine “dur” diyerek dünyaya demokrasi dersi veren millet, bugün mücadelesini taçlandıracak. Türkiye, yedinci referandumuna gidiyor. Sandıktan “evet” çıkarsa, ülkenin yönetim sistemi baştan aşağı değişecek. “Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi”ni getiren 18 maddelik yeni anayasa değişikliğini oylamak için bugün yedinci defa halk oylamasına gidilecek.
Halk oylamasında yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen, 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak, cezaevlerinde 461 sandık kurulacak. Seçmen bilgi kâğıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek.

KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN
 Kâğıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kâğıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecek.
Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kâğıdı veya T.C. kimliğini ispata elverişli belgeyi ibraz etmesi gerekecek. 
Seçmenler, YSK’nın ‘www.ysk.gov.tr’ internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.
Halk oylamasında, “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranlı sarı renkli zarflar ve beyaz renk üstünde “Evet”, kahverengi renk üstünde “Hayır” ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile “tercih”
mührü kullanılacak. İsteyen görme engelli seçmen, yanında getirdiği “Oy Pusulası Şablonu” aracılığıyla oylarını kullanabilecek

SAAT 07.00’DE BAŞLIYOR
 Seçmenler, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te 07.00-16.00, diğer illerde ise 08.00-17.00 saatlerinde sandık başına gidecek. 
Oy kullanmanın bitiş saatine gelindiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek. Referandumda AK Parti, CHP, HDP ve MHP’nin yanı sıra ANAVATAN, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Hür Dava Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi sandık kurullarına üye verebilecek.

SEÇİM YASAKLARI
 Oy verme günü saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.
Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

CEP  TELEFONU  YASAK
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak. 

Söz de karar da artık milletin

NASIL OY  kullanacağız?

Sandık kurulu görevlisi kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı ister.
Siz de kabine geçip oyunuzu kullanacaksınız. Bu sırada dikkat etmeniz gereken hususlar var. 
Oyunuzun geçersiz olmaması için mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın.
Tek bir tercih kısmına birden fazla mühür basılsa bile oy geçerlidir. Ancak hem “evet” hem de “hayır” kısmına  mühür basarsanız oyunuz geçersiz olur. Mühür diğer sütuna taşarsa oy çöpe gider. Üzerinde imza, yazı, parmak izi ve işaret bulunan veya tamamı yırtılan zarflar oyu geçersiz kılar. Leke ve çizik özel maksatla yapılmamışsa oy geçerli kabul edilir.
Birleşik oy pusulasında tercih ettiğiniz alana “TERCİH” mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin.
Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun.
Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın. Bazıları yanlışlıkla bir kişinin yerine imza atıyor ve maalesef seçmen oy kullanamıyor. Başka birinin demokratik hakkını gasbetmeyin.
Zarfın üzerinde YSK logosu, ilçe seçim kurulunun ve kurulunun mührünün bulunduğuna dikkat edin.
Eksik mühür oyu geçersiz kılar. Oy pusulasının arkasında sandık kurulu mührü ve YSK filigranı bulunur.
Sandık kurulundakiler cep telefonu kullanamaz. Kurul başkanı da zorunlu hâller dışında telefonla konuşamaz. Sınıf dışında hiç kimse cep telefonuyla telkinde bulunamaz.
‘Sandık alanı’ dediğimiz okul bahçesinin içinde, görevli güvenlik güçlerinin dışında kimse üniformasıyla giremez, silah taşıyamaz.
Kimse okul bahçelerinde propaganda yapamaz, broşür dağıtamaz, hatta parti rozeti bile takamaz.

NELER DEĞİŞECEK...

İşte Meclis’ten geçerek halk oylamasına sunulan anayasa değişikliğinin siyasi, sosyal ve ekonomik hayata getireceği yenilikler:
∂ Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemini içeren 18 maddelik Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’a göre, milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılacak, milletvekili seçilebilme yaşı 25’ten 18’e indirilecek.
∂ TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılacak. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek.
∂ Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5’ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen tarafından aday gösterebilecek. 
∂ Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.
∂ Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından atanacak ve görevden alınacak. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.
∂ TBMM, üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte gerçekleştirilecek.
∂ Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi hâlinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek. Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 17’den 15’e düşürülecek.
∂ TBMM’nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019’da birlikte yapılacak.

Hile ile ‘oy’un cezası ağır

∂ Sandık kurullarının toplanmasını engellemeye 2 yıldan 5 yıla kadar; bu silahla yapılıyorsa en az 3 yıl, birden fazla kişi tarafından gerçekleştiriliyorsa 15 yıla kadar hapis verildiğini,
∂ Bir kişinin oy kullanmasını engelleyenlere 1 yıldan 4 yıla kadar, bunu cebir ve şiddet kullanarak yapanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verildiğini,
∂ Oyunu kullandıktan sonra sandık başından ayrılmayan ve seçmene telkinde bulunanların 3 aydan 1 yıla kadar hapisle yargılandığını,
∂ Başkasının adına oy kullanmaya teşebbüs edene ve mükerrer oy kullanmaya çalışana 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verildiğini,
∂ Oy zarfını çalmaya çalışmanın 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasının olduğunu,
∂ Gelmeyen seçmenin yerine oy kullanmaya teşebbüs eden sandık kurulu üyesinin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası aldığını,
∂ Tutanakları değiştirenlere 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verildiğini biliyor musunuz?

 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...