Soykırım için resmi çağrı yapıldı!

/ Kaynak: AA
Soykırım için resmi çağrı yapıldı!

GÜNDEM Haberleri  / AA

Hocalı katliamının 'soykırım' olarak tanınması için resmi çağrı yapıldı

Kafkasya Müslümanları İdaresi (KMİ), Ermeniler tarafından yapılan Hocalı katliamının "soykırım" olarak tanınması için dünya dini liderlerine, parlamentolara, uluslararası kurumlara ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne resmi bildiri gönderdi. Resmi bildiriyi katliamın 22. yılında KMİ Başkanı Allahşükür Paşazade gönderdi.
Din, dil, etnik kimlik farkı gütmeksizin tüm dünya kamuoyuna çağrıda bulunulan bildiride, Yukarı Karabağ sorunu, Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Ermeniler tarafından işgal edilmesi ve Hocalı'da yapılan katliam ve mezalime işaret edilerek, yaşananların tüm insani ve dini değerlere aykırı olduğu vurgulandı.
Azerbaycan'ın yıllardır Hocalı'da yaşananların "soykırım" olarak kabul edilmesi yönünde birçok girişimlerde bulunduğunun ve bazı devlet ve kurumların konuyla ilgili gerçekleri kabul ettiğinin hatırlatıldığı bildiride, şu ifadeler yer aldı:
"KMİ, dünya kamuoyunu Ermeni bölücülerin kirli propagandasına inanmamaya, onların Hocalı'da yaptıklarını kendi adı ile 'soykırım' diye çağırmaya ve yaşananları kınamaya davet ediyor. Tüm dinlerde masum insanların katledilmesi, insanlığın yok edilmesine eşdeğer bir günah olarak kabul ediliyor. Biz din adamları olarak tüm dünya halklarına barış, huzur ve refah diliyoruz. Her birimiz Allah ve insanlık karşısında adaletin sağlanması adına borçluyuz. Bu yüzden tüm dini liderlere, parlamentolara, uluslararası kurumlara ve AİHM'e seslenerek, Azerbaycan halkına karşı Ermeniler tarafından yapılanlara hukuki değerinin verilmesi ve Hocalı'da yapılanların soykırım olarak tanınması çağrısında bulunuyoruz."
- Hocalı'da ne oldu? -
Ermeni güçlerinin 1991'in sonlarına doğru ablukaya aldığı Hocalı, 936 kilometrekarelik alana sahip, 2605 ailenin, toplam 11 bin 356 kişinin yaşadığı bir kasabaydı. Aralık 1991'de Karabağ'ın başkenti olarak kabul edilen Hankendi şehrini işgal eden Ermenilerin bir sonraki hedefi, bölgenin tek havaalanına sahip ve stratejik önem taşıyan Hocalı'yı ele geçirmekti.
Hocalı'nın etrafındaki bütün köy ve yolları tek tek ele geçiren Ermeni güçleri, kasabanın diğer illerle karayolu bağlantısını kesti. Hocalı'nın diğer bölgelerle tek bağlantısı olan helikopter ulaşımı, 28 Ocak 1992'de Şuşa Ağdam seferini yapan helikopterin Ermeniler tarafından vurulmasıyla ortadan kalktı. Bu olayda çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 44 sivil hayatını kaybetti.
Ocak ayının başlarından itibaren elektrik enerjisi de kesilen Hocalı'nın savunması sadece hafif silahlara sahip yerel savunma güçleri ve az sayıdaki milli ordu askerinden ibaretti. 25 Şubat 1992'den itibaren Hocalı'ya saldırıya başlayan Ermeniler, bölgede bulunan Sovyet ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayı'nın bütün araçlarını kullanarak şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek olan "Hocalı katliamı" ortaya çıktı.
Resmi verilere göre, Hocalı katliamında savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulurken, Ermeni güçleri 1275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150'sinden haber alınamadı. Esirler yıllarca uluslararası kurumlardan gizli olarak köle gibi çalıştırıldı. Hatta esir kadınların fuhşa zorlandığı haberleri alındı.
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...