Sondakika! Suudi Arabistan'la yeni sayfada bir anlaşma daha: Bakan detayları açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Sondakika! Suudi Arabistan'la yeni sayfada bir anlaşma daha: Bakan detayları açıkladı

GÜNDEM Haberleri  / Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı

Türkiye'nin enerji alanındaki atılımları devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Suudi Arabistan ile mutabakat zaptı imzalandığını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bandar bin İbrahim Alkhorayef'la bir araya geldi.

"MADENCİLİK ALANINDA GENİŞ BİR İŞ BİRLİĞİNİN ÖNÜ AÇILDI"

Bakan Bayraktar "Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Sn. Bandar bin İbrahim Alkhorayef ile Bakanlığımızda bir araya geldik. Görüşme sonrası imzaladığımız mutabakat zaptı (anlaşma) ile karşılıklı yatırımlar başta olmak üzere madencilik alanında geniş bir iş birliğinin önünü açmış olduk" dedi.

Sondakika! Suudi Arabistan'la yeni sayfada bir anlaşma daha: Bakan detayları açıkladı

Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:

Arz güvenliği konusunda neler yaptığımızı kısaca anlatabiliriz. İşin özünde Türkiye talebi artan nüfusu artan bir ülke. Ülkemizin sanayisi büyüyor, enerji talebi artıyor.

Sadece 7 tane organize sanayide doğalgaz varken bugün 214 sanayi bölgesinde doğalgaz kullanıyor sanayicilerimiz. Bu artan talebi karşılayacak politikalar üretmemiz gerekiyor.

Önceliğimiz ve bu artan talebi arz güvenliğini sağlayacak tedbirler almak var. Karadeniz ve Gabar keşfini önemli yapan unsurlardan biri dışa bağımlılık.

Türkiye enerjide yüzde 70 dışa bağımlı. 50 milyon ton petrol ve petrol ürünü ithal ediyoruz.

Parasal karşılığı bunun 2022 yılında yaklaşık 40 milyar dolar. Doğalgazda 55 milyar metreküp doğal gaz ithalatımız var. Bunun karşılığı 38,4 milyar dolar.

Geçen sene çok ilginç bir yıldı. Dolayısıyla faturalar daha yüksekti. 38 milyar ton Türkiye kömür ithal etmiş. Bu dışa bağımlılığı azaltmak bizim en büyük önceliklerimizden bir tanesi.

20 yıl önce neredeyse sıfır olan rüzgar enerjisini bugün 11 bin megavatın üzerine çıkardı. Güneşte hiç kurulu gücümüz yoktu. Bugün ise10 bin megavatın üzerinde kurulu gücümüz var...

Sondakika! Suudi Arabistan'la yeni sayfada bir anlaşma daha: Bakan detayları açıkladı

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...