Son dakika: 'Kırmızı Dosya' açıldı... İçişleri Bakanı Süleyman Soylu terör soruşturması yapılan belediye sayısını açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Son dakika: 'Kırmızı Dosya' açıldı... İçişleri Bakanı Süleyman Soylu terör soruşturması yapılan belediye sayısını açıkladı

GÜNDEM Haberleri

Son dakika haberi...Bakan Soylu, 2019-2022 arasında belediyelerde gerçekleşen terör soruşturmalarına ilişkin bilgi verdi. Bakan Soylu, 74 belediyede terörle bağlantılı 88 soruşturma yürütüldüğünü, bunlardan 79’unun tamamlandığını açıkladı. Bakan Soylu, 'İstanbul Büyükşehir Belediyesinde işe alınan 1668 kişinin veya yakınının terör örgütü irtibatı/iltisakına dair kaydı ve adli kayıt bulunduğu belirlenmiştir. 1668 kişiden, incelemeye konu olanlar arasındaki 6'sının, PKK/KCK terör örgütü adına kırsalda silahlı faaliyet göstermiş olduğu belirlendi' dedi. Öte yandan Bütçe görüşmelerinde CHP'li Özkoç'un "Bizim belediyelerimizde bir tek PKK'lı yok" sözleri üzerine Bakan Soylu elindeki kırmızı dosyayı göstererek 'bekle ve gör' demişti.

Ankara'da belediyelerde yürütülen soruşturmalara ilişkin basın toplantısı düzenleyen İçişleri BakanıSüleyman Soylu, 2019-2022 arasında 74 belediyede terörle bağlantılı 88 soruşturma yürütüldüğünü ve söz konusu soruşturmaların 79’unun tamamlandığını duyurdu. Bakan Süleyman Soylu açıklamasında 'Muhalefet partili belediyeler üzerinde baskı oluşturulmaya çalışıldığı iddiaları dillendirilmektedir. Bu iddialar mesnetsizdir. ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu'nun konuşmalarından satır başları;

15 TEMMUZ SONRASI FETÖ TEMİZLİĞİ

Onlarca ülkede FETÖ terör örgütlerinin okullarının kapatılması için devlet topyekün mücadele ortaya koyuyor. 15 Temmuz sonrasında FETÖ temizliği yaptık, yargıda, poliste, eğitimde neredeyse kamu kuruluşlarında FETÖ temizliği yaptık. En küçük belediye birimlerine kadar PKK temizliği yaptık. Belediyeler yerel hizmet birimleridir. Hem insan kaynağına hem mali imkanlarına temas eden alanlar olduğu için belediyeler terör örgütlerinin sızmak istediği alanlardır.

Anayasanın 127. maddesinde diyor ki görevleriyle ilgili soruşturma açılan kişiyi İçişleri Bakanlığı uzaklaştırabilir. 2. yasal dayanağımız ise belediye kanununun 55. maddesidir. Belediyelerde iç ve dış denetim yapılır. Belediyenin işlemleri hukuka uygunluk açısından İçişleri Bakanlığı tarafından da denetlenir.

İçişleri Bakanlığı'nın belediyelerle ilgili sorumluluğu vardır. MASAK uzmanlarıyla da soruşturmalarımızı elbette ki yapıyıoruz. Soruşturma 5 şekilde başlar. Birincisi vatandaşların ihbarı, ikincisi savcılığın soruşturması, üçüncüsü olağan kontrollerde, dördüncü olarak kamuoyuna yansıyan Haberler üzerine, beşinci de bakanlık tarafından res'en soruşturma başlatılır.

74 BELEDİYEDE 88 SORUŞTURMA

2019-2022 arasında toplam 74 belediyede 88 soruşturma terör kapsamında yürütülmüştür. Bu soruşturmalardan 79'u tamamlanmış, 42 ön inceleme, 19 araştırma, 33 tevdii raporu, 2 inceleme, 3 form inceleme raporu düzenlenmiştir. 9 soruşturma ise halen devam etmektedir.

Zaman zaman muhalefet partileri tarafından özellikle müfettiş gönderildiği, bu yolla baskı oluşturulduğu iddiaları dillendirilmektedir. Bu iddianın mesnetsiz olduğunu, tamamen de siyasi içerik taşıdığını, aslında devletin, aslında denetim mekanizmalarını etkisizleştirmeyi hedef aldığını veya Soruşturma sonucundaki yolsuzlukların aslında siyasi saiklerle ortaya konulduğunu ifade edebilmek için maalesef söylenen gerçekle ilgisi olmayan iddialardır. Hiçbir partiye ayrımcılık söz konusu değildir.

"204 BELEDİYEDE ÖZEL TEFTİŞ YAPILDI"

Devlet görevini yapmakla mükelleftir. 'Bütün CHP'li belediyelere teftişler geliyor' diyen bir anlayış söz konusu. Devleti itibarsızlaştırmayı maalesef bir çıkış noktası olarak görüyorlar. Özel teftişlerin sayısı AK Partili 72 belediyede, CHP'li 57 belediyede, MHP'li 19, İYİ Partili 2, HDP'li 34 olmak üzere toplam 204 belediyede özel teftiş yapılmıştır. Devletin kuralları vardır, bu kuralları herkes uygulamak zorundadır.

AK Parti'ye yapılan özel teftiş sayısı daha fazla. En önemli meselelerden birisi de devletin rehberlik görevi vardır. Sayılardan anlaşılabileceği gibi bunlarda hiçbir kasıt yoktur.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde,İETT, İSKİ ve 30 belediye iştirakinde 2019 yılından itibarenyapılan personel, ihale ve işyeri ruhsatlarına ilişkin özel teftiş de başlatılmıştı. Bu kapsamda İBB'ye 1984, İSKİ'ye 454, İETT'ye 66 ve belediye iştiraki olan 30 şirkete 22 bin 857 kişi olmak üzere, toplam 25 bin 361 kişinin ilk defa işe alındığı, ayrıca tespit edilmiştir. Yani aslında belediyede bir personel tasarrufu olmamış, bilakis, 4 bin 5 kişilik bir artış yaşanmıştır.

1688 KİŞİDE ADLİ KAYIT

İstanbul Büyükşehir Belediyesinde işe alınan 1668 kişinin veya yakınının terör örgütü irtibatı/iltisakına dair kaydı ve adli kayıt bulunduğu belirlenmiştir. Söz konusu 1668 kişinin terör örgütlerine göre dağılımı şöyledir; FETÖ/PDY 875, PKK/KCK 432, DHKP/C 143, THKP/C 66, TKP/ML 64, MLKP 33, DEAŞ 3, El Kaide 1 ve diğer örgütler 51.

Son dakika: 'Kırmızı Dosya' açıldı... İçişleri Bakanı Süleyman Soylu terör soruşturması yapılan belediye sayısını açıkladıBelediyelerde yürütülen soruşturmaların siyasi partilere göre yüzdelik dağılımları...

"BİR ÇOCUĞUNU DAĞA GÖTÜRÜYORUM, BİR ÇOCUĞUNU DA BELEDİYEDE İŞE ALIRIM"

Bulgularımızın genel özetini yapmak isterim. Belediye bağlı kuruluş ve şirketlerine alım yapılırken, uyulması gereken hususlara uyulmadığı, güvenlik soruşturması yapılması gerekirken, terör örgütüyle irtibatlı ve iltisaklı kişilerin işe alındığı, işe alınan personel için ilgilinin durumunu görüşmek üzere bir komisyon oluşturulması gerekirken bu komisyonun oluşturulmadığı, adli sicil kaydı olduğu halde yine bir hülle yöntemiyle kontrollü şekilde alındığı, terör örgütüyle irtibatlı veya mahkumiyet kararı olan kişilerin yine işe alındığı, ben burada sadece terör soruşturmasını değil bir milli güvenlik sorununu anlatıyorum... Terör örgütü aileye diyor ki bir çocuğunu dağa götürüyorum, bir çocuğunu da belediyede işe alırım diyor. Terör örgütü içerisinde eylem yaparken kahramanlarımız tarafından etkisiz hale getiriliyor. Aileye diyor ki sen bizim değer ailemizsin, haşa onu şehitleştiriyor, onun yakınını belediyeye yerleştiriyor.

BEKLE VE GÖR DEMİŞTİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığı ve kurumlarının 2023 yılı bütçesinin görüşmelerinde CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "Bizim belediyelerimizde bir tek PKK'lı yok" sözlerinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu kırmızı dosyayı göstererek bekle ve gör demişti.

"SANA O KEYFİ YAŞATMAYACAĞIM"

CHP'li Özkoç'un ısrarları üzerine Soylu, "Geçen yıl Meclis'te bir değerlendirme ortaya koydum. Bu değerlendirmeden sonra 'Devletin işleyişi içinde elbette PKK'nın yönettiği belediyelere terör örgütleri nasıl sızmış ve orayı yönetmişlerse acaba diğer belediyelerde de böyle bir durum söz konusu mu?' diye yaptığımız değerlendirmede bir sonuca ulaştık. Sizin söylediğinizin tamamının yalan olduğunu, belediyelerin terör örgütlerine nasıl peşkeş çekildiğini göreceksiniz. Bütün devlet bilgileri ve belgeleriyle Mersin ve İstanbul büyükşehir belediyeleri ile Adana Seyhan, İstanbul Ataşehir belediyeleri dahil bütün belediyelerle ilgili terör örgütlerine neler yapıldığı ortaya çıkacak. Öyle yok hem HDP/PKK ile anlaşma yapacaksın hem de terör örgütünün üyelerini oraya koyacaksın hem de 'Bunun suçlusu İçişleri Bakanı'dır.' diyeceksin. Sana o keyfi bu akşam yaşatmayacağım" demişti.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...