Son dakika! Çavuşoğlu'ndan Afganistan'a 'üniversite yasağı' tepkisi: İslami de değil insani de

- Güncelleme:
Son dakika! Çavuşoğlu'ndan Afganistan'a 'üniversite yasağı' tepkisi: İslami de değil insani de

GÜNDEM Haberleri

Afganistan’da kız öğrencilere yönelik üniversitede eğitim yasağına ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu yasak gerçekten İslami de değil insani de değil. Dolayısıyla böyle bir yasağı biz reddediyoruz, doğru bulmuyoruz. İnşallah bir an önce bu kararlarından vazgeçerler." dedi.

Afganistan'da kız öğrencilerinin okula gitmelerinin resmi olarak lise ve üniversite eğitimi almasının yasaklanması üzerine tepkiler gelmeye devam ediyor. Taliban yönetimi dün, Bakanlar Kurulu kararı ile kız öğrencilerin üniversitelerdeki eğitimlerinin ikinci bir duyuruya kadar askıya alındığını bildirmişti. Kız öğrencilerine yönelik üniversitede eğitim yasağına ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, açıklamalarda bulundu. 

"BU YASAK İSLAMİ DE DEĞİL İNSANİ DE DEĞİL"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşmalarında öne çıkan başlıklar;

Afganistan’da yükseköğretimde de kız öğrencilere getirilen eğitim yasağını üzüntü ve endişeyle karşılıyoruz. Eğitim, tüm bireylerin fırsat eşitliği temelinde ayrımsız olarak yararlanması ve mahrum bırakılmaması gereken temel bir insan hakkıdır. Afganistan’da halkın beklentileri uyarınca tüm kız çocuklarına eğitim hakkının istisnasız tanınması ülkenin refahı ve geleceği bakımından da önem taşımaktadır. Bu çerçevede, bahsekonu kararın gözden geçirilmesi ve gerekli adımların biran evvel atılması beklentimizi ifade ediyoruz.

(Afganistan’da kız öğrencilere yönelik üniversitede eğitim yasağı)Bu yasak gerçekten İslami de değil insani de değil. Dolayısıyla böyle bir yasağı biz reddediyoruz, doğru bulmuyoruz. İnşallah bir an önce bu kararlarından vazgeçerler.

Son dakika! Çavuşoğlu'ndan Afganistan'a 'üniversite yasağı' tepkisi: İslami de değil insani de

AFGANİSTAN'DA KIZ ÖĞRENCİLERİNE EĞİTİM ENGELİ

Afganistan’da kız öğrencilerin lise eğitimi almasının yasaklanmasının ardından üniversiteye gitmeleri de resmi olarak yasaklandı. Afganistan Yüksek Öğretim Bakanlığı Sözcüsü Hafiz Zeiyaullah Hashimi, kararı sosyal medya hesabından duyurdu. Afganistan’daki tüm devlet ve özel üniversitelere hitaben yayınlanan kararda, “Bakanlar Kurulu kararına istinaden kızların eğitimi ikinci emre kadar durdurulmuştur, bir an önce Bakanlığa emrin uygulanmasına dahil güvence veriniz” ifadeleri yer aldı. Karardan önce, üniversitelerde bulunan kız öğrenciler, erkek öğrencilerden ayrı oturması ve belli kılık kıyafet prosedürlerine uygun giyinmesi koşuluyla derslere katılabiliyordu.

KIZ ÖĞRENCİLERİNE GETİRİLEN YASAĞA DÜNYADAN ORTAK TEPKİ

12 ülkenin Dışişleri Bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi, Afganistan'daki Taliban yönetiminin kız öğrencilerin üniversite eğitimlerini askıya alma kararına ortak tepki gösterdi. Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Hollanda, Norveç, İspanya, İsviçre, Birleşik Krallık ve ABD Dışişleri Bakanları ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptıkları ortak açıklamada, Taliban'ın kız öğrencilerin üniversite eğitimlerini askıya almasına yönelik aldığı son kararı kınadı.  Taliban'ın, kadınlara yönelik baskıcı önlemleri acımasız ve sistematik olarak sürdüğünü belirtin açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Afganistan'ın uluslararası hukuk kapsamındaki sorumluluklarına uygun olarak insan haklarını kullanma taleplerinde tüm Afganistan halkının yanındayız. Taliban, bu hamlelerle kendisini Afgan halkı ve uluslararası camiadan daha da soyutluyor. Taliban'ı, kadınlar ve kız çocukları için üniversite eğitimine ilişkin yeni baskıcı önlemlerini derhal terk etmeye ve kızların orta öğretime erişimini engelleyen mevcut kararı vakit kaybetmeden geri almaya çağırıyoruz.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: ULUSLARARASI HUKUKUN AÇIK İHLALİ

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Afganistan'da Taliban yönetiminin, kız öğrencilerin üniversite eğitimlerini askıya alma kararının, uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. Afganistan'daki kadın haklarına vurulmuş kaba bir darbe olduğunu belirterek kararın, "tüm ülke için üzücü bir gerileme" teşkil ettiği vurgusunu yaptı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, "Kadınların orta ve yüksek eğitime katılımını askıya almak, Afganistan'ın uluslararası hukuka karşı sorumluluklarının açık ihlalidir." ifadesini kullandı.

Ayrıntılar geliyor...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...