Sömürgecilerin ‘Can’ı

Düzenleyen:
Sömürgecilerin ‘Can’ı

GÜNDEM Haberleri

MİT tırlarına ait görüntüleri ifşa ederek ülkesini zor durumda bırakan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül dün hakim karşısındaydı.

MİT tırlarına ait görüntüleri ifşa ederek ülkesini zor durumda bırakan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül dün hakim karşısındaydı. 92 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan iki isim, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara yer verdikleri gerekçesiyle yargılandı. Duruşmada dikkat çeken konu ise yabancı diplomatların, Türkiye’nin devlet güvenliğiyle alakalı bir davada şüpheli Can Dündar’la birlikte mahkemeye gelmeleri oldu. İngiltere’nin İstanbul Baskonsolosu Leigh Turner, Fransa’nın İstanbul Baskonsolosu Muriel Domenach ve Hollanda Başkonsolosu Robert Schuddeboom da duruşmaya izleyici olarak katıldı. Basın hürriyeti bahanesiyle Dündar ve Gül’e destek olan başkonsolosların bu hareketi yargıya baskı olarak değerlendirildi. Bununla da kalmayan yabancı diplomatlar, mahkeme salonunun fotoğrafını çekip sosyal medyada paylaştı. Oysa bu yasaktı ve AB kriterleri çerçevesinde getirilen bir uygulamaydı. Diplomatlar böylece bulundukları ülkelerin kurallarını çiğnedi. Mahkeme koridorunda Can Dündar’la selfie çeken İngiliz elçi Leigh Turner Türkçe, “Büyükeliçiler, başkonsoloslar ve diğer diplomatlarla duruşmaya geldik. Mahkeme salonu dolu. Dışarıda polis otobüsü ve çevik kuvvet kontrolü var” diye yazdı. Fransız başkonsolos Murial Domenach da Türkçe tweet attı ve “Basın özgürlüğü , Adalet sarayındayız, Can Dündar ve Erdem Gül davasında, Avrupa, ABD ve Kanadalı meslektaşlarımla...” ifadelerini kullandı. Hollandalı diplomat Robert Schuddeboom ise duruşma salonundan fotoğraf paylaşarak, “Çok sayıda kişi dışarıda, Dündar ve Gül davası kapalı kapılar ardında mı yoksa açık mı olsun? Avukatlar dinleniyor” tweetini attı. 
HDP DESTEĞİ
CHP ve HDP’li vekiller de Dündar ve Gül’ê sahip çıktı. CHP milletvekilleri, Ali Haydar Hakverdi, İlhan Cihaner, Sezgin Tanrıkulu, Musa Çam ve HDP milletvekilleri Hasip Kaplan, Meral Tanış Beştaş mahkemeye gelerek iki gazeteciye destek verdi. Mahkeme heyeti davanın tüm duruşmalarının kapalı yapılmasına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarlığının müdahillik talebinin kabulüne karar verdi. Kapalı oturum kararının ardından CHP’li ve HDP’li milletvekilleri duruşma salonundan çıkmadı. Vekillerin çıkması ikazını yapan Mahkeme Başkanı, daha sonra davayı 1 Nisan 2016 tarihine erteledi. 

Sömürgecilerin ‘Can’ı

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...