Somali halkı, 'Türkler yokken çok ölüm vardı'

Somali halkı, 'Türkler yokken çok ölüm vardı'

GÜNDEM Haberleri

Açlık ve kuraklıkla boğuşan Somali halkı Türkiye'nin açtığı hastaneler için minnettar. Halk, 'Türkler yokken hastalanınca her an ölümü beklerdik' diyor.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin Somali'ye yaptığı yardımları anlatarak, Somalililerin, 'Bizler Türkler gelmeden önce hastalandığımızda Azraili bekliyorduk, şimdi Türk hastanelerinde bizi tedavi edecek doktoru bekliyoruz' dediklerini söyledi. Bozdağ, Kızılay Dergisi'ne Somali'de yapılan çalışmaları anlattı. Somali'ye gitmenin ana sebebinin insani ve vicdani olduğunu dile getiren Bozdağ, Türkiye'nin siyasi veya başka bir hesapla değil sadece insani ve vicdani sebeplerle Somali'ye gitme kararı aldıklarını vurguladı. İlk gittikleri vakit insanların yüzünün gülmediği ve geleceğe dair insanların umutlarının tükendiğini ifade eden Bozdağ, çaresizlik, tükenmişlik ve umutsuzluğun insanların her halinden belli olduğunu kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinin bu olumsuzları tersine çevirdiğini belirten Bozdağ, "Türkiye'nin Somali'de sağladığı yardımlar sonucunda artık insanlar açlıktan, susuzluktan ölmüyor, ilaçsızlıktan ölmüyor. Somalililer bize; 'Bizler Türkler gelmeden önce hastalandığımızda ölümü bekliyorduk, şimdi Türk hastanelerinde bizi tedavi edecek doktoru bekliyoruz' diyor. İnsanlar hayata yeniden tutunmak için daha güçlü bir iradeye sahip oldular, yarınların daha iyi olacağına dair umutları beklentileri artmış durumda, artık kâbus değil iyi rüyalar gördüklerini söylüyorlar. Sokaklarda insanların yeniden telaş içinde sağa sola koşuşturmaya başladığı, pazarların canlandığı, hayatın yeniden hareketlendiği bir evrenin başladığını görüyoruz. Eskiden binalara tek bir çivi dahi çakılmazken, tamir, bakım ve inşaat faaliyetlerinin yeniden başladığını görüyoruz" diye konuştu.

nbsp;Somali halkı, 'Türkler yokken çok ölüm vardı'

GÖNÜLLÜLER ORDUSU ÇALIŞIYOR

Somali'de kurulan sahra hastanelerinde Türkiye'den giden gönüllü doktorlar yüz binlerce Somalili hastayı ücretsiz tedavi ediyor. Ülkede TİKA ile 3 sivil toplum kuruluşunun yaptırdığı 4 hastanenin inşaatı da sürüyor.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...