Soma'daki maden faciası

/ Kaynak: AA
Soma'daki maden faciası

GÜNDEM Haberleri  / AA

Facia nedeniyle Türkiye'ye dünyanın dört bir yanından taziye ve destek mesajları geldi

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasının ardından Türkiye'ye dünyanın dört bir tarafından taziye mesajları gelmeye devam ederken, bazı ülkelerin liderleri telefon ederek başsağlığı dileklerini iletti, birçok ülke ve uluslararası kuruluş da destek ve yardım teklifinde bulundu.ABD yönetimi, Soma'daki maden faciasından dolayı Türk halkına başsağlığı diledi. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, "Amerikan halkı adına kurbanların ailelerine içten taziyelerimizi sunuyoruz ve kalan madencilerin sağ salim çıkabilmesini en güçlü biçimde diliyoruz. Türkiye ABD'nin yakın ve köklü bir dostu ve müttefikidir. Gerek duyulduğu takdirde Türk hükümetine yardım etmeye hazırız ve bu trajedi zamanında birlikte durmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


- Çin


Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderdiği mesajında, faciada hayatını kaybedenlerin yakınları başta olmak üzere Türk hükümeti ve halkına içten taziyelerini bildirdi. Şi, ihtiyaç olması halinde Çin tarafının gereken yardım ve desteği sağlamaya her zaman hazır olduğunu belirterek, Çin'in Türkiye ile ilişkilerin gelişimine önem verdiğini vurguladı. nbsp;


- Pakistan


Pakistan, Soma'da yaşanan maden faciası nedeniyle bir günlük yas ilan etti. Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada, Başbakan Muhammed Navaz Şerif'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Soma'da yaşanan maden faciası nedeniyle taziyelerini ilettiği, kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilediği belirtildi.


Pakistan'ın gerektiği takdirde dost ve kardeş ülke Türkiye'ye her türlü yardımı yapmaya hazır olduğu kaydedilen açıklamada, ülkede 15 Mayıs perşembe gününün Türk halkı ile dayanışma içinde olduklarını gösterme amacıyla yas ilan edildiği ve bayrakların yarıya indirileceği ifade edildi.


- Yunanistan


Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Cumhurbaşkanı Gül'e Soma'da maden ocağında hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi. Yunanistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Papulyas Yunan halkı adına başsağlığı dilerken, mağdur ailelere derin üzüntüsünü dile getirdi. Papulyas, mahsur kalanların kurtarılması dileğinde bulundu.


Papulyas'ın yanı sıra Yunanistan Meclis Başkanı Evangelos Meymarakis de TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e taziye mesajı gönderdi. Meymarakis mesajında, derin üzüntüsünü dile getirerek, mahsur kalanların kurtarılması çabalarının olumlu sonuç vermesini ümit ettiğini kaydetti. nbsp;


- Kazakistan


Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de Cumhurbaşkanı Gül'e taziye telgrafı gönderdi. Cumhurbaşkanlığı basın servisinden yapılan açıklamaya göre, Nazarbayev, taziye telgrafında Soma'daki maden faciasından duyduğu derin üzüntüyü dile getirerek, yakınlarını kaybeden ailelere başsağlığı ve yaralananlara acil şifalar diledi.


- İtalya


İtalya Başbakanı Matteo Renzi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, İtalya'nın dost Türk halkı ve kazada hayatını kaybeden madencilerin ailelerinin yanında olduğunu belirterek, "İtalyan hükümeti adına Türkiye'nin batısında meydana gelen trajik maden kazasında yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Bu vesileyle Ankara'nın Avrupa'ya entegrasyonu yolunda hükümetimin verdiği desteği ve yakınlığı yinelemek ve kişisel olarak da iki ülke ilişkilerinin daha da güçlendirilmesine bağlılığımı teyit etmek istiyorum" ifadesini kullandı. nbsp;


- Kanada


Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, başsağlığı mesajında, Türkiye'de yüzlerce işçinin öldüğü, yaralandığı ve bazılarının da kurtarılmayı beklediği felaket haberini üzüntüyle öğrendiğini belirterek, "Bütün Kanada halkı adına, bu kazada yakınlarını kaybeden ailelere en derin üzüntülerimizi ve başsağlığı dileklerimizi iletiyorum. Dualarımız, şu anda madende mahsur kalıp kurtarılmayı bekleyenler için. Türk halkı, bu acılı ve yaslı günlerinde daima düşüncelerimizde olacak" dedi.


- İngiltere


İngiltere Başbakanı David Cameron, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Soma'daki maden faciası dolayısıyla taziye mesajı gönderdi. İngiltere Başbakanlığından edinilen bilgiye göre, Cameron mesajında ülkesinin Soma'daki trajedide hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Dışişleri Bakanı William Hague de resmi Twitter hesabından, "Türk halkına başsağlığı diliyorum. Düşüncelerim bu korkunç faciadan etkilenenlerle birlikte" diye yazdı. nbsp;


- Güney Kıbrıs Rum yönetimi


Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Soma'da meydana gelen maden ocağı faciası nedeniyle yayımladığı mesajında, Türk hükümetine ve Türk halkına samimi taziyelerini iletti. nbsp;


- Fransa


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da maden faciasıyla ilgili açıklamasında, durumu "sarsıcı bir trajedi" olarak değerlendirdi. Hollande, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ülke olarak Türkiye'nin yanında olduğu mesajını veren Hollande, Fransa olarak talep gelmesi durumunda yardıma hazır olduklarını kaydetti.


- Hollanda


Hollanda Kralı Willem Alexander ve Başbakan Mark Rutte, faciada hayatını kaybedenler için Türkiye'ye başsağlığı diledi. Devlet Enformasyon Dairesi'nden yapılan açıklamada, Kral ve Başbakan Rutte'nin bu kapsamda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdikleri belirtildi. Kral ve Başbakan'ın madende hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına derin taziyelerini ilettikleri duyuruldu.


- Kosova


Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e taziye mesajı gönderdi. Mesajda, "Manisa'da meydana gelen facia haberini büyük bir üzüntüyle karşıladık. Kosova hükümeti ve halkı adına, kurbanların ailelerine ve Türk halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Türkiye'de yaşanan bu acı anlarda kalbimizle ve düşüncelerimizle sizi andığımızı ve yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum" ifadesi yer aldı.
- Almanya


Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Soma'daki maden faciası nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Angela Merkel ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Gauck, Cumhurbaşkanı Gül'e gönderdiği taziye mesajında, çok sayıda madencinin yaşamını yitirdiği olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, "Bu trajik maden kazasından büyük bir şok ve üzüntüyle haberdar oldum. Vatandaşlarımız adına sizlere derin taziyelerimi ifade etmek istiyorum" dedi. Ölenlerin yakınlarına sabır ve güç dilediğini belirten Gauck, en büyük umudunun ocakta mahsur kalan madencilerin sağ kurtulması olduğunu bildirdi.


Almanya Başbakanı Angela Merkel de Soma'daki maden faciası nedeniyle Başbakan Erdoğan'a gönderdiği başsağlığı mesajında, Almanya'nın yardım önerisini de ileterek, şunları kaydetti: nbsp;


"Türkiye'nin batısında meydana gelen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği büyük maden kazasıyla ilgili haberleri derinden sarsılarak izliyorum. Size ve halkınıza derin üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum. Düşüncelerimiz kurbanların aileleriyle birlikte. Yaralıların hızlı bir şekilde ve tamamen iyileşmelerini diliyoruz. Almanya, bu zor zamanda ülkenizin yanındadır ve yardıma hazırdır."


- KKTC


KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da yayımladığı mesajda, üzüntülerini bildirerek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı dileklerinde bulundu. nbsp;


Eroğlu, mesajında, "Soma'da meydana gelen elim kaza KKTC'de de büyük üzüntü yaratmıştır. Türkiye'deki kardeşlerimizin acısı bizim acımızdır. Dileğimiz, gereken neyse yapılması ve bu tür acıların bir daha yaşanmamasıdır. Kaza sonucu yaşamını yitiren kardeşlerimize Allah'tan rahmet, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, tüm Türkiye ve KKTC halkına, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz" dedi.


- İran


İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, bakanlığın internet sitesinde yayımladığı açıklamada, faciadan dolayı üzüntülerini ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milletine ve olayda yakınlarını kaybeden kederli ailelere başsağlığı diledi. Afham, İran İslam Cumhuriyeti ve halkının, özellikle de kederli ailelerin olaydan duydukları acıyı derinden paylaştığını belirtti. Olayda yaralananlara acil şifalar dileyen Afham, İran'ın olayın yaralarının sarılmasında her türlü yardıma hazır olduğunu kaydetti.


- Kırgızistan


Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, "Kırgızistan halkının kardeş Türk halkıyla büyük üzüntü duyduğunu" ifade etti. Maden ocağında hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına bağsağlığı ve sabır dileyen Atambayev, onların üzüntülerini paylaştığını belirtti.


- Ukrayna nbsp;


Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Soma'da yaşanan maden faciası nedeniyle Başbakanı Recep Tayip Erdoğan'a başsağlığı dileğinde bulundu. Yatsenyuk, Başbakan Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında, Ukrayna'nın Soma'daki maden ocağında yaşanan kazadan derin üzüntü duyduğunu belirterek, Türk milletiyle kazada hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarının acısı paylaştıklarını ifade etti.


- İspanya nbsp;


İspanyol hükümeti adına İspanya Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yayımlanan mesajda da "Manisa'nın Soma ilçesindeki kömür madeninde meydana gelen, 200'den fazla kişinin ölümüne, onlarca kişinin yaralanmasına neden olan patlamadan dolayı İspanyol hükümeti, İspanyol halkı adına Türkiye'deki yetkililere ve Türk halkına taziyelerini iletmek ister. İspanya, halen maden altında bulunan kişilerin kurtarılması operasyonunun olumlu sonuçlanmasını ve yaraların en kısa sürede sarılmasını temenni eder" denildi.


- İsveç


İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de kazayı "korkunç" olarak tanımladı ve Türk halkı ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına en derin taziyelerini iletti.


- Afganistan


Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Soma'daki maden kazasında hayatını kaybedenler için başsağlığı dileğinde bulundu. Karzai, resmi sitesinden yayımladığı mesajında, dualarının Türk halkı ve hayatını kaybedenlerle birlikte olduğunu, yaralılara acil şifalar dilediğini ifade etti.


- Azerbaycan


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği taziye mektubunda, yaşanan elim hadise nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu ve sarsıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Bu faciayla ilgili üzüntünüzü paylaşıyor; size, hayatını kaybeden kişilerin aile ve yakınlarına, Türk halkına hem kendi adıma hem de Azerbaycan halkı adına başsağlığı diler, yaralılara acil şifalar temenni ederim."


- Ermenistan


Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Cumhurbaşkanı Gül'e gönderdiği ve Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde de yayımlanan taziye mesajında, Türk halkına ve kazada hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı diledi. Sarkisyan, olayda yaralanan madencilere acil şifa temennisinde bulundu. nbsp;


- Japonya


Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiği başsağlığı mesajında, kurtarma çalışmalarının hızla tamamlanmasını temenni etti. nbsp;


- Telefonla aradılar


Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin mesaj göndererek Gül'e taziye dileklerini iletirken; Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins taziye için telefonla arayarak Cumhurbaşkanı Gül ile görüştü. nbsp;


- BM, AB, AP yardım önerdi


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un hayatını kaybedenlerin yakınları ile Türk hükümetine taziyelerini sunduğunu söyledi. Dujarric, Ban Ki-mun'un taziyeye ilişkin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e mektup göndereceğini bildirdi. Maden faciası dolayısıyla ilan edilen ulusal yas kapsamında, BM binasının karşısındaki Türkevi'nde bulunan Türk bayrağı da yarıya indirildi.


Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB adına yaptığı açıklamada, "Türk hükümetine ve Soma'daki trajik kazadan etkilenenlerin tümüne samimi taziyelerini ve derin sempatisini ilettiğini" belirterek, "Düşüncelerim, kurbanlar ve aileleri ile hayat kurtarmak için yoğun mücadele veren kurtarma görevlileriyle" dedi. Van Rompuy, AB'nin bu zor zamanda Türkiye'ye ihtiyaç duyabileceği her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu vurguladı.


Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirtip taziyelerini iletirken daha fazla madencinin kurtarılması umudunu dile getirdi.


AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Soma'daki maden kazasından şoke olduğunu belirterek "Kurtarma çalışmalarının başarılı olmasını umuyorum. Tüm ailelere taziyelerimi sunar mağdurlara sabır dilerim" ifadelerini kullandı.


AB Komisyonu'nun İnsani Yardımdan Sorumlu Üyesi Kristalina Georgieva, maden faciası nedeniyle aileler ve sevdiklerinin acılarını içten paylaştığını belirterek, her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını belirtti.
-Ortadoğu


Ortadoğu ve Arap dünyasından da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Halife Bin Zayid Al Nahyan, Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz, Batı Şeria'daki Filistin hükümeti, Gazze'den Hamas hareketi, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Mısır Dışişleri Bakanlığı, Ürdün Kraliyet Sarayı Türkiye'ye taziye mesajı gönderdi.
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...