Soma faciasında son rakamı Bakan Yıldız açıkladı: 201 Ölü

Soma faciasında son rakamı Bakan Yıldız açıkladı: 201 Ölü

GÜNDEM Haberleri

Soma'daki facianın ardından hemen bölgeye hareket eden ve bilgi alan Bakan Yıldız, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız sabaha karşı saat 05.00'te bir açıklama daha yaptı. Her açıklamasında hayatını kaybedenlerin sayısını arttıran Bakan Yıldız, sabah 05.00'te verdiği bilgide ölü sayısını 201, yaralı sayısını da 80 olarak açıkladı. 80 yaralı arasında kurtarma çalışmaları için madene inip dumandan etkilenen kurtarma ekiplerinden de kişilerin bulunduğu belirtildi. Endişelerinin daha da arttığını belirten Bakan Yıldız, şöyle konuştu:


"Bizim endişemizi daha da artıracak bir durumdur bu. Daha da zorlanacağımız bir durum olabiilir. Daha kritik bir döneme giriyoruz, daha kritik bir noktaya gidiyoruz. Çalışmalara ara verilmedi, ancak zaman ilerledikçe daha da hızlı bir şekilde olumsuzluğa gidiyor. Endişemiz ondan. Şu anda 430 kişi kurtarma çalışmasında bulunuyor. İhmal varsa hiçbir yerde kayıtsız kalmadığımız gibi buna da kayıtsız kalmayız ama bu bu gecenin gündemi bu değil. Bu sabahın gündemi değil. Tek bir şeye fokuslandık, o arkadaşlarımız sağ olarak kurtarılması. İdari ve adli ne varsa zaten o yapılır. İşçiler çevre ilçelerden, özellikle Savaştepe'nin de bulunduğu yerlerden. Sayı endişe edeceğimiz bir noktaya doğru gidiyor. Şu andaki sayımız da çok fazla. Cenaze işlemlerinin de yapılması gerekiyor. Görev dağılımı yaptık. Yüreğimizde büyük bir acı dolarak bunları yapıyoruz. Herkesin bulunduğu ilçede köyde toprağa verilmesi daha doğru görünüyor."

05:00 - SABAHA BÜTÜN ARKADAŞLARI YETİŞTİRMEMİZ LAZIM

Bizim endişemizi daha da arttıracak bir durumdur bu. Bu sayının artmasından endişe duyuyoruz diye söylemiştim. Belki daha da zorlanacağımız bir durum olabilir. Gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz. Ben tekrar başsağlığı diliyorum. Kurtarma amaçlı gelenlerden acaba etkilenenler var mıdır dumandan etkilenenlerden olup da biz onları yaralı olarak saydıysak ve madenci değilse o zaman ölü sayısının daha da artmasından endişe duyarız. Zaman da özellikle sabaha hepsini çıkartmamız lazım demiştim ekiplerle de gidip bakacaklar onun da yavaşlamadan ve sağlıklı bir şekilde çalışmaları gerekiyor. Daha kritik bir döneme giriyoruz.

Çalışmalar beklediğimiz gibi gidiyor. Ara verilmedi kurtarma çalışmalarına ara verilmedi ancak zaman ilerledikçe daha da hızlı bir şekilde olumsuzluğa gidiyor endişemiz ondan. Arkadaşlarımız onu aşmaya çalışacaklar hep birlikte inşallah iyi olması için uğraşacağız. 430'a yakın kişi bulunuyor arama çalışmalarında. Ama zamanın ilerlemesi aleyhimize çalışıyor.

İhmal var mı?

İhmal varsa hiç bir yerde kayıtsız kalmadığımız gibi burada da kalmayız. Bu soru bugecenin bu sabahın gündemi değil. Bizim şuan tek amacımız işçi kardeşlerimizin oradan sağ çıkmasıdır. İdari ve adli ne varsa onlar zaten yapılır ama sabaha kadar bizim daha hızlı bu arkadaşları kurtarma çalışmalarına yoğunlaşmamız lazım.

Telefon görüşmem oldu ve bu durumu değerlendirdik. Onlar da bayağı sıkıntılanmış durumdalar. Bu çevre ilçelerde özellikle Savaştepe'ninde bulunduğu savcılarla görüştük o işlemlerin nasıl hukuki olarak nasıl hızlandırılacağını konuştuk. Sayı endişe ettiğimiz bir noktaya doğru gidiyor. Şuanki sayımız da çok fazla. Yarının hazırlıklarını da yapmamız gerekiyor. Yani cenaze işlemleri ile alakalı onları birebir boşluk olmaması için görev dağılımları yaptık. Tabuttan tutun bir çok detaya varıncaya kadar boşluk olmaması için çalışıyoruz. Yüreğimizde büyük bir acı o larak bunları yapıyoruz. Allah'tan tekrar rahmet diliyorum.

TOPLU BİR TÖREN Mİ OLACAK?

Herkesin bulunduğu ilçede defnedilmesi daha doğru görülüyor. Ama bir ilçede 10-20 tane varsa onların tabii ki hep birlikte kılınır. Bunların hepsini planlayacağız.

03:15 - İşte Bakan Yıldız'ın o açıklamaları;

Teşhiste inşallah sıkıntı olmayacak. Bulunduğumuz yeri otopsi haline getirmeye çalışıyoruz. Ben vefat eden bütün kardeşlerime Allah'tan rahmet ailelerine sabırlar temenni ediyorum.

OTOPSİLER NEREDE YAPILACAK

Onların planlamasını yapıyoruz. inşallah çok uzaklara gitmeden buralarda yapalım ki bu iş daha iyi yönetilsin istiyoruz.

Yarın dediğim gibi bir planlamamızı yaptıktan sonra yine sabahleyin kamuoyu ile bunları paylaşacağız. İlerleyen saatlerde bir kez daha sizlerle buluşma durumumuz olur. Sabahleyin daha net bilgilendiririz sizleri.

Başbakanımız çok üzüldü. Kendisiyle haber aldığımızda da beraberdik. Yarınki programını da iptal etti. Burada bizatihi ailelerimizle bir arada olmayı istedi. 11-12 gibi buraya gelecekler. Hem incelemelerde hem taziyelerdebulunacaklar. Kendisiyle telefonla görüştük kendisinin çok üzgün olduğunu söyleyebilirim.

Şuan içerde kaç kişi olduğuna ilişkin net bir rakam vermek istemiyoruz yanlışlık olmasın diye. Net telafuz etmemiz lazım. Olası hatalara mahal vermemek lazım. Hastanelerimizde morglarda ve soğuk hava depolarında da kendilerinin zarar görmemeleri için söylüyorum hijyen şartlarına dikkat etmek kaydı ile muhafaza ediliyorlar. Sayının artmasından endişe ediyorum demiştim ve hala aynı endişeye sahibim. Zaman geçtikçe aleyhimize işliyor.

01:59 BAKAN YILDIZ İLK AÇIKLAMASINDA ÖLÜ SAYISINI 151 OLARAK AÇIKLAMIŞTI

Bakan Yıldız zorlukla açıkladı 151 kişi hayatını kaybettiğini kaydetti.

76 Kişinin yaralı olduğunu belirten Yıldız, 1 kişinin ağır yaralı olduğunu belirtirken çalışmaların sabaha kadar devam edeceğini ve sıkıntının büyüyebileceğini de kaydetti.

Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü;

Malesef 151 arkadaşımız şehit olmuştur ve yine malesef ilerleyen saatlerde daha acı haberler alabileceğimizi belirtmek isterim. Madende 787 işçinin içeride olduğunu biliyoruz. Vardiya değişiminden önce girenler ve sonra çıkabileceği olduğu için rakamlar değişebilir. Karbonmonoksit gazı tam olarak temizlenmiş değil içerde. Çalışmalarımız sürüyor. Çevre illerden pek çok kişi arama kurtarma çalışmalarına katılıyor. nbsp; Bu bir grizu patlaması değildir. Soruşturma başlatılacak ve kazanın ne şekilde meydana geldiği araştırılacaktır. Şuan için bu soruşturmalar incelemeler sabaha kadar gündemimizde yok. Bizim şuan için asıl hedefimiz içerde mahsur olan işçilerimize bir an önce ulaşmak ve onları sağ salim ulaşmak. İlerleyen saatlerde tekrar açıklama yapabiliriz zaman aleyhimize işliyor. Acımız artabilir. Vardiya değişimine yakın 40-50 işçinin giriş çıkış yapmış olma ihtimali yüksek. O yüzden net bir rakam vermek zor. Tüm hastanelerimizde doktorlarımız çalışıyor, çevre illerden sağlık ekipleri bölgeye geldi. Madenin bazı kısımlarında karbonmonoksitin yüksek, bazı kısımlarında düşük.

İLGİLİ HABERLER...

Somadaki ölüm madeninden böyle kurtuldular - İzle
Yağış için konserini iptal eden Tarkan, Somayı unuttu mu?

21 işçi böyle kurtarıldı; İşte kurtarılan isimler

Orhan Kuralın sözleri kızdırdı

İşte Soma maden ocağının son raporu

Başbakan Erdoğan yarın Somaya gidiyor

Korkunç Soma açıklaması: 157 ölü

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...