Siyahlı kadın, eylemlere neden katıldığını anlattı

/ Kaynak: OZEL
Siyahlı kadın, eylemlere neden katıldığını anlattı

GÜNDEM Haberleri  / OZEL

Gezi Parkı eylemlerinin simge fotoğraflarından birinin baş kahramanı olan Avustralyalı Kate Cullen, 1 yıla yakın Türkiye'de yaşamasına rağmen ülkemiz hakkında neredeyse bir Türk'ten daha fazla bilgiye sahip. "Protestolara İstanbul'u evi gibi gören biri olarak katıldım" diyen Cullen, ajan iddialarını reddetti; "Türk ekonomisinin neo-liberalleştirme ve yabancı yatırımı çekme girişimleri yanlış" yorumunu yaptı.

Gezi Parkı olayları başladığında TOMA'ya kollarını açarak meydan okuduğu fotoğrafla bir anda eylemlerin simge isimlerinden biri haline geldi. Uzun bir süre Türkiye "kim bu kadın?" sorusunun cevabını aradı. Bazıları "Türk" dedi ama daha sonra yabancı olduğu anlaşıldı. Önceki gün ise kimliği belirlendi ve "Amerikalı" iddiası ortaya atıldı. Evet herkesin bahsettiği o 'siyahlı kadın'dan; Kate Cullen'den bahsediyorum. Uzun çabalar sonucu kendisine Facebook üzerinden ulaştım ve olan biteni, hakkındaki iddiaları sordum.
Öncelikle kimdir Kate Cullen?
Amerikalı değilim, Avustralyalıyım. 21 yaşındayım. Sidney'de sosyoloji öğrencisiyim. Eylül 2012'den beri İstanbul'da yaşıyorum. Üniversiteler arası değişim programı kapsamında Koç Üniversitesi'ne geldim. Bu yılım orada geçti. Üniversiteye gitmek için ebeveynlerimden ayrıldım. Bu yüzden geçimimi sağlamak amacıyla part-time resepsiyonist olarak çalıştım. Şu an Guatemala'dayım. (Orta Amerika ülkesi)
Guatemala'da ne yapıyorsunuz? İran, Fas ve Kongo'da da bulunmuşsunuz?
Önceden Orta Amerika seyahati için bilet almıştım. Gezmeyi nbsp; seviyorum. Dünyanın her yerinden insanlarla konuşarak kendi başınıza öğrenebileceğinizden daha fazlasını öğreniyorsunuz.
Daha önce Türkiye'de bulundunuz mu?
Öğrenim için gelmeden önce 2010'da bir kez ziyaret ettim. Beş günlüğüne bir turist olarak. İstanbul'a aşık oldum ve buraya tekrar gelip daha fazla kalmam gerektiğini düşündüm.
Peki neden Türkiye? Özel bir sebebi var mı?
Türkiye'ye gelmeye karar verdim çünkü İstanbul'a aşık olmuştum. Avustralya'daki üniversitemi değiştirebilmek için seçebileceğim birçok şehir vardı. nbsp; İstanbul, en çok şey öğrenebileceğim ve kendi kültürümden oldukça farklı bir kültürel deneyim yaşayabileceğim en uygun yerdi.

O POZU BİLEREK VERDİM


Gelelim o meşhur fotoğrafın hikayesine?
O fotoğraf cumartesi sabah çekildi. Cuma gecesinden beri protesto gösterisindeydim ve uyumamıştım. O gece üç ayrı olayda gaza maruz kalmıştım. Cihangir'de Alman Hastanesi'nin yakınında TOMA'nın önünde bir grup insanla slogan atıyorduk. TOMA'nın yanında bir grup gazeteciyi fark ettim. Bu protestoların barışçı yanını vurgulamak için kollarımı açıp TOMA'nın önünde durmaya karar verdim. Korkmadım. Bana gerçekten su sıkacaklarına inanmıyordum ama sıkarlarsa da ortaya olağanüstü bir fotoğraf çıkacağını ve protestonun çıkış sebebini ortaya koyacağını düşündüm.
Sonra ortadan kayboldunuz ama…
Sınavlarım eylemlerin başladığı cuma günü bitti. Sadece cuma, cumartesi ve pazar protestolara katıldım ardından seyahate çıktım.
Neden eylemlere katılma ihtiyacı hissettiniz? Sonuçta yabancı birinin böyle bir iç meselede ön saflarda yer alması garip değil mi?
İstanbul'da bir yıldan fazla süredir yaşadığımdan, neler olup bittiği nbsp; beni de şahsi olarak ilgilendiriyor diye hissettim. Protestolara bir yabancı olarak değil de daha çok İstanbul'u evi gibi gören biri olarak katıldım. Sokaklarda binlerle şarkı söyledim, tava çaldım. Asıl amacım protestolara sadece bir kişi daha eklenmesiydi. O günlerde inanılmaz duygular hissettim. Daha önce şahit olmadığım ve yaşamadığım dayanışma, birliktelik ve iyimserlik vardı.
Başka ülkede olsa yapar mıydınız? Daha önce benzer gösterilerde bulundunuz mu? Mesela kendi ülkenizde?
Hayır, başka yabancı ülkelerde protestolara karışmadım. Memleketimde "Occupy Sydney" (Sydney'i İşgal Et) eylemlerine katıldım. Avustralya'nın mültecileri zorunlu olarak tabi tuttuğu alıkoyma uygulamasına - ki Avustralya'nın çok kötü mültecilerle ilgili yasaları var- karşı çıktım. Ayrıca Avustralya'nın Irak'ta savaşa girmesini protesto etmek için yürüyüşlere katıldım.
Herhangi bir örgütle ya da uluslararası bir kuruluşla bağlantınız var mı? Açık sorayım. Ajan mısınız?
Ben öyle özel biri değilim. Geçen ay sokaklara protesto gösterileri için dökülen binlerce kişiden biriyim sadece. Çok güçlü politik ve tabiatın korunmasına dair endişelerim var. Fakat daha çok insani açıdan. nbsp; Ben insanların inandıkları şeyler uğruna protesto hakkı olduğuna inanıyorum. Ama yakıp yıkmaya, etrafa zarar vermeye, şiddete karşıyım. Aynı şekilde polisin de sert müdahalesini doğru bulmuyorum. Ben Amerikan casusu olacak en son insanlardan biriyim. ABD'nin, Afrika ve Latin Amerika'nın gelişen ekonomilerini neo-liberal politikalarla manipüle etmesini kınıyorum. nbsp; Ben, Assange (Wikileaks'in sahibi) ve ona bilgileri sızdıran er Bradley Manning'in serbest bırakılmasını savunuyorum. Koalisyon güçlerinin Irak'ta ve Afganistan'da olmasına, ABD'nin Suriye'ye müdahalesine karşı çıkıyorum.
Gezi Parkı olayları öncesinde Türkiye hakkında ne biliyordunuz? Sonrasında fikirleriniz değişti mi? Sizce Türkiye nereye gidiyor?
Medya için Türkiye'deki durumu "İslamcı-Kemalist çekişmesi " şeklinde basitleştirmek çok kolay. Türkiye'ye gelmeden önce Türk politikasının bu şekilde bölündüğüne inanıyordum. Ama şimdi meselenin laik ya da dindar olmaktan daha karmaşık olduğunu düşünüyorum. İstanbul'da kentleşme üzerine bir kursa katıldım. Burada AKP hükümetinin giderek artan kapitalist politikalarının içyüzünü gördüm. Türk ekonomisinin neo-liberalleştirme ve yabancı yatırımı çekme girişimleri yanlış. nbsp; Gezi Parkı'na AVM yapmak, Tarlabaşı'nı yenileme, tarihi yerleri örneğin Emek sinemasını yıkmak gibi halkın ihtiyaçlarını görmezden gelerek emlakçılar ve yabancı yatırımcıların menfaatine hizmet eden uygulamalar var. Bu projeler halka danışmadan yapılıyor. Bana göre; Erdoğan ve sağ kanat medya, protestoları "İslam karşıtı" diye yaftalıyor ki bu doğru değil. Bu muhafazakar politikalardan öte bir şey. Bu daha çok Erdoğan hükümetinin artan kapitalist girişimleriyle alakalı. Türkiye'nin Amerikan destekli Suriye'ye müdahaleye verdiği saldırgan destek ve Reyhanlı'da 50 kişinin hayatını kaybetmesi de öfkeye yol açıyor. Türk halkı yabancı güçlerin menfaatine bir savaşa çekilmeyi istemiyor.
Sadece 1 yıla yakın Türkiye'de yaşamanıza rağmen bu kadar ülkemiz hakkında bilgi sahibi olmanız beni şaşırttı doğrusu.
Memleketimde ve yurtdışında politika ile yakından ilgileniyorum. Türkiye'ye taşındığımda hemen Türk politikası hakkında araştırma yaptım.
Türkiye'den kısa bir süre sonra Brezilya'da da Gezi benzeri eylemler başladı. nbsp; Aynı semboller, benzer fotoğraflar ortaya çıktı. nbsp; Bizde "Mesele Gezi Parkı değil, hâlâ anlamadın mı" argümanı orada "Mesele 20 cent değil"e dönüştü. Orada olsaydınız yine eylemlere katılır mıydınız?
Bence Brezilya'daki olaylarla Türkiye'dekiler arasında birçok benzerlik var. Anladığım kadarıyla Brezilyalılar, "Hükümet, yabancı yatırım ararken statlara, Dünya Kupası'na para harcayıp insanların ihtiyaçlarını görmezden gelerek sosyal harcamaları kıstı" diye ayaklanıyor. Polis müdahalesi orada da aynı. Oradaki gösterilere katılıp katılmayacağımı bilemem. Oradaki durumu bilmem lazım. En az bir yıl yaşarsam, İstanbul'da yaşadıklarımı yaşarsam katılabilirim.
Dünyada birçok ülke, bu tür eylemlerin dış güçler tarafından desteklendiğini düşünüyor. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda, tamamen komplo teorisi mi?
Tabii ki başka odakların çıkarlarına hizmet etmek için yerleştirilmiş kişiler vardır. İspanya'da polis müdahalesini sertleştirsin diye gruplar içine yerleştirilen kişiler bulunuyordu. Türkiye'deki protestolarda da molotofkokteyli atsın diye bazı kişilerin oraya yerleştirildiğini duyarsam şaşırmam. Ama ben protestoların o kısmında yer almadım. Protestolar da yabancı güçlerce kışkırtılmadı. Sorun gerçekti, polis müdahalesi de...
Mesela; CNN International, Gezi Parkı olaylarını günlerce canlı yayınladı. BBC de aynı şekilde. Ama kendi ülkelerindeki olayları görmezden geldiler…
CNN'in canlı yayın yaptığını bilmiyordum. Ben protestoların başlarında Türkiye'den ayrıldım. Yabancı ajan komploları hakkında bir şey duymadım.
Tekrar Türkiye'ye dönecek misiniz?
Evet Türkiye'ye dönmek isterim. Görmediğim daha çok yer ve tanımadığım birçok harika insan var.
GÜNDEM
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...