'Sismik tehlike yüksek, çok sayıda fay var' diyen uzman isim il adı vererek uyardı: 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretebilir

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'yi adeta esir alan deprem fırtınası sonrası uzmanlar gözünü aktif faylara ve olası depremlere çevirdi. Yurdun güneyi için uyarılarda bulunan Bingöl Üniversitesi Enerji Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi Müdürü Kenan Akbayram ise Bingöl'den geçen 75 kilometrelik faya dikkat çekerek "7.2 büyüklüğünde deprem üreteceği hesaplandı" dedi. "Bunun yanında Bingöl içerisinde bazı başka faylar da var" diyen Akbayram, "Davranışlarını çok iyi bilmiyoruz ama aktif olduklarını biliyoruz" diyerek önemli uyarılarda bulundu.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin üzerinden 2 ay geçti. Ülkenin güneyinde büyük yıkıma neden olan depremde 50 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti, milyonlarca insan sarsıntılardan doğrudan etkilendi. 6 Şubat'ın ardından Türkiye'de başlayan deprem fırtınası devam ederken, bilim insanlarından korkutan bir uyarı daha geldi. Bu kez işaret edilen kent ise Bingöl oldu.

Bingöl Üniversitesi Enerji Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi Müdürü Doktor Kenan Akbayram, Kuzey Anadolu Fay zonu üzerinde bulunan 'Yedisu Fayı'na dikkat çekti. 75 kilometrelik fayın 7.2 büyüklüğünde bir deprem üreteceğini hesapladıklarını aktaran Dr. Akbayram, önemli açıklamalarda bulundu. İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; Akbayram, "Bingöl’ün sismik tehlikeleri yüksek, çok sayıda fayı var. Bu fayların bir kısmının önümüzdeki dönemde deprem üreteceğini düşünüyoruz. Daha doğrusu bilimsel verilerimiz bunu gösteriyor" dedi.

"7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR"

"Bunlardan en önemlisi bizim 'Yedisu fayı' adını verdiğimiz Bingöl’ün 'Kuzey Anadolu fay zonu'nun geçtiği bölümlerinde bulunan fay" diyen Akbayram, "Bu fay deprem üretirse, 75 kilometrelik bir fay bu, 7.2 büyüklüğünde deprem üreteceği hesaplandı. Bu deprem Bingöl merkezde, ilçelerinde ve çevre şehirlerde etkili olabilecek bir deprem olabilir. Hazırlıklarımız doğrultusunda da bu etki azalabilir, hazırlanmazsak artabilir. Bunun yanında Bingöl içerisinde bazı başka faylar var, davranışlarını çok iyi bilmiyoruz ama aktif olduklarını biliyoruz. Bunlardan bir tanesi Palu ile Bingöl arasındaki literatürde Gökdere segmenti diye geçen Doğu Anadolu fay zonunun parçası. Bu fay da son 160 yılda kırılmadığını bildiğimiz tek fay parçası. Dolayısıyla burası sismik boşluk dediğimiz bir yer, depremi yaşayacak bir yer. Nazimiye’den gelen bir fay zonu var maalesef. Nazimiye-Karakoçan’ı kat ediyor, Bingöl’e geliyor. Onun da deprem davranışı hakkında çok bilgimiz yok. Bunun dışında Bingöl’ün kuzey ilçelerinde maalesef fay var. Genç ilçemizde yeni tespit ettiğimiz bir fay var" diye konuştu.

'Sismik tehlike yüksek, çok sayıda fay var' diyen uzman isim il adı vererek uyardı: 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretebilir

"8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLACAĞINA DAİR HESAP YOK"

Bingöl’de 8 büyüklüğünde bir deprem beklemediklerini aktaran Dr. Akbayram, "Basında çok ciddi dezenformasyon olabiliyor. Bunun nedenini ben anlıyorum. Şu an herkeste bir deprem korkusu var. Maalesef çok sayıda insanımız 2 ay önceki depremlerde vefat ettiler. Çok sayıda bina, çok sayıda şehrimiz etkilendi. Bingöl’de 8 büyüklüğünde bir deprem beklendiğine dair söylenti gelişti ve bu da bana adreslendi. Böyle bir ifadem yok. Bu ifade birtakım sorunlardan kaynaklı oluşmuş olabilir. Bingöl’de 8 büyüklüğünde bir deprem olacağına dair hesap yok" ifadelerini kullandı. (İHA)

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...