Sır perdesi hala aralanamadı! 8 yıl geçti elde 0

Sır perdesi hala aralanamadı! 8 yıl geçti elde 0

GÜNDEM Haberleri

Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından açılan soruşturma, son 3,5 ayda kamu görevlilerinin de sürece dahil edilmesiyle farklı bir boyut kazandı

Hrant Dink'in genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin üzerinden geçen 8 yıl geçti. 3 vali, 3 emniyet müdürü, 5 savcı gören dava ve soruşturma süreci hâlâ devam ediyor. 19 Ocak 2007'deki cinayetin ardından savcılar Selim Berna Altay, Fikret Seçen, Cihan Kansız, Muammer Akkaş, Yusuf Hakkı Doğan ve Gökalp Kökçü'nün baktığı soruşturma, son aylarda yeni bir aşamaya ulaştı. İşte, Komiser Özkan Mumcu, Polis Memuru Muhittin Zenit ve Emniyet Müdürü Ercan Demir'in tutuklanmasıyla ilk defa kamu görevlilerinin somut olarak dahil edildiği soruşturmada gün gün yaşananlar:
-Suikastın tetikçisi 17 yaşındaki Ogün Samast, olaydan bir gün sonra 20 Ocak 2007'de Samsun'da yakalandı.
-Özel yetkili savcılar Selim Berna Altay ve Fikret Seçen, 5 ay sonra 18 kişi hakkında iddianame hazırladı. İlk duruşma 2 Temmuz'da 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanık sayısı 20'ye ulaştı.
-2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi 2011'de Samast'ı, ''tasarlayarak adam öldürmek'' ve ''ruhsatsız silah taşımak''tan 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi kararı onadı.
-14. Ağır Ceza Mahkemesi de 17 Ocak 2012'de Yasin Hayal'i, "Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek"ten ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırdı, "terör örgütü yöneticiliği"nden beraatine karar verdi.
-"Patlayıcı madde imal etmek, kullanmak"tan 10 yıl 6 ay hapse mahkum olan Erhan Tuncel, "terör örgütü yöneticiliği" ve "tasarlayarak adam öldürmeye azmettirme" suçlarından tahliye edildi. nbsp;
-Yargıtay, 2013'te sanıkların "silahlı terör örgütü" değil, "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi olduklarına hükmederek beraat kararlarını bozdu.
-Tekrar başlayan davada tutuklanan Tuncel tanık koruma programına alındı. nbsp;
-7 Ocak 2014'te Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Zanlılar serbest kaldı. nbsp;
-ÖYM'lerin kaldırılması ve "tutukluluğunun 5 yılı aşması" sebebiyle 7 Mart 2014'te Erhan Tuncel tahliye oldu.
-Dink ailesi, cinayette sorumluluğu olduğu iddia edilen kamu görevlileri hakkında valiliğin soruşturma izni vermemesi üzerine idare mahkemesine itiraz etti. İtiraz reddedilince Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yüksek Mahkeme, 17 Temmuz 2014'te de "etkili soruşturma yapılmadığı" gerekçesiyle ihlal kararı verdi. nbsp;
-6 Haziran 2014'te Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi, cinayette ihmali olduğu iddia edilen dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Vali Yardımcısı Ergun Güngör ile 7 kamu görevlisi hakkındaki soruşturmadaki takipsizlik kararını kaldırdı. Başsavcılık, kararın "kanun yararına bozulması" istemiyle Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlık talebi reddedince, kamu görevlilerinin soruşturulmasının önü açılmış oldu.
-Başsavcılık, kamu görevlileri soruşturmayı cinayet dosyasıyla birleştirdi. nbsp;
-İstanbul Başsavcıvekilliği 8 yıl sonra ilk kez, Celalettin Cerrah ve Ergun Güngör'le birlikte nbsp;eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstanbul Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın "şüpheli" sıfatıyla ifadeleri aldı.
-Emniyetteki "paralel yapı" operasyonunda tutuklanan eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer de "şüpheli" olarak ifade verdi.
-Savcıya mektup yazarak bilgisine başvurulmasını isteyen tetikçi Ogün Samast da tanık olarak verdiği ifadede ilk kez üçüncü bir kişiden bahsetti.
-Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı ve Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü amiri olan Cizre Emniyet Müdürü Ercan Demir dün tutuklandı.
-O dönem Trabzon'da komiser olan Özkan Mumcu ile polis Muhittin Zenit tutuklandı.
BİNLERCE KİŞİ 'ADALET' İSTEDİ
Suikastın 8. yılında binlerce kişi Dink'in vurulduğu yerde toplandı. Taksim'den başlayan yürüyüşe katılanlar, cinayetin ardındaki karalık odakların ortaya çıkarılmasını talep etti. Her yıl olduğu gibi "Ergenekon Caddesi"nin adı "Hrant Dink Caddesi" olarak değiştirildi. nbsp;



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...