Sınırdaki savaş Esad oyunu çıktı

Sınırdaki savaş Esad oyunu çıktı

GÜNDEM Haberleri

Burnumuzun dibindeki çatışmalar tezgâh çıktı. El-Nusra ve PYD çatışır gibi yapıyor, kazanan Esad oluyor!

Sık sık Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine düşen havan topları ile gündeme gelen sınırdaki çatışmaların Esad rejiminin kurguladığı bir savaş oyunu olduğu ortaya çıktı. Sınır hattında çatışıyormuş gibi gözüken PKK'nın Suriye kolu PYD ile El Kaide'ci gruplar El Nusra ve Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) Esad yönetimi ile işbirliği içinde. Söz konusu savaş oyununu doğrulayan Suriye konusu ile ilgili Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, hem PYD'nin hem de El Kaide'ci grupların ikili oynadıklarını ve Şam rejimi ile işbirliği içerisinde olduklarını belirtti. Dünya, Suriye'nin geleceği ile ilgili Cenevre-2 tartışmaları ile meşgulken Esad rejimi Suriye'deki dengeleri lehine çevirmek için çalışmalarını yürütüyor. Güney ve Batı sınırında Hizbullah'ın desteği ile kontrol sağlayan Esad, Kuzey'de ise PKK ve El Kaide'ci gruplar üzerinden farklı bir strateji sergiliyor. Sınır hattını tamamen PYD ve El Kaide'ci grupların kontrolüne verip iç bölgelerdeki muhaliflere ulaşan yardım koridorlarını kesmeyi hedefliyor. Sınırın Kuzey Doğu bölümü Ceylanpınar'a kadar PYD'nin kontrolünde. PYD, gelen yardımlara el koyduğu için, buralardan yardım gönderilemiyor. Akçakale, Öncüpınar (kısmen) gibi kapılar ise El Kaide'ci grupların kontrolünde. Cilvegözü ve Cerablus ve kapıları ise açık.Sınır hattındaki kontrolü büyük oranda ele geçiren El Nusra, IŞİD ve PYD'nin Suriye rejimi ile işbirliği içerisinde faaliyet gösterdiğini Koordinatör Vali Veysel Dalmaz da doğruluyor. PYD, bölgede El Kaide ile savaştığını ve bu gruplara Türkiye'nin destek verdiğini öne sürüyor. Ancak, gerçek durum çok farklı. PYD, bölgedeki diğer Kürt unsurları ile çarpışıyor. El Kaide'ci gruplar ise Suriye muhalefeti koalisyonundaki diğer unsurlarla çatışma halinde. El Kaide'nin, PYD'nin bölgedeki politikalarına karşı çıkan Barzani yönetimine yönelik saldırıları da iki grup arasındaki iş birliğini doğruluyor. El Kaide geçtiğimiz ay Kuzey Irak'ın Erbil kentinde bombalı saldırılar gerçekleştirmişti. PYD daha önce de El Kaide'nin Kürtler'e yönelik toplu katliamlar yaptığını öne sürmüş ancak, Kuzey Irak Yönetimi iddiaları araştırmak için heyet göndermek istediğinde bölgeye sokmamıştı. Daha sonra söz konusu katliam iddialarının asılsız olduğu ortaya çıkmıştı.
Suriye konusuyla ilgili yetkililerin kaygılarından biri de El Kaide meselesinin Türkiye için ilerde çok daha büyük bir soruna dönüşmesi. El Kaide'cilerin daha önce Türkiye'ye göndermeye çalıştığı bazı bombaların sınırda yakalandığı kaydediliyor. Bu arada geçtiğimiz ay ortaya çıkan ve Türkiye'nin büyük şehirlerinin bombalanacağına yönelik tehditlerin yer aldığı IŞİD kaynaklı belgenin de gerçek olduğu belirtiliyor.


IRAK BÖLGESEL KÜRT YÖNETİMİ:
PYD, Esad'a çalışıyor
Bölgesel Kürt Yönetimi'nin yayınladığı bir bildiride, PYD'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile işbirliğinin herkes tarafından bilindiği belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "PYD ve Suriye rejimi arasındaki ilişkiler gün gibi aşikar. Kürdistan halkı, PYD'nin yürüttüğü savaşın, Suriye rejimi destekli olduğunu çok iyi biliyor. Zira PYD, rejimin çıkarları için savaşıyor ve onunla birlikte hareket ediyor." Bölge medyasında PYD'nin Esad'dan yardım istediği şeklinde çıkan haberler, bölgede büyük tepki çekti. Bildiride PYD'nin "Barzani yönetimi Suriye Kürtlerine yardım etmiyor" açıklaması sert bir dille eleştirildi. Çatışmanın ortasında kalan yaklaşık 30 bin Kürt Kuzey Irak?Kürt Yönetimine sığınmıştı.



MELİK?DUVAKLI İSTANBUL
TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...