Sınırda büyük dram, Esad korkusuyla çölü aştılar

Sınırda büyük dram, Esad korkusuyla çölü aştılar

GÜNDEM Haberleri

Suriye'deki iç savaş 3 yıla yaklaştı. On binlerce sivil öldü. Hayatta kalmayı başaranlar da kendilerini komşu ülkelere atmanın derdinde.

Ürdün'ün güneyindeki çöle akşam vakti düşerken açlıktan, soğuktan bitap düşmüş elbiseleri ıslak halde yüzlerce Suriyeli mülteci Ürdünlü askerlerin verdiği iznin ardından sınırı geçerken Esad zulmünden kurtulmanın sevincini yaşıyordu. Peki neydi bu kadar insanı Suriye'nin güney kasabalarındaki geçiş noktaları yerine çölün derinliklerinden geçip Ürdün'e kaçmaya zorlayan sebep? 21 Ağustos'ta kimyasal saldırıya maruz kalan Şam'ın Doğu Gota banliyösünden olan 80 yaşındaki Talaa adlı bir kadın mülteci bu durumu, "Geçmişte kullandığımız güzergahlar Esad askerleri yüzünden daha tehlikeli oluyor. Bu yüzden de çok sayıda mülteci kaçış için çölün uzak noktalarını kullanıyor. Oğlum ve torunumla dört gündür yoldayız. Geride, yiyecek olmadığı için ağlayan 10 torunumu bıraktım" diye anlattı. Önceki gün Suriye'den çölü aşıp Ürdün'e giren 1000 kadar mülteci bu akının son örneği oldu. Mülteci grubu sınıra ulaşmak için yaptıkları yolculuğun son etabı olan 10 kilometresini çölde yürüyerek tamamladı. Birçok Suriyeli mülteci çölü aşmayı göze alıp kaçmalarının sebebini gıda, ilaç, su ve yakıt olmaması olarak açıklarken en başta da can güvenliklerinin olmamasını öne sürüyor. Bu arada nbsp;Suriyeli mültecilerin zor şartlar altında yaşamaya çalıştığı Lübnan'da iki çocuğun donarak öldüğü belirtildi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ise, Suriyeli sığınmacıların son haftalarda Bulgaristan sınırında zorla Türkiye'ye gönderildiğine dair endişe verici raporlar bulunduğunu söyledi.
nbsp;Sınırda büyük dram, Esad korkusuyla çölü aştılar

10 KİLOMETRE YÜRÜDÜLER
Suriyeli mülteci grubu, eşyaları ve çocuklarıyla sınıra ulaşmak için yaptıkları zorlu yolculuğun son etabı olan 10 kilometrelik güzergahı, çölde yürüyerek tamamladı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...