Pasif içiciler de tehlikede! Sigara içmek akıl hastalığı riskini arttırıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Independent, Futurism
- Güncelleme:
Pasif içiciler de tehlikede! Sigara içmek akıl hastalığı riskini arttırıyor

GÜNDEM Haberleri  / Independent, Futurism

Danimarkalı bilim insanlarının 350 bin sigara kullanan kişiye ait genetik verileri incelemesi sonucunda, sigaranın özellikle bipolar bozukluğa ve depresyona yol açtığı ortaya çıktı.

Sigara, dünya genelinde her 6 saniyede 1 kişinin hayatını kaybetmesinden sorumlu tutuluyor. Danimarkalı bilim insanları, sigaranın zararlarına yönelik yeni bir çalışma yaptı.

350 BİN GENETİK İNCELENDİ

İngiltere merkezli biyolojik veri bankası Biobank'teki 350 bin kişiye ait  genetik verileri,  Aarhus Üniversitesi'nden bilim insanları inceledi.

Araştırmanın başındaki Doug Speed, verilerini kullandıkları insanların yüzde 90'ının 20 yaşından küçükken sigara içmeye başladığı ve genellikle 30'lu yaşlardan sonra zihinsel rahatsızlıklar sebebiyle hastanede tedavi gördüklerini söyledi.

ZİHİNSEL RAHATSIZLIK RİSKİ YÜZDE 250

Kanadalı iki araştırmacıyla çalışan bilim insanı, sigaranın özellikle bipolar bozukluğa ve depresyona yol açtığına da dikkat çekti. Speed, tütün mamullerini tüketenlerde "sigarayla ilişkilendirilen" genlerin olduğunu gözlemlediklerini de söyledi.

Speed, "Sigara içmek zihinsel rahatsızlıklara neden oluyor. Sigara tabii ki tek neden değil fakat akıl hastalığı sebebiyle hastaneye yatma riskini yüzde 250 oranında artırdığı gözlemlendi" dedi.

PASİF İÇİCİLER DE TEHLİKEDE

Araştırmacı, "Sigarayla ilişkili genleri taşıyan ancak sigara içmeyen kişilerde, bu genleri taşıyan ve sigara içen kişilere kıyasla ruhsal bozuklukların ortaya çıkma olasılığı daha düşük." ifadelerini kullandı.

Öte yandan bilim insanı, sigaranın ruh sağlığının bozulmasına yol açtığı biyolojik mekanizmanın henüz tam anlaşılamadığını belirtti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Independent, Futurism
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...