Sıcak, daha da sıcak olacak

Sıcak, daha da sıcak olacak
GÜNDEM Haberleri

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, tüm yurtta hava sıcaklığının gelecek hafta başına kadar artacağını ve mevsim normallerinin 6-8 derece üzerinde seyredeceğini bildirdi.

Müdürlükten yapılan açıklamada, İstanbul'da hava sıcaklığının son günlerde 30-33 derece arasında seyrettiği belirtildi.
Ancak birkaç gündür rüzgarın etkisini kaybetmesi ve nemin yükselmesi sebebiyle hissedilen sıcaklığın daha yüksek hissedildiği kaydedilen açıklamada, "Hava sıcaklığının tüm yurtta olduğu gibi İstanbul'da da gelecek hafta başına kadar artması ve mevsim normallerinin 6-8 derece üzerinde seyretmesi tahmin edilmektedir. İstanbul'da hafta sonunda en yüksek hava sıcaklığının 36 dereceye ulaşması bekleniyor" denildi.
Bu arada, İstanbul'da rüzgarın etkisini kaybetmesi ve nemin yükselmesi sonucunda artan hava sıcaklığı, vatandaşların zor anlar yaşamasına neden oluyor.
Tatil için kente gelen turistlerin de sıcak havadan bunaldığı, şemsiye ve şapka kullandığı görülürken, vatandaşlar serinlemek için gölgelik yeşil alanları tercih ediyor.

##tgvideo##


OBRUK KARLARIYLA SERİNLİYOR

Öte yandan Antalya kent merkezinde yerli ve yabancı turistler 40 dereceye ulaşan sıcakla mücadele ederken, Akseki ilçesine bağlı Çimi yaylasında karlarla dolu olan obruklar görenleri şaşırtıyor. Yaylacıların aynı zamanda geçim kaynağı haline gelen obruklarda gıdalar 70 metre derinlikte ve 4-5 derece sıcaklığa sahip alanlarda muhafaza ediliyor. Yaylacılar bununla da kalmayıp, buradan baltalarla kesip çuvallara doldurdukları karları ilçe merkezine götürüp satıyorlar. Soğutucuların, buzdolaplarının bulunmadığı yıllarda, kavurucu yaz sıcaklarında insanların dağlardan çuvallarla getirdikleri karlarla oluşturdukları serinlik Akseki ilçesi'nde devam ediyor. Akseki'nin Çimi yaylasında da yaşlısı, genci 70 metre derinliğe ulaşan kar obruğunu halen buzdolabı gibi kullanıyorlar. Bir insanın bile zor sığdığı geçitlerden inerek obruğa ulaşan yaylacılar, yanlarında getirdikleri peynir, yağ, yoğurt gibi gıdaları burada karların arasına bırakıp dönüyorlar. Adeta bir dondurucu görevi yapan obruklarda uzun süre bekleyebilen gıdalar, ihtiyaç olduğunda da tekrar alınıp tüketiliyor. Yaylacılar, bununla da kalmayıp, karın ticaretini de yapıyorlar. Yanlarında getirdikleri çuvallara, baltalarla kırdıkları karları dolduran köylüler, Akseki ilçe merkezindeki pazarlarda bu karları satıp para kazanıyorlar. Günlük ortalama 80-100 kişi bu obruğa inerek ihtiyaçlarını karşılıyor.

YİYECEKLERİNİ SICAKTAN KARLA KORUYORLAR
Mevlüt Arıcı (55), her yıl mayıs ayı sonunda geldikleri Çimi Yaylası'nda eylül ayının sonuna kadar kaldıklarını söyledi.
Bu yıl kar yağışının iyi olduğunu, bu nedenle hala kar obruklarının dolu olduğunu belirten Arıcı, ''Kar obruğunda hiçbir zaman kar bitmez. Obrukta şu anda 70 metre civarındaki obrukta 17 metreye yakın kar var. Geçtiğimiz senelerde obruğun dibine merdivenlerle inerdik. Bu yıl kar çok yağdığı için esas obruğun dibine ulaşılamıyor. Günde ortalama 80-100 kişi buradan kar alıyor'' dedi.

ORGANİK SOĞUK HAVA DEPOSU
Mevlüt Arıcı, obruğun organik soğuk hava deposu olduğunu söyleyerek, "burası kar deliği yani bir anlamda kar deposudur. Bu deliklerin içerisinde bol miktarda peynir, yağ ve yoğurt saklanmaktadır. Sahibi ihtiyacı olunca buradan çıkarıp evine götürür" dedi. Arıcı, buradaki kar obruğu çok soğuk ve serindir. Buradaki peynir, yoğurtlarımızı ve buna benzer gıdalarımızı saklama deposu olarak kullanmaktayız. Şu anda gün ışığından biz en az 30 metre aşağıda bulunmaktayız. Dışarıda hava sıcaklığı belki Antalya'da 40 derece iken burası bizim bulunduğumuz yerde en az 4-5 derece olduğunu tahmin etmekteyim. Bu soğuklukta doğal peynir, yoğurt ve yağlarımızı saklamaktayız. Buzdolabı gibi kullanmaktayız.
Kışın kar obruğuna oldukça fazla kar yağdığını söyleyen Arıcı, "kıışın fazla kar yağdığı için kar zeminine inemiyoruz. Çünki yüzde elliden fazla kar bulunmakta. En az 15 metre daha zemine girmenin imkanı yok. Bu yıl bu karın üzerine kar yağar. Bu obrukta atalarımız hayvanlar yardımıyla birlikte bu karları Akseki ve bölgesine mevlid ve festival yemeklerine kar götürürlerdi. Şimdi yol olduğu için araçlarla Akseki, Manavgat, Alanya, Serik ve Antalya'ya günlük olarak kar götürüyorlar dedi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...