Bakanlar afet bölgesinde: Sel felaketinde can kaybı 20'ye yükseldi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bakanlar afet bölgesinde: Sel felaketinde can kaybı 20'ye yükseldi

GÜNDEM Haberleri

Şanlıurfa'ya giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi afet bölgesinde açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişçi, Şanlıurfa'da dereleri rahatlatacak sıfırdan bir projelendirme çalışması yaptıklarını duyururken, Bakan Nebati de sel bölgesinde çalışmaların yüzde 90 tamamlandığını, hasar tespiti yapılan yerlerde ödemelerin yapıldığını belirtti. Öte yandan Adıyaman'daki selde kaybolan 1,5 yaşındaki Zeynep Zümra Tekdal'ın cansız bedenine ulaşılması ile selde toplam can kaybı 20'ye yükseldi.

İçişleri Bakanı Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ile Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, selin vurduğu Şanlıurfa Afet Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

SELDE CAN KAYBI 20'YE YÜKSELDİ

Adıyaman'ın Tut ilçesinde 1,5 yaşındaki Zeynep Zümra Tekdal'ın cansız bedenine ulaşılması ile sel felaketinde acı bilanço 20'ye yükseldi.

Bakanlar afet bölgesinde: Sel felaketinde can kaybı 20'ye yükseldiSel felaketinde 2 aylık hamile olan hemşire annesi Fatma Tekdal ile birlikte akıntıya kapılan ve 6 gün boyunca polis, jandarma ve AFAD ekipleri tarafından aranan 1,5 yaşındaki Zeynep'in cansız bedeni, Boyundere köyü yakınlarında bir HES kanalında bulundu. 2 aylık hamile olan hemşire annesi Fatma Tekdal'ın cansız bedenine de sabah su kanalında bulunmuştu.

Sel felaketinde 20 can kaybı yaşanan Şanlıurfa ve Adıyaman'daki son durumu açıklayan Bakan Soylu, "(Şanlıurfa )Bir mahalle haricinde temizlik yüzde 75 bitti." dedi.

Bakan Soylu'nun açıklamaları şöyle;

"Zarar tespiti yapılan bin 161 vatandaşımıza can suyu ödemesi olarak AFAD tarafından 10'ar bin lira, ilçelerimizin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından 10'ar bin lira, büyükşehir belediyesi tarafından 5'er bin lira, ilk etapta hasar tespiti yapmadan sadece yapılan yardımın toplamı 25'er bin lira. Bunun yanı sıra aynı zamanda iş yerlerine 10'ar bin lira can suyu ödemesi gerçekleştirildi. Konutlarla ilgili gerek Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı eşya yardımıyla ilgili çalışıldı. İş yeriyle ilgili Ticaret Bakanlığımızla konuştuk. Araçlarla ilgili de çalışmalar devam ediyor. Hafta sonuna kadar bir noktaya kadar gelir.

Arkeoloji müzesiyle ilgili ilk günden itibaren çalışma başladı. Arkeoloji müzesinin sergi alanında problem yok."

'SIFIRDAN PROJELENDİRME ÇALIŞMASI VAR'

Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi ise, "Bölgede 89 iş makinesi ve 55 arasöz sahada hizmet veriyor. Şanlıurfa'da dereleri rahatlatacak sıfırdan projelendirme çalışması içindeyiz" şeklinde konuştu.

Bakanı Kirişci ayrıca, hayvansal üretimdeki hasar tespitinin de devam ettiğini belirti.

Bakan Kirişci'nin açıklamaları şöyle;

"Asla asla derelerin geçtiği yerlere yerleşim yapılmaması gerekiyor. Bu derelerin üstleri açılırken kendi iş yerlerine bir şey olacak diye telaş yapmasınlar. Bundan sonra yapmak istediğimiz kesinle ve kesinlikle bu derelerin genişlikleri, hem de bu derelerin belirli alt geçitlerin yanından geçiyor olacağı, derelerimizi rahatlatacak tamamen sıfırdan bir altyapı çalışması yapacağız. Yağışların tamamlanması ile birlikte bilhassa buğday, arpa, mercimek gibi baklagillerin olduğu yerlerde hasar tespit çalışmalarımızı yapacağız. "

Bakanlar afet bölgesinde: Sel felaketinde can kaybı 20'ye yükseldi

AFETLERİN MALİYETİ

Bakan Nebati ise sel afetinin üstesinden hızlıca geldiklerini belirterek, "Allah bir daha böyle afetler vermesin. Maddi hasar olarak (Deprem-sel) 104 milyar dolara yakın ve bu rakam güncellenecektir." dedi.

Bakan Nebati'nin açıklamaları şöyle;

"Yüzde 90'ın üzerinde işlemler bitmiş durumda. Bundan sonrası kaybettiğimiz vatandaşlarımıza rahmet ve yakınlarına başsağlığı dilemek, kaybolan vatandaşlarımızı aramaktır. Bundan sonra yaşanacak yağışlarda böyle durumların tekrar yaşanmaması için gerekenleri derhal yapmamız gerekiyor. Az önce sayın bakanımızın da açıkladığı gibi dere yataklarının üstlerin açılıp korunacaktır. İnşallah bu tür felaketleri bir daha yaşamayalım. Bundan sonrası vatandaşlarımızın psikolijik destek konusunda yanında olmaktır. Özellikle bugünden sonra yapacağımız çalışmalarda tüm mesai arkadaşlarımıza da teşekkür ediyoruz."

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...