Yabancı medya kuruluşlarından Türkiye seçimlerine sıkı markaj: Tarihi bir dönüm noktası

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yabancı medya kuruluşlarından Türkiye seçimlerine sıkı markaj: Tarihi bir dönüm noktası

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'de yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçim heyecanı yabancı basın ve medya kuruluşları tarafından sıkı bir markaj altına alınmış durumda. Kimi zaman provokatif kimi zaman ise hakkaniyetli bir şekilde atılan manşetler tüm dünyanın Türkiye'ye odaklanmasına neden olmuş durumda. "Tarihi bir dönüm noktası" ve "Büyük bir an" başlıklarıyla hazırlanan haberler Türkiye'nin ne kadar yakından takip edildiğinin açık bir kanıtı niteliğinde.

Türkiye’de yapılacak Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerine artık saatler kaldı.

60 milyondan fazla seçmen sandık başına gitmeye hazırlanırken tüm dünyaya yayın yapan medya ve basın kuruluşları da Türkiye’deki seçim atmosferini yakından takip ediyor.

Yabancı medya kuruluşlarından Türkiye seçimlerine sıkı markaj: Tarihi bir dönüm noktası

Reuters, “Gerçek-kutusu: 2023 Türkiye seçimleri: bilmeniz gerekenler” başlığıyla Türkiye’deki gelişmeleri tüm dünyadan takipçilerine aktardı.

Seçimde yarışacak Cumhurbaşkanı adaylarının kısaca tanıtıldığı haberde, “Türkler, 14 Mayıs'ta Türkiye'nin modern tarihinin en önemli seçimlerinden biri olarak görülen seçimde oy kullanacak” ifadeleri kullanıldı.

Bir adayın Cumhurbaşkanlığını ilk turda kazanması için kullanılan oyların %50'sinden fazlasını alması gerektiğini hatırlatan haber, “Hiçbir aday oyların yarısından fazlasını alamazsa, önde gelen iki aday arasında 28 Mayıs'ta ikinci tur seçim yapılacak” dedi.

Yabancı medya kuruluşlarından Türkiye seçimlerine sıkı markaj: Tarihi bir dönüm noktası

"BÜYÜK BİR AN"

İngiltere merkezli yayın yapan BBC de Türkiye’deki seçim atmosferine yoğun ilgi gösteriyor.

Her gün en az bir tane Türkiye seçim haberi ile okuyucularının karşısına çıkan BBC “Türkiye seçimleri: Erdoğan ve Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığı için kesin seçenekler sunuyor” başlığıyla son gelişmeleri duyurdu.

Büyük bir an” ara başlığının dikkat çektiği haberde, “Türkler tarihi bir dönüm noktasındalar. Ülkelerinin geleceği için önemli ölçüde farklı yollar sunan cumhurbaşkanlığı için en önde giden iki isim arasında seçim yapacaklar” yorumları yapıldı.

20 yılı aşkın bir süredir iktidarda olan Recep Tayyip Erdoğan, güçlü, çok taraflı bir Türkiye ve altı milyon istihdam oluşturma sözü veriyor ve Batı'yı onu devirmeye çalışmakla suçluyor” ifadeleri kullanıldı.

Yabancı medya kuruluşlarından Türkiye seçimlerine sıkı markaj: Tarihi bir dönüm noktası

"THE ECONOMİST HADDİNİ AŞTI"

Middle East Eye yazarı David Hearst “Türkiye seçimleri: Avrupa neden Erdoğan'ın kaybetmesini istiyor?” başlığıyla çok dikkat çeken bir analiz-haber yayınladı.

Son dönemlerde özellikle The Economist dergisinde Türkiye ile ilgili atılan manşetlere ve “Erdoğan gitmelidir” söylemlerine değinen Hearst, “Bu söylenecek son derece aptalca bir şey” yorumunu yaptı.

Hearst, “The Economist, seçilmiş bir devlet başkanına karşı açıkça ifade ettiği nefretiyle haddini aştı” diyerek Batı medyasında Türkiye seçimlerinin şeffaflığına yönelik yapılan iddiaları eleştirdi.

Seçim sandıklarında tüm partiler hazır. Sayım, kutuların taşınması ve son sayımın her aşamasında bulunurlar. Her oy pusulası, her siyasi paydaş tarafından onaylanır veya itiraz edilir. Bu seçim adil. Son derece popülist ve kutuplaşmış. Ama özgür ve zorlu” yorumunda bulundu.

Yabancı medya kuruluşlarından Türkiye seçimlerine sıkı markaj: Tarihi bir dönüm noktası

YUNAN MEDYASINDAN YOĞUN İLGİ

Yunanistan merkezli yayın yapan Hellas Posts English sitesi de “Türkiye: Seçimler Batı ve Yunanistan'ı hayal kırıklığına uğratabilir” başlıklı bir haberle okuyucusunun karşısına çıktı.

Batı medyasının yeni ortaya çıkan dünya düzeninde çok kutupluluğun ve stratejik özerkliğin önde gelen savunucularından biri olarak değerlendirdiği Erdoğan’ın yenilgisini desteklediğini vurgulayan haber, “Seçimin sonucunu tahmin etmek zor gibi görünse de, Erdoğan'ın daha ilk turdan oyların %50'den fazlasını alarak açık bir zaferiyle sonuçlanabilir ve bu da ikinci tura gerek kalmayacağını gösterir” ifadeleri kullanıldı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...