Sandığa giderlerse 10 ülkeden Köşk için sadece birer oy çıkacak

Sandığa giderlerse 10 ülkeden Köşk için sadece birer  oy çıkacak

GÜNDEM Haberleri

Almanya'da 1 milyon 380 bin gurbetçi sandığa gidecek, Zambiya, Sierra Leone, Butan, Guyana, Komor Adaları gibi 10 ülkede ise seçmen sayısı sadece 1.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için gümrük kapılarında başlayan seçim maratonu bugün yurt dışında kurulan sandıklarla devam edecek. Halkın ilk defa oy kullanacağı Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları bulundukları ülkenin konsolosluklarında oy kullanacak. Dünya genelinde 2 milyon 767 bin 981 gurbetçinin sandığa gideceği seçimler 3 Ağustos'a kadar devam edecek. 54 ülkede 103 ayrı temsilcilikte yapılacak seçimlere özerk bölgeler de dahil olunca sayı 202 oy kullanma noktasına çıkıyor. En fazla seçmenin oy kullanacağı ülke 1 milyon 380 bin kişi ile Almanya olurken, Fransa 293 bin, Hollanda 238 bin, Belçika 126 bin, Avusturya 104 bin ve yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde 91 bin kişi oy kullanacak. Türk nüfusunun çok olduğu Avrupa ülkelerinin tam aksine bazı Afrika ve Asya ülkelerinde 10 kişiden az seçmenler için de sandıklar kurulacak. Zambiya, Sierra Leone, Butan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Guyana, Komor Adaları, Trinidad- Tobago ve Çeçen Cumhuriyeti gibi ülkelerde sadece 1 kişi oy verecek. Yurt dışındaki seçmenler, randevu aldığı ya da kendisi için belirlenen günde oy kullanamadığı takdirde 10 Ağustos'a kadar gümrük kapılarında oy verebilecek.

MELBOURNE KÖŞK SEÇİMİNE HAZIR


Avustralya'nın Melbourne Başkonsolosluğu düzenlediği son toplantı ile seçim hazırlıklarını tamamlandı. Sandık başkanları ve siyasi parti temsilcilerine, sandık başında uygulanacak kurallar, çalışma sistemi, görevlilerin yetkileri konusunda bilgi verdi.

Osman ÇOBANOĞLU ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...