Sanal dolandırıcılar dur durak bilmiyor! Bali’deki ATM’den hesabı boşalttılar

Düzenleyen:
Sanal dolandırıcılar dur durak bilmiyor! Bali’deki ATM’den hesabı boşalttılar

GÜNDEM Haberleri

Bu defa benim başıma geldi. Banka kartı bilgilerimi kopyalayan hırsızlar Endonezya’dan hesabıma girerek para çektiler.

Talip Karakaş

Bugüne kadar defalarca dolandırıcıların haberini yaptım. “Çok şükür benim başıma hiç gelmedi, hırsızlar bana bulaşmıyor” derken dün korktuğum başıma geldi. Akşam saatlerinde yemeğimi yerken bankam Finansbank’tan telefonuma mesaj geldi: “Şu numaralı kartınızla DPS Depito Kejardps firmasında 1.300.000.000 IDR’lik yurt dışı işlemi yaptınız. 1 milyonluk kısım onaylanmamıştır...” Hemen cep telefonumdan bankanın hesabımı kontrol ettim. Yurt dışındaki bir ATM’den benim adıma 350 TL para çeklidiği görünüyordu. Müşteri ilişkilerini arayıp durumu ilettim. Kartımı iptal ettirdim. Tedbir olarak hesabımdan para çıkışını engellettim. Banka görevlisi, kartımın kopyalanmış olabileceğini belirterek söz konusu miktarın gerekli incelemelerin ardından geri ödeneceğini aktardı. IDR, Endonezya’nın para birimi. 1.300.000.000 IDR, yaklaşık 350 bin Türk lirasına denk geliyor. Firma da Endonezya kökenli.   

NEDEN YURT DIŞI?

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğum yazılım firması ESET’in Türkiye Teknik Müdürü Erkan Tuğral şunları anlattı: Genelde yurt dışında yapılan (özellikle ABD) harcamalarında kart kopyalamak daha yaygın. Ancak sizin durumunuz bir ATM tuzağına benziyor. En çok müşterisi bulunan bankaları seçen dolandırıcılar, kurdukları düzenekle kart bilgilerinizi ve şifrenizi anında elde ediyor. Ancak bu verileri Türkiye’de kullanmayı tercih etmiyorlar. Çünkü yakalanma ihtimalleri yüksek. Bilgileri uluslararası şebekelere iletiyorlar. Bunu “underground” adını verdiğimiz forumlarda para karşılığı satarak yapıyorlar. Hukuki süreç de işi zorlaştırıyor. Bu tür durumlarda kartı yurt dışında kullanımına kapatmak en basit çözüm. Gerekli alışveriş sanal kartlar aracılığıyla gerçekleştirilebilir. 

MAVİ TIK TUZAĞI

Sosyal Medya Uzmanı Cem Karahüseyin, “onaylanmış hesap” olarak bilinen profillerin Facebook, Twitter, Instagram ve Google+ gibi platformlarda uzun zamandır varlıklarını sürdürdüklerini söyledi. Karahüseyin, bilgisayar korsanlarının, bir hesabın orijinal olduğunu gösteren mavi onay rozetini almak isteyen vatandaşların hesaplarını ele geçirmek için virüslü mesajlar yolladığını, bu mesajların tıklanması hâlinde hesapların korsanların kontrolüne geçtiğini belirtti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...