Saadet Partisi Uşak'ta seçime girebilecek mi?

/ Kaynak: AA
Saadet Partisi Uşak'ta seçime girebilecek mi?

GÜNDEM Haberleri  / AA

Saadet Partisi, aday listelerinin, Uşak İl Seçim Kurulu'na geç verilmesi kararına yapılan itirazın reddedilmesiyle ilgili Yüksek Seçim Kurulu'na gitti.

SaadetPartisi, aday listelerinin, Uşak İl Seçim Kurulu'na 18 Şubat saat 17.07'de verilmesi nedeniyle işleme konulamayacağına ilişkin karara yapılan itirazın reddedilmesiyle ilgili Yüksek Seçim Kurulu'ndan karar düzeltme talebinde bulundu.

Uşak İl Seçim Kurulu, Saadet Partisi il başkanlığının aday listeleri ve gerekli evrakları 18 Şubat saat 17.07'de verdiği gerekçesiyle işleme konulamayacağına karar vermişti. Saadet Partisi'nin, kararın kaldırılması için yaptığı başvuru YSK tarafından reddedilmişti.

Saadet Partisi, YSK'ya yeniden başvurarak bu kararı düzeltmesini talep etti.

Partinin talebini içeren dilekçede, ret kararının 2972 sayılı Kanun'un 12. maddesindeki "Siyasi partilerin ilçe idare kurulları, seçime katılacakları çevrelere ait aday listelerini ilçe seçim kurullarına, alındı belgesi karşılığında, önseçim gününden en geç on gün sonraki gün saat 17.00'ye kadar verirler" hükmüne dayandığı aktarıldı.

Saadet Partisinde önseçimlerin 9 Şubat'ta yapıldığı belirtilen dilekçede, bundan sonraki 10. günün 19 Şubat'a denk geldiği ve süre aşımının söz konusu olmadığı savunuldu.

"Saat 17.00'ye kadar" ibaresinin ise hak düşürücü bir süreyi işaret etmediği, düzenleyici bir özellik taşıdığı öne sürülen dilekçede, "Eğer 2972 sayılı Kanun'un 12/1. maddesindeki süre hak düşürücü bir süre ise Cumhuriyet Halk Partisi'nin Sarıyer'de seçimlere katılabilmesinin dayanağı hangi kanunun hangi maddesidir" denildi.

CHP'nin Sarıyer'de ilçe seçim kuruluna "saat 17.01'de listeleri verdiği için" seçime katılamayacağına karar verildiği, yapılan itiraz üzerine YSK'nın bu kararı kaldırdığı ifade edilen dilekçede, şu görüşlere yer verildi:

"Kurulunuzca aynı konuda iki farklı karar verilmiştir. Şayet saat 17.00'den sonra eğer listelerin verilmesi kabul edilmeyecekse 17.01'de verilen listelerin de kabul edilmemesi gerekirdi. Saadet Partisi Uşak İl Başkanınca da listeler 17.07'de Seçim Kuruluna teslim edilmiştir. Ortada aynı konuda verilmiş birbirine zıt iki karar bulunmaktadır. Bu itibarla da bu iki karar noktasında bir birlik sağlanmalıdır. Parti olarak bizim daha önce sayın kurulunuzca ylapılan başavurunun bir kez daha değerlendirilerek verilen kararın düzeltilmesini talep ediyoruz.

YSK, Türkiye demokrasisinin temel kurumlarından biri olup, seçim uyuşmazlıklarında verdiği kararlar çok önemlidir. YSK kararları kesin olup, hiçbir merci veya organ bu kararları inceleyemez. Bu itibarla, toplumda oluşan güven duygusunun hiçbir şekilde zedelenmemesi gerekir. Bunu da sağlayacak olan sayın kurulunuzdur. Aynı konuda farklı iki karar verilmesi toplum vicdanında sayın kurulunuza karşı duyulan güveni zedeler. Bu itibarla Uşak konusundaki talebimizin tekrar incelenerek, kararın düzeltilmesini talep ediyoruz."

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...