Kritik dörtlü zirve sona erdi: Anlaşma sağlandı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kritik dörtlü zirve sona erdi: Anlaşma sağlandı

GÜNDEM Haberleri

Rusya Dışişleri Bakanlığından Türkiye, Rusya, İran ve Suriye Dışişleri Bakanları arasında Moskova'da gerçekleştirilen dörtlü toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, "Bakanlar, Türkiye-Suriye ilişkilerinin geliştirilmesi için yol haritası belirlenmesi konusunda mutabık kaldı" ifadeleri kullanıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığından Türkiye, Rusya, İran ve Suriye Dışişleri Bakanları arasında Moskova'da gerçekleştirilen dörtlü toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, "Bakanlar, Türkiye-Suriye ilişkilerinin geliştirilmesi için yol haritası belirlenmesi konusunda mutabık kaldı" ifadeleri kullanıldı.

Rusya'nın başkenti Moskova'da Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerinin normalleştirilmesi yönelik Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan arasında gerçekleştirilen dörtlü görüşme sona erdi.

YAZILI AÇIKLAMA YAPILDI

Rusya Dışişleri Bakanlığından zirveye dair yapılan yazılı açıklamada bakanların Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikir olduğu vurgulandı. Açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı Kararı ve Astana Formatının resmi kararları uyarınca Suriye'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve her türlü terörizmle mücadeleye yönelik bağlılık yeniden teyit edildi. Suriyelilerin vatanlarına gönüllü ve güvenli bir şekilde dönmesi de dahil olmak üzere Suriye'ye uluslararası yardımın genişletilmesi gerektiğinin altı çizildi" ifadeleri kullanıldı.

İLK KONUŞMAYI EV SAHİBİ LAVROV YAPTI

Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için bir yol haritası hazırlanması gerektiğini söyleyen Lavrov "Görevimiz daha ileri gelişmeler için ana hatları belirlemek" dedi.

Lavrov "Bugün yapacağımız müzakerelerden çıkabilecek en iyi sonuç, bir dahaki Dörtlü Dışişleri Bakanları Toplantısı'na kadar Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için bir yol haritası taslak metnini hazırlayacak uzmanların görevlendirilmesi olacaktır" diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU, RUS VE İRANLİ MEVKİDAŞYLARIYLA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, toplanyı öncesi Lavrov'la görüşmüştü. Bakan, daha sonra İranli mevkidaşı Abdullahiyan'la görüştü. Enerji konusunun da ele alındığı görüşmeye ilişkin paylaşım yapan Çavuşoğlu, "Kardeşim Hüseyin ile görüşmemizde Suriye, üst düzey ziyaretler, ekonomik ve enerji işbirliğimiz gündemimizdeydi" ifadelerini kullandı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU, TWİTTER'DAN MESAJ VERDİ

Konuyla alakalı Twitter hesabından açıklama yapan Çavuşoğlu, "Moskova'da düzenlenen Suriye konulu Dörtlü Dışişleri Bakanları toplantısında: Terörle mücadelede işbirliği, geri dönüşlerin altyapısının işbirliği içinde sağlanması, siyasi sürecin ilerletilmesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladık" dedi.

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1656251069415010304

YOL HARİTASI HAZIRLANACAK

Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleştirilmesi için yol haritası belirlenmesi konusunda da uzlaşıya varıldığı belirtilerek, "Bakanlar ayrıca dışişleri bakan yardımcılarına, savunma bakanları ve istihbarat birimlerinin çalışmalarıyla koordineli olarak Türkiye-Suriye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için yol haritası hazırlanması talimatı verilmesi konusunda mutabık kaldı" denildi. Bakanlar arasında temasların devam edeceği kaydedildi. (Kaynak: İhlas Haber Ajansı)  

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...