Resmi Gazete duyurdu: Şartları uygun olan atıl durumdaki ofisler, konuta dönüştürülebilecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Resmi Gazete duyurdu: Şartları uygun olan atıl durumdaki ofisler, konuta dönüştürülebilecek

GÜNDEM Haberleri

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hazırladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre en fazla yüzde 50 oranında olmak üzere atıl binalardan şartları uygun olanlar konuta dönüştürülebilecek.

Resmi Gazete'de, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hazırladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı.

Yapılan düzenleme ile  en fazla yüzde 50 oranında konut olabilecek şekilde atıl durumdaki boş ofislerden şartları uygun olanların, konuta dönüştürülebilmesi için belediye meclislerince karar alınabilmesi imkanı getirildi.

Düzenleme kapsamında Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde yer alan "4 kat ve üzeri" binalarındaki kapalı çıkma yapılmama kuralı, " 7 kat üzeri" binalar olacak şekilde güncellendi. Böylece bazı küçük parsellerde daha kullanışlı bina projelerinin düzenlenebilmesi sağlandı.

Değişiklikle bina emniyeti için de ayrıca önlemler alındı. "Kapalı çıkma yapılan binalardaki tüm kolonların birbirlerine, her iki yönde kirişlerle bağlanması" kuralı getirildi.

Daha ferah mekanlar oluşturulabilmesi amacıyla, 3 katı geçmeyen binalarda geleneksel yapı anlayışına uygun olarak kat yüksekliklerinin 4 metreye kadar çıkarılabilmesine imkan tanındı.

Kovid-19 nedeniyle konut ihtiyacının artması, ofis kullanımlarının azalması, atıl durumdaki boş ofislere ilişkin düzenlemeyi beraberinde getirdi..

1 Temmuz 2023'den önce ofis veya büro amaçlı yapı ruhsatı düzenlenerek yapımına başlanmış veya yapı kullanma izni düzenlenmiş olan yapılarda, 1 Temmuz 2024'e kadar sonuçlanmak kaydı ile parselin tamamında konut kullanım oranı yüzde 30'u geçmeyecek şekilde kullanım amacı değişikliğine yönelik tadilat ruhsatı düzenlenebilecek. Bu oran belediye meclisi kararıyla yüzde 50'ye kadar çıkartılabilecek.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak:Anadolu Ajansı

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...