Referandum sonrası İran’a kritik ziyaret

Düzenleyen:
Referandum sonrası  İran’a kritik ziyaret

GÜNDEM Haberleri

Görüşmelerde IKBY’ye yaptırımlar, Suriye’dek gelişmeler ve terör örgütü PKK’ya karşı yapılacak muhtemel ortak operasyon konuları masaya yatırılacak.

Selçuk Böke ANKARA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın İran’a kritik bir ziyaret gerçekleştirecek.  Görüşmelerde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) yaptırımlar, Suriye’deki gelişmeler ve terör örgütü PKK’ya karşı mücadele konularının gündeme geleceği belirtildi.
IKBY’nin 25 Eylül’de gerçekleştirdiği gayrimeşru referandumunun ardından bölgede gerilimin giderek yükseldiği bir anda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tahran’a yap,acağı ziyaret oldukça önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyareti kapsamında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile biraya gelecek. Görüşmede, tüm uyarılara rağmen Barzani’nin referanduma gitmesi ve IKBY yönelik gerçekleştirilmesi beklenen somut yaptırımlar en sıcak başlık olarak ön plana çıkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, en son New York’taki Birleşmiş Milletler zirvesinde İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile bir araya gelmişti. ABD dönüşü açıklamalar yapan Erdoğan, Kuzey Irak’taki referanduma ilişkin İran’ın da karşı olduğunu belirterek, “Tabii İran ile görüşmemiz çok önemli. İran’ın kararı bizimle örtüşüyor. Geleceğe yönelik bazı yaptırımlar konusunda İran ile adımları atmamız lazım ki geri adım atılmasın” açıklamasını yapmıştı.
ORTAK TATBİKATLAR SÜRÜYOR
İki ülke de 25 Eylül’de IKBY’de düzenlenen referandumundan ardından bölgesel yönetime yönelik bir takım yaptırım kararları aldı. IKBY’ye yaptırımlar uygulanabileceğinin sinyalini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik yaptırımlardan, askeri seçeneklere kadar tüm ihtimallerin ve hava sahaları, kara sınırlarının masada olduğuna işaret etmişti. Hali hazırda Türkiye-IKBY sınırında Irak Merkezî Hükümeti ile askeri tatbikatlar devam ediyor. Diğer taraftan İran da Irak Merkezî Hükümeti ile IKBY sınırında askeri tatbikata başladığını açıkladı.
ASTANA SÜRECİ DE MASADA
Suriye’deki anlaşmazlıkları sonlandırmak ve ülkede ateşkes sağlanması için Türkiye, Rusya ve İran’ın öncülüğünde Eylül ayında 6’ıncı turu yapılan Astana görüşmelerinin sahadaki yansımaları da görüşülecek bir diğer önemli konu. Bu kapsamda Erdoğan’ın Ruhani ile yapacağı görüşmede Suriye’de güncel gelişmeler, Astana görüşmelerinde mutabakata varılan çatışmasızlık bölgeleri ve son alarak İdilib’in de eklendiği söz konusu bölgelerdeki ateşkesin durumu ve denetiminin gündeme gelmesi bekleniyor. Görüşmelerde bir başka konunun ise terör örgütü PKK’ya karşı muhtemel ortak operasyon hazırlıklarının olması bekleniyor. 
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran dönüşü 9-10 Ekim tarihlerinde Ukrayna, 10-11 Ekim tarihlerinde ise Sırbistan’ı ziyaret edecek. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...