PYD sınırın tamamını istiyor

PYD sınırın tamamını istiyor

GÜNDEM Haberleri

Türkiye sınırındaki Rasulayn'ı ele geçiren PYD, gözünü Kürt bölgelerini birbirini bağlayan ve muhaliflerin elinde bulunan Tel Abyad'a dikti.

Suriye'nin Haseki kentine bağlı Rasulayn'ı ele geçiren PYD ile El Nusra arasındaki çatışmalar Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısında yer alan Tel Abyad kasabasında yoğunlaştı. Tel Abyad PYD'nin elinde bulunan Rasulayn ile Kobani arasında yer alıyor. nbsp;PYD bu kasabayı da ele geçirip sınır hattındaki Kürt bölgelerini bir birine bağlamayı hedefliyor. El Nusra cephesi ise yeni kaybettiği Rasulayn'ı ele geçirmek için mücadele veriyor. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Ahraru Şam da son gelişmeler üzerine El Nusra'ya destek vermeye başladı. Rasulanyn'a yakın Kreyfani, El Yussufiye ve Essuveydiye köyleri tekrar El Nusra'nın kontrolüne geçti. Kobani bölgesindeki PYD birlikleri de Tel Abyad'a doğru hareket ederek ilçenin batısından saldırıya geçti. Şiddetli çatışma gece boyunca devam etti. Çok sayıda kişi ölürken yaralananlardan bazıları da Akçakale'ye getirildi. El Nusra iki ateş arasında kalınca PYD ile görüşme teklifinde bulundu. PYD'liler ile görüşmek için giden El Nusra'nın Tel Abyad komutanı Ebu Musab alıkonuldu. El Nursa güçleri de Tel Abyad'da yaşayan bazı Kürtleri karşı koz olarak kullandı. Görüşmeler sonucunda Ebu Musab serbest bırakıldı. Öte yandan Nusra Cephesi Rasulayn'ı geri almak için ilçeye 4 kilometre mesafedeki Tıl-Helef köyüne askeri yığınak yapıyor. PYD ile muhaliflerin çatıştığı yerlerden biri de Kamışlı ile Tirbespi arasındaki Çelağa bölgesi. PYD burada da El Nusra ve Bilad El Şam birlikleri ile çarpışıyor. Muhaliflerle çatışan PYD'nin Esad rejiminden ağır silah desteği aldığı iddia ediliyor. Şam yönetimi muhalifler arasında son dönemde yaşanan çatışmaları lehine çevirmek için PYD ile özerklik konusunda anlaştı. Daha önce ÖSO ile El Nusra arasında yaşanan çatışmalara PYD de eklendi böylece. Hizbullah desteği ile Kuseyr ile Humus'un bazı bölgelerini muhaliflerden geri alan Esad'ın, kuzey bölgelerinde de PYD ile koalisyon kurduğu iddia ediliyor. Türkiye'nin Suriye ile 877 kilometre sınırı var. PYD, Tel Abyad'ı ele geçirirse sınırın 350 kilometrelik kısmı Kürtlerin kontrolünde olacak. nbsp;BDP Milletvekili Sebahat Tuncel, Suriye sınırındaki Rasulayn bölgesinde PKK uzantısı PYD'nin yönetimi devralması ile ilgili, "Türkiye'nin PYD'nin gerçekleştirdiği harekete, devrime saygı göstermesini ve desteklemesini istiyoruz" dedi.

nbsp;PYD sınırın tamamını istiyor

Çatışmaları film izler gibi izliyorlar!
Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde vatandaşlar, sınırdaki çatışmaları film izler gibi seyrediyor. Suriye'nin Resulayn bölgesine sıfır noktada bulunan Ceylanpınar ilçesinde sınırdan gelen mermiler yüzünden bir kişi ölmüş, onlarca vatandaş da yaralanmıştı. Yaşananların ardından vatandaşların, tehlikeye aldırış etmeden Suriye'deki çatışmaları izlemesi dikkat çekti. nbsp;



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...