Putin’e iki önemli teklif

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Putin’e iki önemli teklif

Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ

Bütün dünya nefesini tutmuş, tahıl piyasasındaki rakamları etkileyecek Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yeniden başlama ihtimaline kilitlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Soçi görüşmesinde Ankara’nın önerileri masaya yatırıldı.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Ankara’nın BM yetkilileri ile eş güdümlü olarak hazırladığı paket, Putin’in masasında müzakereye açıldı. Pakette, Rusya Ziraat Bankası’nın SWIFT sistemine dahil edilmesi ilk sırada yer aldı. Türkiye, bu konuda bir an önce İstanbul’da Ruslarla müzakerelere başlamak istiyor.

Tolyatti-Odessa amonyak boru hattının bir kısmını havaya uçurulmasının ardından söz konusu hattın hasar tespitinin başlanması önerisinde bulunan Ankara, üç ay içinde buradan üretime başlanabileceği teklifini gündeme getirdi. Amonyağın Letonya üzerinden ithalinin yapılabileceği Rus makamlarına iletildi.

Ruslara yönelik yaptırımlar da pakette yer aldı. Rus tahıl ve gıda üreticilerinin mallarının serbest bırakılmasının değerlendirildiği pakette, bu konuda İstanbul’da görüşmeler başlanılması gündeme getirildi.

Rus gemilerine BM sponsorluğunda sigorta yapılması da önerildi. Rus gemilerine Avrupa’daki limanlara gitmeden önce geçiş iznini verilmesi teklif edildi. Türkiye’nin BM ile hazırladığı paketten Ukraynalı makamların da haberinin olduğu ve teklife olumlu baktıkları öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre Ankara, ekim ayının Ukraynalı üreticiler için hasat dönemi olduğunu bu sebeple de iki ay içinde somut bir adım atılması gerektiğine işaret ediyor. Hasat dönemi öncesinde sorun çözülmez ise çiftçinin ürünlerinin elinde kalacağı ve bir sonraki döneme daha az ürün ekimi yapacağı, bu durumun da tahıl fiyatlarını artıracağı belirtiliyor. 

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...