Putin ziyareti öncesi kritik temaslar

Putin ziyareti öncesi kritik temaslar

GÜNDEM Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya'da.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Moskova'da ilk olarak Gazprom Başkanı Aleksey Miller ve Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile görüştü. Yıldız, Türkiye Rusya Karma Ekonomik Komisyonu 13. Dönem Toplantısı Bakanlar Oturumu'na da katılacak. nbsp;

NOVAK İLE GÖRÜŞTÜ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'la görüştü. Rusya temasları kapsamında bugün Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu 13. Dönem Toplantısı'na katılacak olan Yıldız, Golden Ring Oteli'nde Aleksandr Novak'la görüştü. Görüşmede iki ülke ilişkileri ve enerji anlaşmaları konularının ele alındığı bildirildi.

HEDEF İHRACATI İKİ KATINA ÇIKARMAK
Rusya'da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'den Rusya'ya yapılan 1,3 milyar dolarlık gıda ihracatı, süt ürünleri, tavuk, yumurta ve diğer alanlarla geliştiriliyor. Türkiye'den Rusya'ya gıda ihracatını bir yıl içinde iki katına çıkarmak istiyoruz" dedi.Resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 13. Dönem Toplantısı'na katıldı. Toplantının ardından Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'la basın toplantısı düzenleyen Bakan Yıldız, "Her iki ülke de Mavi Akım'ı geliştirmek istiyor. Fiyat indirim talebimiz var. Formül bize revizyon hakkı veriyor. Bu konuda Gazprom'la karşılıklı olarak gerekli adımları atacağı kanaatimizi koruyoruz" dedi. Rus Bakan Novak ise açıklamasında Gazprom ve BOTAŞ'ın görüşmelere devam ettiklerini belirterek yeni fiyatlandırma konusunda anlaşma sağlayabileceklerini ifade etti.Konuşmasında Rusya'ya yapılacak gıda yardımının artacağını ifade eden Bakan Yıldız, "Türkiye'den Rusya'ya yapılan 1,3 milyar dolarlık gıda ihracatı, süt ürünleri, tavuk, yumurta ve diğer alanlarla geliştiriliyor. Türkiye'den Rusya'ya gıda ihracatını bir yıl içinde iki katına çıkarmak istiyoruz" dedi. Mersin'e yapılacak nükleer santralle ilgili de açıklama yapan Taner Yıldız, çalışmaların bir an önce hızlanmasını beklediklerini ifade etti.

PUTİN 1 ARALIK'TA ANKARA'DA
Öncesinde bu önemli görüşmelerin yapıldığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ankara ziyareti ise 1 Aralık'ta... Putin, 100 milyar dolarlık yatırımın ele elınacağı Türkiye ziyaretine ilişkin açıklamasında, Rusya-Türkiye ilişkilerinin yeni bir aşamaya ulaştığını belirterek, bu işbirliğinin başta enerji olmak üzere bazı alanlarda stratejik boyut kazandığını ifade etmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın işbirliği içinde olduklarını kaydeden Putin, "Aralık ayında Türkiye'de yapılacak Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısı için Ankara'ya geldiğimde ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi için birlikte yeni ufuklar arayacağız" demişti.

100 MİLYAR DOLARLIK İMZA ATMAYA GELİYOR
Edinilen bilgiye göre görüşmelerde, iki ülke arasındaki 35 milyar dolarlık ticaret hacminin, engeller kaldırılarak, 2020'de 100 milyar dolara çıkarılmasının yolu açılmaya çalışılacak.ÜDİK toplantısında, ekonomi ve enerji alanlarındaki işbirliği öne çıkarılacak. Enerji alanında Akkuyu nükleer santrali ile ilgili çalışmaların hızlandırılması üzerinde durulacak. Özellikle inşaat lisansının başvuruları, bununla ilgili saha datalarının verilmesi, ÇET sürecinin tamamlanabiliyor olması, eleman inşaatları gibi konularda uygulamaya geçilmesi için düğmeye basılacak.

PUTİN'E 10 BAKAN EŞLİK EDECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) 5'inci toplantısına başkanlık edecek olan Putin'e, yaklaşık 10 Rus Bakan da eşlik edecek.

PUTİN'DEN ÖNCE BIDEN GELMİŞTİ
Rusya Lideri Putin'in ziyareti öncesi geçtiğimiz hafta da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Türkiye'ye gelmişti. İstanbul'daki temasları sırasında Rusya'ya enerji politikaları sebebiyle yoğun eleştiriler yönelten Biden, Moskova yönetimini enerjiyi silah olarak kullanılmakla suçlamıştı. "Küresel enerji güvenliği Amerika'nın ulusal güvenliğinin hayati bir parçasıdır" diyen Biden, ABD yönetiminin son dönemde Uzak Doğu'dan Orta Amerika'ya ve Afrika'ya kadar bu alanda yeni anlaşmalara imza atıp, inisiyatifler aldığını anlatmıştı.Avrupa'da enerji güvenliğinin özel önemine dikkati çeken Biden, bunun temelinde Rusya'nın enerjiyi komşularına karşı bir dış politika aracı olarak kullanmasının yattığını aktarmış, bunu, "temel ticari ve uluslararası yasaların ihlali" olarak nitelendirmişti.

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Avrupa için tarihi bir anda olunduğunu belirterek, "Bu Avrupa için biricik bir an. Başkan ve ben inanıyoruz ki enerji güvenliği, Avrupa'nın onyıllar önce Avrupa Kömür ve Çelik Birliği olarak başlayan entegrasyon ve pazar genişletme projesinde sıradaki bölümdür" ifadesini kullanmıştı.Joe Biden, Türkiye'nin Avrupa'da genişlemesi beklenen tek gaz pazarı olduğuna dikkati çekerek, ABD'nin Türkiye'ye bu potansiyelini gerçekleştirmede yardıma ihtiyaç duyduğu alanlarda yardıma hazır olduğunu kaydemişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...