Prof. Dr. Süleyman Pampal: Türkiye’nin her yeri deprem bölgesi

Deprem bilimci Süleyman Pampal, deprem riski olan bölgelerden, risksiz olduğu düşünülen yerlere göç edenlerle ilgili konuştu. Pampal “Türkiye’de risksiz yer yok” dedi.
FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - İstanbul’da gerçekleşecek muhtemel büyük depremde kaos yaşanacağı yönünde söylemler ortaya atılıyor. Biz de bu durumu Ankara Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal’a sorduk. Pampal, Marmara Bölgesi’nde çok sayıda fay olduğunu ve megaşehirde deprem riskinin gittikçe arttığını vurguladı.
İSTANBUL İÇİN SÜRE DOLUYOR
Her 250 yılda bir fayın kırıldığını ve İstanbul için bu sürenin dolmasına 5-6 sene kaldığını aktaran Süleyman Pampal “Tehlike kapıda. 6,8 ila 7,5 büyüklüğünde deprem bekleniyor. Yakın tarihte Orta Marmara Fayı’nın kırılacağını düşünüyoruz. Avrupa Yakası’nın sahil kesiminde risk çok yüksek. En iyimser senaryoda bile 100 bine yakın binanın yıkılacağı hesaplanıyor. Afete karşı ne tedbir alınsa azdır. 2019’da Silivri’de 5,8’lik deprem oldu, yüreğimiz ağzımıza geldi; kaos yaşandı, telefonlar kilitlendi. İstanbul hâlâ depreme hazır değil. Konuşmayla vakit kaybedilecek zaman yok. Bir an önce adım atılması lazım. Yerel, genel yönetim ayrımı yapmadan, üniversitelerle, meslek odalarıyla, STK’larla, vatandaşlarla birlikte seferberlik ruhuyla kenti depreme hazırlamak gerekiyor. İstanbul, Türkiye demek. İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalır” dedi.
“GÖÇLE KURTULAMAZSINIZ”
Deprem riski olan bölgelerden, risksiz olduğu düşünülen yerlere yaşanan göçe ilişkin de konuşan Prof. Dr. Pampal “Türkiye bir deprem ülkesi, bu yüzden risksiz hiçbir bölge yok. Her santimetresi tehlikeli. İlla fayın, yerleşim yerinin altından geçmesi gerekmiyor, yüzlerce kilometre uzakta olsa bile etkiler. Depremden göç ederek kurtulamazsınız, tedbirle, güçlü binalar yaparak kurtulursunuz” değerlendirmesinde bulundu.
“HATAY’DA DEPREM OLABİLİR”
Pampal, Kahramanmaraş ve çevresindeki illerde yaşanan artçılara dair ise şunları aktardı: Bu artçıların bitmesi seneler bulabilir ama yıl sonundan itibaren şiddeti azalacak, insanların hissetmeyeceği mertebelere inecek. Yalnız şunu unutmamak gerek; bu depremler güneye, Hatay, Suriye, Lübnan, İsrail ve Akabe Körfezi’ne doğru sürecek. Hatay, 6 Şubat’tan bağımsız yeni bir deprem yaşayabilir. Bu bölgede tehlike hâlâ var. Çünkü, çok sayıda aktif fay mevcut ve bunlar daha çok kırılacak.