Prof. Dr. Sancar: Nobel parasını yurda yatırdım

Düzenleyen:
Prof. Dr. Sancar: Nobel parasını yurda yatırdım

GÜNDEM Haberleri

Prof. Dr. Sancar: Ben ABD’ye geldiğimde bodrum katlarda kaldım. Kamu binalarında yattığım için yakalandım. Türk gençleri benim çektiklerimi çekmesinler diye uğraşıyorum.

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, 2008 yılında kendi birikimi ile açtığı Türk Evi’ni genişletmek için Kuzey Carolina’nın Chapel Hill kasabasında 8 bin 100 metrekarelik arsayı satın aldı. Prof. Dr. Sancar, bu arsaya öğrenci yurdu açmak için destek beklediğini söyledi. Özellikle tıp öğrencilerinin Amerika’ya gelirken sıkıntı çekmemeleri için çalıştıklarını anlatan Sancar “Gençlerin benim yaşadıklarını yaşamaması için büyük çaba sarf ediyorum. Ben ABD’ye gelirken bir binanın bodrum katında kaldım. Sonra kamu binalarında yattığım için yakalandım. Eşimin Türk Evi’nde büyük desteği oldu. Bir gün oturup kendisi ile konuştuk. ‘Biz yaşlandık ve bir gün öleceğiz. Evimizi vakıf olarak Türk çocuklarının kalacağı yer yapalım.’ Kendi evimizi vakıf olarak Türk çocukları için bırakacaktık. Bu kararı verdikten sonra 100 bin dolar Koç Ödülü kazandım. Bu parayla ve eşimin ailesinden gelen bir miktar para topladım ve evi aldım. Buraya gelen tıp öğrencileri için bir yurt yapıyoruz. Bunun için herkesin desteğine ihtiyacımız var. Şuan 4 öğrenci kalabiliyor. Üniversite yönetimi ile görüştüm. Ama pek bir yol bulamadılar. Onun derdiyle uğraşırken Nobel geldi. Nobel ödülünden gelen parayı da oraya koyduk. Web sitemiz var. Hem Amerika’da hem de Türkiye’de hesaplarımız var, TL ve dolar olarak yatırılabilecek hesaplarımız mevcut” dedi. Eşi Gwen Sancar ise “Bağışlar bizim için çok önemli, yaklaşık 4 milyon dolara mâl olması planlanıyor. Ama bizim o kadar paramız yok. Bu yüzden iş adamların desteği çok önemli. Sadece arsayı aldık. Öncelikle paraya ve başka bağışlara da ihtiyacımız var. Örneğin mermer ve taş gibi. Binanın dış kısmında çokça İznik çini kullanılacak. Büyük bağış yapanların isimlerini salonlara verebiliriz. Amacımıza ulaşmamıza yardım eden herkese minnettarız” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...