Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin en gizemli fayına dikkat çekti: 7'ye varan bir deprem üretebilir

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin en gizemli fayına dikkat çekti: 7'ye varan bir deprem üretebilir

GÜNDEM Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Karabük'te deprem zirvesine katılan, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin en gizemli fayına dikkat çekerek beklenen tehlikeye karşı uyardı. Gizemli fayın ayrıntılı bir şekilde jeolojik ve jeofizik özellikleriyle incelemesi gerektiğini söyleyen Görür, deprem farkındalığı için çalışmaların artması gerektiğini belirtti.

Deprem öngörüleriyle tanınan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den korkutan bir uyarı geldi.

Safranbolu'daki deprem zirvesine katılan Görür, Türkiye’de depremin en önemli beka sorunu olduğunu belirterek, "Eğer bu depremleri halledemezsek, binlerce, on binlerce insanımızı toprağa verirsek biz ülkemizi soyumuzu özgün bağımsız olarak geleceğe taşıyamayız” dedi.

GİZEMLİ FAY! HAKKINDA HİÇBİR ŞEY BİLİNMİYOR

Hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmeyen Karabük fayına dikkat çeken Görür, bu fayın jeolojik özelliklerinin incelenmesi gerektiğini ifade ederek, “Tarihi dönemlere bakıyorsun Karabük fayında hiç deprem yok. O da bir şanssızlık. Deprem olduğunu görsek belki bir şey söyleyeceğiz ama aktif olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın yılda 1 santimetre hareket ettiğini anlatan Görür, "500 senede 5 metre hareket ediyor. 5 metrelik bir hareket verirse o da 7 ve üzeri deprem üretir. 1513 depremi var orada üzerine 500 sene koyun bugünlere geliyor. Bilim dünyası bu fayın periyodunu doldurduğunu, vurma zamanı geldiğini bilir. Biz de bildik." diyerek yaşanan son depremleri işaret etti.

Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin en gizemli fayına dikkat çekti: 7'ye varan bir deprem üretebilir

FAYIN ÖZELLİKLERİ BİLİNMİYOR

Karabük fayını bilmediğini söyleyen Görür, Karabük'ün deprem açısından emniyetli bir yerde olmasına rağmen "40 kilometre uzunluğundaki fayın özelliklerini bilmiyoruz. Ne zaman deprem üretir bilmiyoruz. Eğer deprem üretirse 7'ye varan bir deprem üretebilir. Onun için yerel yönetimin bu fayı ayrıntılı bir şekilde jeolojik ve jeofizik özellikleriyle incelemesi lazım” ifadelerini kullandı.

YEREL YÖNETİCİLERE KURS ÖNERİSİ

Kentlerin depremlere hazır hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Görür, şunları söyledi:

"Yerleşim alanlarını oluşturan 6 bileşeni deprem dirençli hale getirmek zorundasınız. Bilinçsizce bir şeyler yapmayalım. Birincisi yönetim sistemi. Yerel yöneticiler işbaşı yapmadan önce muhakkak yerel yöneticilerimize deprem hakkında, zarar azaltma hakkında, tehlike analizi hakkında, acil yönetim hakkında, acil müdahale hakkında kursa tabi tutun."

Bizim halkımız depremi ciddiye almıyor. Halkın ciddiye almadığı bir şeyi hükümetler nasıl yapsın. Bu mümkün mü. Bizim halkın deprem farkındalığı yok. Halk depreme de hükümetine de yerel yönetimine de başta kendisi sahip çıkmalı. Yanlış yapan belediye başkanı, yanlış yapan milletvekiline kaşını önce o karartmalı. Demokratik anlamda, çoluk çocuğumuzun can güvenliği bakımından, depremde can vereceğimiz işler yapmayın demeli. Halkın kendisi bunu istemeli. Bunun peşinde olmalı”

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...