PKK'nın 1 numarası Karayılan'dan ateşkes açıklaması
PKK'nın askeri komutasının başına getirilen Murat Karayılan, ateşkesi bozma gibi bir niyetlerinin olmadığını açıkladı.
PKK'nın askeri komutasının başına getirilen Cemal kod adlı Murat Karayılan, "Süreç kritik bir aşamadadır. Zaten geri çekilme durduruldu. Eğer yarın bu süreç bozulursa sorumlu biz değiliz" dedi. Karayılan, ateşkesi bozma gibi bir niyetlerinin olmadığını ancak askeri operasyon yapılması halinde yaşanacak bir çatışmanın bu süreci bozabileceğini söyledi. Geri çekilme süreci durdurulduktan sonra Kuzey Irak'taki PKK kamplarından uzun mesafeli telsiz aracılığı ile örgüt üyelerine seslenen Murat Karayılan, çözüm sürecinin kritik bir aşamaya geldiğine dikkat çekerek, geri çekilmeyi durdurmaya mecbur edildiklerini iddia etti.
Karayılan şunları söyledi:
"Kuzey sahasındaki bütün arkadaşlar Ekim'e kadar geri çekilmeyi bir talimat olarak aldılar. Verilen talimat böyleydi. Sürecin başarısı için üzerimize düşen görevleri yerine getirdik ve süreci devam ettirdik. Biz sürece yaklaşımda samimiydik ve dürüst yaklaştık. Gerçekten Türk devleti halkımızın varlığını ve iradesini kabul etse, inkar siyasetini bıraksa ve Önderliğin başlangıçta bize ve kendilerine gönderdiği mektuptaki çerçeveye göre adım atsaydı biz kalıcı bir çözümü geliştirmek için hazır durumdaydık. Önderliğimiz bu mektubu hem bize hem de Türk devletine göndermişti. Biz kendi içimizde tartıştık; doğrusu kolay karar veremedik. Ama sonuçta katılmaya dair karar aldık. Türk devleti de bu çerçevedeki çözüme katıldığını ifade etti. En azından Önderliğin yanına giden heyet de olumlu cevap verdi. O mektupta çözüm süreci 3 aşama olarak ele alınıyordu; hangi aşamada kim ne yapacak ve kalıcı çözüm nasıl geliştirilecek bunlar belirtiliyordu. Bu mektuba onlar da, biz de 'evet' dedik. Biz birinci aşamada üzerimize düşen görevleri yerine getirdik ve devam ettik. Ama onlar gerekenleri yapmadı ve devlete baktık, hiç o havada değiller."
Karayılan, Abdullah Öcalan'ın geliştirdiği sürecin başarıya ulaşması için güçlerinin büyük bir emek ve fedakarlıkla, Tunceli ve Karadeniz gibi alanlardan bile çekildiğini söyledi. Karayılan, "Biz ateşkes ilan ettik ve samimi bir süreç başlatmak istedik. Güçlerimizi çekmeye başladık. Kolay değil; Dersim'den, Karadeniz'den, Toroslar'dan insanlar yola çıkıyor ve Medya Savunma Alanları'na ulaşıyor. Bu başlı başına bir emektir. Burada çok büyük bir çözüm çabası var" dedi.
ÖCALAN YENİ BİR ÇERÇEVE ÖNERDİ
Murat Karayılan, çözüm sürecinin kritik bir aşamaya geldiğine ve geri çekilmeyi durdurmaya mecbur edildiklerini iddia ederek çözümün gelişmesi için Öcalan'ın sürece ilişkin çizdiği yeni çerçeveye işaret etti. Karayılan şöyle dedi:
"Süreç kritik bir aşamadadır. Zaten geri çekilme durduruldu. Bu kararı almaya devlet bizi mecbur etti. Eğer yarın bu süreç bozulursa sorumlu biz değiliz. Çözümün gelişmesi için Önderlik bir kez daha bir çerçeve önerdi. Bu çerçeveye göre, öncelikle diyalog süreci müzakereye dönüşmeli, görüşmeler bu temelde yeni bir formatla sürdürülmelidir. Bununla birlikte 3 başlık halinde şunları ifade etti: Birincisi, bundan sonra görüşmelerde bağımsız, gözlemci bir tarafın da olması gereklidir. Müzakerede kararlaştırılanları kim yerine getirmezse onları uyaran bir güç lazımdır. İkincisi, sorunun çözümü için gerekli yasal ve anayasal değişimler geliştirilmelidir. Ve sonuncusu da görüşme sürecinin başarısı için Önderliğin koşullarının değişmesi gerekmektedir. Bu üç önemli konuda adım atılır ise süreç ilerleyebilir. Aksi durumda süreç tümüyle tıkanma noktasına gelir."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratik pakete karşılık bir deklarasyonla açıklama yapılacağı belirten Karayılan, "Birkaç gün daha durum izlenecektir. Bazıları diyor ki, 'tartışmak istiyorlar, Öcalan'dan haber bekliyorlar.' Öyle değil; biz, önümüzdeki yakın günler içinde devlet ne yapacak onu öğrenmek istiyoruz. Çünkü bazı uyarılar yapıldı. Önümüzdeki günler içinde bu konuda elbette gerekli tartışmalar yapılır ve bir deklarasyonla hareketimizin tutumu açıklanır. Görünüyor ki eğer devlet ve hükümet çözüm için gerekli yasaları ilan etmezse, o zaman biz kendi yasalarımızı ilan edeceğiz. Şimdi yaşanan süreç bu noktaya gelmektedir. Bu nedenle içinde bulunduğumuz günler süreç açısından önemli günlerdir."
ATEŞKESİ BOZMA NİYETİMİZ YOK
Karayılan konuşmasının sonunda ateşkesi bozma gibi bir niyetlerinin olmadığını fakat devletin operasyonlar yapması halinde yaşanacak bir çatışmanın ateşkes sürecini bozabileceğini ifade etti. "Her ihtimale hazır olmaları' talimatını veren Karayılan, şunları söyledi:
"Süreç hassas bir noktaya ulaşmış durumdadır. Belirttiğimiz gibi devlet ateşkesi bozmazsa biz bozan olmayacağız. Ancak birkaç gündür devlet operasyonlar yapmakta. Bu operasyonlarda arkadaşlarla karşılaşma olur ve çatışma yaşanırsa tabii ki süreç bozulur. Çünkü biz daha başlangıçta 'eğer operasyonlar olursa süreç sona erer' demiştik. Bunu 25 Nisan günü yaptığımız basın toplantısında ben kendim dile getirdim. Bu, sürecin bir şartıdır. Yani devlet güçleri operasyon yaparsa, çatışma ve kayıplar yaşanırsa, süreç son bulur. Biz kendi açımızdan böyle bir şeyi düşünmüyoruz ama devleti bilmiyoruz. Bu nedenle tüm arkadaşlar ateşkesin devam etmesi için hassas yaklaşmalıdırlar. Bu bir. İkinci olarak ise ateşkes tek değil iki taraflıdır. Diğer tarafın bozması mümkündür. Bu yönü de düşünülerek arkadaşlar her ihtimale hazırlıklı olmalıdır. Yani biz devam etmeyi esas alıyoruz ama karşı tarafın esas alıp almayacağını bilmiyoruz. Bunun için bütün gücümüzün her ihtimale hazır olması gerekmektedir"