PKK'lılar nasıl firar etti, ihmal var mı

PKK'lılar nasıl firar etti, ihmal var mı
GÜNDEM Haberleri

Bingöl M Tipi Cezaevi'nden 18 PKK'lı tünel kazarak firar etti.AK Partiki vekil Oya Eronat'ın oğlunu kaybettiği saldırının sanığı da firar edenler arasında.

AK Parti Milletvekili Oya Eronat'ın da oğlunu kaybettiği saldırıda bombayı hazırladığı iddiasıyla yargılanan Ozan Alpkaya da firar edenler arasında. Bingöl M Tipi Cezaevi'nde aralarında kanlı eylemlere katılanların da bulunduğu 18 PKK'lı hükümlü ve tutuklu, tünel kazarakcezaevinden firar etti. Firarın ardından ise ihmal zinciri çıktı. Açık cezaevinde olmasına rağmen kapalı cezaevi çevresinde güvenlik kamerası yoktu. Firari mahkumlar, uzun süredir "Cezaevi yönetimi baskı yapıyor" bahanesiyle görüşe çıkmıyordu. Ayda bir genel arama yapılan cezaevinde en az bir yılda tamamlandığı tahmin edilen tünelin nasıl fark edilmediği de soru işareti yaşattı. Tünelin, cezaevinin tel örgüleri dışına açılan çıkışının hemen nöbet kulübesinin yanında olmasına rağmen kaçan mahkumların fark edilmemesi de şaşırttı. Koğuştaki deliği buzdolabı ile kapatıp, toprağı tuvaletlere attıkları, çıkan küçük taşları da yatakların arasında gizledikleri öne sürülen firari mahkumların, tünelden çıktıktan sonra kıyafetlerini ara sokaklarda değiştirdikleri belirlenirken, dağlık alana doğru kaçtıkları saptandı.
Kent merkezinde polis özel harekat, kırsalda ise jandarma özel harekat ve komando timleri operasyon başlatırken, İHA'lar da görüntü almak için havalandı. Helikopterler havadan arama yaparken, mahkumların üzerinden çıkarıp sokak aralarında bıraktıkları kıyafetleri dedektör köpeklere koklatılarak köpekli arama başlatıldı. Olayla ilgili çok yönlü soruşturma başlatılırken, firarilerin cezaevi içinden ya da dışarıdan yardım alıp almadıkları araştırılıyor. Adalet Bakanlığı'ndan gelen 7 kişilik heyet de cezaevinde incelemelerde bulundu. Firariler arasında Diyarbakır'da 5 yıl önce askeri servis aracının geçişi sırasında bir dershane önünde patlatılan ve AK Parti Milletvekili Oya Eronat'ın oğlunun da aralarında bulunduğu 7 kişinin öldüğü bombalı saldırıyla ilgili yargılanan Ozan Alpkaya da bulunuyor.
NÖBETÇİ KULÜBESİNİN YANINA ÇIKTILAR
Bingöl-Muş Karayolu'nun 12. kilometresinde bulunan Kaleönü Mahallesi'ndeki 325 mahkum kapasiteli Bingöl M Tipi Cezaevi'nde saat 06.00 sıralarında sayım için koğuşlara giden görevliler, 4'ü hükümlü, 14'ü tutuklu 18 PKK'lının firar ettiğini gördü. Yapılan araştırmada
firar eden mahkumların Baran Günana, Selami Kızıl, Diren Yaşa, Veli Taşkıran, Şeref Gülen, Ahmet Oyunlu, Ramazan Benice, Rıdvan İpek, Ali Nergis, Devrim Kavak, Diyar Kaydu, Ekrem Taş, Hüseyin Barsak, İbrahim Engin, Emrah Ubiç, Cemil Doster, Osman Kılıç, Ozan Alpkaya olduğu belirlendi. Mahkumların, derinliği 1-1.5 metre, uzunluğu ise 80-100 metre arasında olan bir tünel kazarak cezaevinden kaçtıkları belirlendi. Cezaevi dış duvarına 10 metre uzaktan geçen kentin atık sularının bulunduğu üstü açık kanalın olduğu mevkide, tel örgülerin hemen dışından tünelden çıkan mahkumların ara sokaklarda değiştirdikleri kıyafetleri bulundu. Nöbetçi kulübesinin de bulunduğu tünelin çıkış noktasında ve cezaevinde polis ve jandarma ekipleri ile savcı tarafından inceleme yapıldı. Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan da sabah saatlerinde cezaevinde incelemelerde bulundu.
TOPRAKLAR TUVALETE, DELİĞİN ÜZERİNE BUZDOLABI
Firari mahkumların, 'Cezaevi idaresi baskı yapıyor, görüş usullerine uymuyor' diye uzun süre görüşe çıkmadıkları ve bu bahaneyle tüneli kazdıkları ortaya çıktı. En az bir yılda kazıldığı tahmin edilen tünelden çıkan toprağı tuvalete attıkları, çıkan küçük taşları da yataklarının arasında gizledikleri öne sürülen mahkumların, koğuştaki deliğin ise üzerine buzdolabı konularak kapatıldığı öne sürüldü. Yapılan incelemede kazma, kürek ya da toprak bulunamadığı öğrenildi.
ADALET BAKANLIĞI HEYETİ İNCELEME YAPTI
Olayla ilgili içeriden ya da dışarıdan yardım alınıp alınmadığıyla ilgili de çok yönlü soruşturma başlatılırken, kente gelen Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım başkanlığındaki heyet incelemelerde bulundu. Cezaevinin genelinde arama başlatılırken, bazı mahkumlar ise bahçeye çıkarıldı. İncelemelerin ardından iş makineleriyle tünelde kazı çalışması başlatıldı. Kaçan PKK'lıların içeride destek almış olabileceği ihtimali üzerine cezaevi yöneticileri ile çalışanların ifadelerine başvurulduğu bildirildi.
HELİKOPTERLİ, İHA'LI, KÖPEKLİ ARAMA
Dağlık ve ormanlık alana doğru kaçtıkları sanılan firari mahkumların yakalanması için kent merkezi çevresinde çevresinde polis özel harekat, kırsalda ise jandarma özel harekat ve komandolar operasyon başlattı. Helikopterler havada gün boyu uçuş yaparak arama çalışmalarına destek verdi. Muş, Bingöl, Erzurum, Diyarbakır sınırları havadan tarandı. Diyarbakır ve Batman'dan kalkan İHA'lar da özellikle örgüt kamplarının bulunduğu bölgelere çıkış noktalarında görüntü almaya çalıştı. Mahkumların kaçarken üzerlerinden çıkardığı kıyafetler özel harekat timleri tarafından eğitimli köpeklere koklatılarak, çevrede köpekli arama başlatıldı. Firari mahkumların, yurt dışına kaçabilmek için örgütün dağ kadrosuna katıldıkları öne sürüldü.
MİLLETVEKİLİ ERONAT'IN OĞLUNUN ÖLDÜĞÜ BOMBALI SALDIRIDA YARGILANAN BOMBACI DA FİRAR ETTİ
Firar edenler arasında bulunan PKK'lı Ozan Alpkaya, Diyarbakır'da 3 Ocak 2008'de askeri servis aracının geçişi sırasında dershane önünde patlatılan ve AK Parti Milletvekili Oya Eronat'ın oğlu Eren Şahin'in de aralarında bulunduğu 6'sı öğrenci 7 kişinin öldüğü bombalı saldırıyla ilgili yargılanmıştı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi birinci sınıfından ayrılarak PKK'ya katılan Ozan Alpkaya, Haziran 2008'de Diyarbakır'da bir otomobilde TNT kalıpları ve el bombasıyla eylem yapma hazırlığındayken yakalanmıştı. 8 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan Alpkaya, 7 kişinin öldüğü bombalı eylemle ilgili yeterli delil bulunamadığı gerekçesiyle bu olaydan beraat etmişti. "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan 15 yıl, "patlayıcı madde bulundurmak" suçundan ise 12 yıl olmak üzere 27 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
HATALAR ZİNCİRİ
Firar olayının ardından birçok soru işareti ortaya çıktı.
-Cezaevi kompleksi içindeki açık cezaevi çevresinde güvenlik kamerası olmasına rağmen kapalı cezaevi çevresinde yoktu. Bu nedenle firarın tam saati, dışarıdan yardım alıp almadıkları vb. gibi detaylara ulaşılamadı.
-Cezaevinde ayda bir genel arama yapılıyordu. En az bir yıl sürdüğü tahmin edilen tünelin kazıldığı nasıl fark edilmedi?
-Firari mahkumlar uzun süredir 'Cezaevi idaresi baskı yapıyor, görüş usullerine uymuyor' gibi bahanelerle görüşe çıkmıyordu. Bu süre içerisinde de tüneli kazdıkları tahmin ediliyor.
-Tünelin dışarıdaki ucu nöbet kulübesinin yanına çıktığı ve burada aydınlatma olduğu halde mahkumlar kaçarken fark edilmedi.
FİRAR EDENLER
Diren Yaşa:
Bingöl'ün Ilıcalar bölgesinde geçen yıl Aralık ayında güvenlik güçleriyle çıkan ve 9 PKK'lının öldürüldüğü çatışmada yaralı ele geçirildi. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Devlet birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçlamasıyla ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
Ramazan Benice: Diyarbakır'da 2008'de Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksekokulu'na ait servis otobüsüne yapılan ve 4 polis memuru ile bir teknisyen yardımcısının şehit edildiği, 25 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili davada 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma', 5 kamu görevlisini 'kasten öldürme' ve 25 kamu görevlisini de 'kasten öldürmeye teşebbüs etme' suçlarından 31'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Yarın (perşembe) karar duruşması var.
Hüseyin Barsak: PKK'nın bombacısı olarak bilinen 'Doktor Orhan' kod adlı Hüseyin Barsak, PKK'nın Kuzey Irak'taki kamplarında 6 yıl boyunca bomba, sabotaj ve suikast eğitimi aldı. Diyarbakır'a 2010'da bombalı eylemler yapmak üzere gönderilen Barsak, Ergani'de içinde 90 kilo LPG tüpü içerisine hazırlanmış el yapımı ve plastik patlayıcı, araç içerisine gizlenmiş patlamaya hazır uzaktan kumandalı elektronik bomba düzeneği, bombayı patlatmaya hazır ayrı bir basma butonlu bomba düzeneği, örgüt mensubunun üzerinde araç içerisindeki bomba düzeneğini harekete geçirmede kullanacağı uzaktan kumanda, 3 bin 125 lira ve çok miktarda dokümanla birlikte yakalanmıştı. Barsak'ın ayrıca Diyarbakır'ın Lice İlçesi ve Bingöl'de güvenlik güçlerine yönelik ve 2 askerin şehit edildiği, 5 askerin yaralanmasına neden olan bombalı ve silahlı eylemlere katıldığı belirtildi. Barsak'ın ayrıca 21 Haziran 2010'da Diyarbakır Silvan'da 1 askerin şehit olduğu, 4 asker ve 3 vatandaşın yaralandığı, saldırıya katılan 5 örgüt mensubunu ölü ele geçirildiği bombalı ve silahlı saldırı eyleminde de yer aldığı belirtildi.
Cemil Doster: Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Bahtiyar Aydın Kışlası'na roketli ve uzun namlulu silahlarla taciz ateşi açan PKK'lıları kendi aracıyla taşıyıp yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle yakalandı. Doster'in aracında 1 tabanca, 200 dolar, 3240 lira para, yüzde 33 azot içeren 50 kilo amonyum nitrat ve 13 çuval patates ele geçirildi. Doster, 'Ülke birliği ve bütünlüğünü bozmak' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
İbrahim Engin: Bingöl'ün Karlıova ilçesi Sudağı köyünde 2011'de güvenlik güçleriyle çatışmaya giren ve grubun sorumlusu 'Serbest' kod adlı Faruk Kızılbaş'ın öldürüldüğü operasyonda, 5 PKK'lı arkadaşıyla birlikte teslim oldu. Engin, ağırlaştırımış ömürboyu hapis istemiyle yargılanıyor.
Şeref Gülen: Diyarbakır'da korsan gösterilere katılıp, 2008'de 5 banka şubesine molotoflu saldırıda bulunduğu gerekçesiyle 'terör örgütü üyesi olmak', 'patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak' ve 'mala zarar vermek' suçlarından toplam 28 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.
DEMİRTAŞ'TAN İLGİNÇ TWİT
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, "Acaba ayakkabılarıyla mı girdiler tünele?" şeklindeki twitt atması dikkat çekti. Gezi Parkı olayları sırasında eylemcilerin Dolmabahçe Camii'ne ayakkabılarıyla girmesi eleştiri konusu olmuştu.
Bingöl M Tipi Ceza İnfaz Kurumu 1990 yılında 260 mahkum kapasiteli olarak hizmete açıldı, Adalet Bakanlığı kararıyla bu rakam 325'e çıkarıldı. Cezaevinin bir bölümü Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu statüsüne alındı. Toplam 30 bin 250 metrekare alan üzerinde kurulan cezaevinde Ceza İnfaz Kurumu Ana Binası, Ana hizmet binasının bitişiğinde Jandarma Bölük Komutanlığı, Ziyaretçi Kayıt Kabul Binası bulunuyor. Ana Bina A ve B Blok'tan meydana geliyor. Cezaevindeki her blokta 3 koridor ve toplam 45 oda bulunuyor. Ayrıca birer konferans salonu, revir, derslik, bilgisayar sınıfı, kütüphane, terzihane ve kuaför salonu bulunuyor. Cezaevinde 1 müdür, 3 2'nci müdür, 12 infaz ve koruma başmemuru, 91 infaz ve koruma memuru kadrosu bulunuyor. (HABERTÜRK)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...