PKK, Kürtlerin kabusu oldu

/ Kaynak: OZEL
PKK, Kürtlerin kabusu oldu

GÜNDEM Haberleri  / OZEL

Türkiye ile Suriye arasındaki kriz derinleşirken Kürt bölgesinde de başka bir gerilim hâkim. Şam'a muhalif Kürtler ile PKK'nın bölgedeki silahlı kolları arasında çatışma ihtimali arttı. Suriyeli Kürt siyasetçi İsmail Heme "Birçok siyasî parti başkanı ölüm korkusu yüzünden yurt dışında" diyor.

Türkiye ile Suriye arasında kriz derinleşirken Kürt bölgesindeyse başka bir gerginlik hızla tırmanıyor. Baas rejimine muhalif Kürtler ile PKK'nın bölgedeki silahlı unsurları arasında çatışmaya varan gelişmeler yaşanıyor. Örgütün Suriye'deki yapısı olan Halk Savunma Güçleri (YPG) namlularını, Kürt siyasetçilerine çevirmiş vaziyette. Bu nedenden dolayı birçok Kürt siyasetçi, yaşadığı bölgeyi terk etmiş durumda. Hamit Derviş, Abdülhakim Beşar, Mustafa Cuma gibi en tanıdık ve bilindik isimler, Esad rejiminin en karışık dönemlerinde bile ülkelerini terk etmezken şimdi hepsi Irak'ın Kürt Federe Bölgesi'nde yaşamak zorunda. Zira bunların en büyük korkusu ise; tıpkı Mişel Temo ve Mahmut Vali gibi PKK tarafından öldürülmek.
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Suriye Kürt Ulusal Meclisi Başkanı İsmail Heme, Suriye'deki tüm siyasetçilerin tehdit altında olduklarını söyledi. Baas rejimi ve ona bekçilik yapan güçlerin muhalif Kürtleri susturmaya çalıştığını vurgulayan Heme, "Tehditlerin geldiği yerler ise hepimizin malumudur. Bu ölüm tehditlerinden dolayı birçok Kürt siyasetçi yerini yurdunu terk etti" diye konuştu.
Suriye'deki Kürtlerin meseleleri demokratik yollarla çözmek ve birlik oluşturmak için Erbil'de buluştuğunu kaydeden Heme, "Burada birçok karar alındı. Ancak PKK'nın Suriye'deki siyasi uzantısı olan Demokratik Birlik Partisi(PYD)'ne bağlı YPG, Yüksek Konseyi tanımadığını söyledi. Şimdi aramızda çözümü bekleyen birçok mesele var. YPG'nin hızla silahlanması endişe vericidir. Sonunda elindeki silahların namlularının, kendileri gibi düşünmeyenlere karşı çevrilebilme riski var. Bugüne kadar da birçok arkadaşımız hunharca öldürüldü" dedi.
Tezkereyi de değerlendiren Heme, "Kürtler olarak Ankara ile ilişkilerimizi geliştirmekten yanayız. Ancak bir türlü istediğimiz ortamı oluşturamadık. Öncelikle Türkiye, savaşa girmek istemiyor. Ama başta Baas rejimi olmak üzere Şam'ın destekçileri Ankara'yı Suriye'deki iç savaşa dahil etmek istiyorlar. Türkiye'nin tuzağa düşüp savaşa dahil olması sadece Beşar Esad'ın ömrünü uzatır" dedi.

GÜNDEM
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...