Paşalar duymamış!

Paşalar duymamış!

GÜNDEM Haberleri

236 kişinin yeniden yargılandığı Balyoz davasında ilk duruşma yapıldı.

Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararının ardından 236 Balyoz sanığının yeniden yargılanmasına başlandı. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, emekli orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 205 tutuksuz sanık katıldı. 31 sanık ise gelmedi. Duruşmaya, tanık sıfatıyla katılan Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın ifadeleri damgasını vurdu. Balyoz darbe planının çerçevesinin, 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1 Ordu Komutanlığında verilen seminerde çizildiği iddia ediliyordu. O dönem Genelkurmay Başkanı olan Özkök, "Darbe planı yapıldığına dair bilgi almadım. Balyoz, Suga, Oraj gibi planların hiçbirini duymadım. Balyoz'u basından duydum. Bazı dedikodular geldi ama bunlar kimse hakkında dava açılacak, soruşturma açılacak kadar ciddi değildi" diye konuştu. Mahkeme başkanının, "Bazı dedikodular geliyor dediniz. Kim söylüyordu bu bilgileri" diye sorması üzerine Özkök, "Basından duyuyordum. Askeriye dışından imzasız ihbar mektupları geliyordu" cevabını verdi. nbsp;
EMRİ BEN VERDİM ANCAK...
Seminerin yapılması emrini veren Aytaç Yalman da "Balyoz planı ilgili hiçbir istihbarat almadım. Hiçbir belge ve bilgiye sahip değilim. Bu konuyu basına intikal ettikten sonra öğrendim. Ayrıca bu konuyla ilgili herhangi bir eylemim, bir girişimim, bir hareketin engellenmesi hususunda bir girişimim olmamıştır. Balyoz Planı dışında, 'Oraj', 'Sakal', 'Çarşaf' ve 'Suga' planlarını duymadım" diye konuştu. Seminer sonrasında kendisine faaliyet raporu gelmediğini ifade eden Yalman savcının, "Bu bilgiler 1. Ordu Komutanlığı kapsamında mı arşivleniyor?" sorusuna şu karşılığı verdi: "1. Ordu Komutanlığında da olabilir, Kara Kuvvetleri Komutanlığında da... Ama bana gelmedi. Seminerden haberdarım. Emri ben verdim. Ancak katılamadım. Çünkü o dönemde siyasi ve askeri yoğunluk vardı." nbsp;Yalman, seminere ilişkin ses kayıtlarını ise basından öğrendiğini söyledi. Bilirkişi raporlarının dikkate almasını isteyen MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Alan da "Sahtekârlık bu davada sadece dijital verilerde değil. Oraj, Suga vb. gibi bir sürü plan var. Bunu yapan bir subayı harp akademilerinden derhal kovarlar" dedi. Emekli Kurmay Albay Çiçek de paralel yapı iddialarına dikkat çekti. Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat'ın da Tümgeneral Ahmet Yavuz'un avukatı sıfatıyla katıldığı duruşmaya bugün devam edilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...