Paralel yapıya kan bulaştı

1998'de TPAO işçisi Cevzet Soysal'ın Batman'da kaçırılıp öldürülmesiyle ilgili dosya raftan indi. Cinayetin "paralel yapıyla bağlantılı" olduğu belirlendi
Yüzlerce polis ve devlet görevlisinin adının karıştığı, bin çoğunun tutuklandığı paralel yapı soruşturmalarında bir ilk yaşandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fuzuli Aydoğdu, 1998'de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) çalışanı Cevzet Soysal'ın Batman'da kaçırılarak öldürülmesi olayına ilişkin soruşturma başlattı. Savcılığın talimatıyla harekete geçen İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, haklarında gözaltı kararı verilen 14'ü polis 19 kişinin yakalanması için çalışma başlattı. Dün, 14'ü polis, 19 kişi hakkında gözaltı kararı alınan soruşturmada, Soysal'ın öldürülmesinin, 'paralel devlet yapılanması ile bağlantılı' olduğu belirlendi.
SABRİ UZUN YAZMIŞTI
1998'de işe gitmek üzere çıktığı evine bir daha dönemeyen Cevzet Soysal'ın ölümünden Cemat'e yakın polislerin sorumlu olduğu iddia edilmişti. İddianın sahibi ise yazdığı 'in' kitabında paralel yapının gün yüzüne çıkmayan birçok yönünü deşifre eden eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun. Kitapta, bu iddia Cemaat içinde yer alan, daha sonra ise itirafçı olan bir polis memurunun anlatımlarına dayandırılmıştı.
BİR FATİHA OKUYABİLELİM
Gözaltı kararı, Soysal ailesini de sevindirdi. Kararı televizyondan duyan Soysal ailesi duruşmalara müdahil olacaklarını, bu olayın aydınlanması halinde bölgedeki birçok faili meçhul olayın aydınlanacağını söyledi. Cevzet Soysal'ın eşi Kaside Soysal, yıllardır mücadele verdiklerini belirterek "Umarım ki adalet yerini bulur. Eşimin yerini söylesinler ona bir mezar yapalım. En azından mezarına gidip bir Fatiha okuyabilelim" dedi.
17 YIL SONRA ÖĞRENİYORUZ
Babasının kaybolmasından 17 yıl sonra kaçırılıp öldürüldüğünü öğrendiklerini ve suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Mücahit Soysal ise şunları söyledi: "Adalet geciktiyse de güzel bir gelişme oldu. Gözaltına alınanların biran önce babamın naaşının bulunduğu yeri göstermeleri lazım. Eğer devlet bu olayın üzerinde durursa birçok faili meçhul olayı aydınlanmış olur. Gerekirse soruşturmalara kendim bizzat katılacağım ve sonuna kadar bu davanın peşinde olacağım…"
12 KİŞİ GÖZALTINDA
Savcılığın talimatıyla harekete geçen İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 6 ildeki operasyonlarda 12 kişiyi gözaltına alındı. Bir süre önce Adana'daki görevinden alınarak Şanlıurfa'ya atanan, ancak hakkındaki soruşturma nedeniyle oradaki görevine başlatılmayan 2'nci sınıf Emniyet Müdürü Erhan Yıldırım da gözaltına alınan isimlerden.
Bu arada, hakkında gözaltına kararı bulunan 5 sivil arasında "cemaatin emniyet imamı" olduğu iddia edilen Süleyman U.'nun da da yer aldığı ve henüz bulunmadığı aktarılıyor. Diğer 4 kişinin de "cemaatin istihbarat ve il imamları" oldukları iddia edildi.