Paralel Yapı Obama’ya bile para bağışlamış

Düzenleyen:
Paralel Yapı Obama’ya bile para bağışlamış

GÜNDEM Haberleri

Bank Asya’dan teminatsız olarak çekilen 40 milyon dolara yakın kredi, Jeb Bush ve Barack Obama’nın da aralarında olduğu ABD başkan adaylarına bağışlanmış.

EBRU KARATOSUN - Finans bağlantıları tek tek deşifre edilen Paralel Yapı’nın şimdi de himmet paralarını başkan adaylarına bağışladığı ortaya çıktı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensupları tarafından Bank Asya’dan teminatsız olarak yüklü miktarda çekilen kredilerin ABD’ye gönderildiğinin tespit edilmesi üzerine soruşturma başlattı. Bank Asya’nın hesaplarında yapılan incelemelerde adı geçen bankadan teminatsız olarak yüklü miktarlarda krediler çekildiği ve bu kredilerin de ABD’ye gönderildiği tespit edildi. Bunun üzerine Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından bu paraların ABD’de nerede kullanıldığının anlaşılması için rapor hazırlandı.

Gazetemizin ulaştığı MASAK raporunda, ilk aşamada tespit edilen ABD’de ki 37 Gülenist kuruluşlarında görev yapan kişilerin ABD senato seçimlerine aday olan senatörler ile başkanlık seçimi için yarışan adaylara yüklü miktarlarda bağış yaptıkları bildirildi. Hem demokrat hem de cumhuriyetçi parti adaylarına ve görevlilerine bağış yapıldığı belirtilen raporda ayrıca, kişilerin tek seferde bin ila 2 bin dolar bağış yaptığı bilgisi de yer aldı.

BAĞIŞ TUTARI 40 MİLYON DOLAR
Raporda, bağışların 2011-2016 yılları arasını içine aldığı ancak 2011 yılından önce de bağış yapıldığı belirtildi. Bağışçıların aldıkları maaşlarla, yaptıkları ödemelerin örtüşmediği aktarılan raporda, “bağışçıların yaptığı bağışlarda, farklı kişiler tarafından genellikle aynı tutarların bağışlandığı tespit edilmiştir” denildi. Şu ana kadar tespit edilen toplam bağış tutarının yaklaşık 40 milyon dolar olduğu belirtilen raporda Jeb Bush, Barack Obama ve Bill Clinton dâhil olmak üzere bin 517 adaya bağış yapıldığı kaydedildi. Raporda, 60 adayın bağışları şüpheli bularak iade ettikleri de aktarıldı. Raporda ayrıca Bank Asya’dan çekilen kredi borcunun Türkiye’de kredi çeken kişilerle hiçbir bağı olmayan kişilerce ödendiğinin tespit edildiğine de dikkat çekildi. Kredilerin FETÖ’nün farklı illerin imamları tarafından ‘himmet’ paralarıyla ödendiği belirtildi. Raporda, soruşturmada ifadesine başvurulan B.A.’nın ise camide cuma namazı kılarken, hocanın kendisine borcunun ödenmesi yönünde vaaz verdiği, kendisinin de gidip ödediğini söylediği bilgisi de yer aldı. 
Aynı raporda, USA TODAY haber sitesinin kendisine yapılan bağışı daha sonra şaibeli bularak iade eden bir senatörle röportajı da yer aldı. Raporda sorulan soruya cevaben Senatör Kelly Ayotte 30 Nisan 2014’te bu kişilerden aldığı 43 bin 100 doları iade ettiğini, bu kişilerden diğer bağış alan senatörleri de -ABD Başkanı ve Dışişleri Bakanı dahil- aldıkları bağışı iade etmeye çağırdığı ifade edildi.

PARALEL YAPI’YA DEV OPERASYON
‘ŞİKE’DE 43 GÖZALTI

“Futbolda şike” soruşturmasında Paralel Yapı’nın kumpas kurduğu iddiaları için 28 şehirde 43 şüpheli gözaltına alındı.
Paralel Yapı’nın “Futbolda şike” soruşturmasında kumpas kurduğu iddialarına yönelik dün düğmeye basıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde İstanbul merkezli 28 şehirde düzenlenen operasyonda, 43 şüpheli gözaltına alındı. Soruşturma çerçevesinde “terör örgütü kurmak”, “terör örgütüne üye olmak”, “yasa dışı dinleme” gibi iddialara yönelik 6’sı tutuklu 64 kişi hakkında da işlem başlatıldı. 
Operasyonda, Sivas’ta 2 polis memuru, Malatya’da eski bir polis memuru, Şanlıurfa’da Hassas Bölgeleri Koruma Şube Müdürlüğünde görevli 5,  Van’da 1 polis memuru, Bartın’da 1 Şube Müdürü ve eski Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Danışmanının da aralarında bulunduğu 43 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 3’ünün avukat, 1’inin gazeteci, 1’inin iş adamı ve 38’inin polis olduğu ifade edildi.
Hakkında gözaltı kararı alınanlar arasında, eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, eski Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Osman Karakuş, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Davulcu, eski Emniyet Amiri İbrahim Emre, avukat Orhan Erdemli, avukat Cemalettin Mutlu, eski Zaman gazetesi muhabiri Muhammet Fatih Uğur ile eski Kanal D muhabiri Ekrem Açıkel’in de bulunduğu öğrenildi. Bu arada, gözaltı kararı bulunan 58 kişiden 48’inin polis, 5’inin avukat, 3’ünün gazeteci, 2’sinin de vatandaş olduğu kaydedildi. Tutuklu şüphelilerin ise 5’inin polis, 1’inin gazeteci olduğu, Dumanlı, Tekalan, Karakuş ve avukat Halil İbrahim Koca’nın da yurt dışında bulunduğu belirtildi. 
Ayrıca, soruşturma kapsamında gözaltı kararı bulunan eski Şanlıurfa Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ile eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu’nun ikametlerinde bulunamadığı ve Ekizoğlu hakkında 3 ay önce yurt dışına çıkış yasağı konulduğu öğrenildi.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...