Özdil Nami, 'Yeni bir Kıbrıs'a hazırız'

Özdil Nami, 'Yeni bir Kıbrıs'a hazırız'

GÜNDEM Haberleri

Özdil Nami, 'AB normlarının adanın tamamında uygulanması ve iki toplumluluğun devam ettirilmesi gibi konularda büyük ölçüde uzlaştık' dedi.

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, "ortak metinde nihai noktaya çok yakın olduklarını, sadece iki noktada pürüz kaldığını" söyledi. İstanbul Kültür Üniversitesi'nde Prof. Dr Mensur Akgün tarafından düzenlenen "Kıbrıs Görüşmeleri Yuvarlak Masa Toplantısı'nda konuşan Özdil Nami, Kıbrıs'ta çözüm için doğrudan müzakereleri başlatacak "ortak açıklama metni"nin bu ayın sonuna kadar çıkacağına inandığını söyledi. Son iki aydır bu belgenin ortaya çıkması için büyük bir çaba sarf ettiklerini belirten Nami, "AB normlarının adanın tamamında uygulanması ve iki toplumluluğun devam ettirilmesi gibi konularda büyük ölçüde uzlaştık. Ortak metinde çok büyük cesaret isteyen kararlar var. Ama görüşmeler kelimeler üzerinde belli noktalarda tıkandı. Ancak Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun adaya ziyareti bazı konularda aşmamıza yardımcı oldu" dedi. "Kapsamlı çözüm ile bir miktar toprak düzenlemesi olacak" diyen Nami şunları kaydetti: "Kuzeyde kalan eski mülkleri için takas, tazminat veya iade yoluyla gelir elde edecekler. Bunların ötesinde Türkiye ile ticaret imkanına kavuşacaklar. Türkiye'nin deniz ve hava sahasını kullanma imkanına kavuşacaklar ve Türkiye'nin yatırım gücünden faydalanacaklar. Kıbrıs probleminin yarım asırdır BM'nin gündeminde Mart 2014'de tam 50 yıl olacak. Birleşmiş Milletler de artık yeter duygusu var ve bir son kelimesi kullanılıyor. Mart 2014'de ya da Nisan-Mayıs 2014'de bir referandum olabilir."
Nami, Rumların tek taraflı AB üyeliğini aleyhimize kullanmaya çalıştığını ancak bunu başaramadığını belirterek, "Bu beklentileri boşa çıktı. AB üyesi olan Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafı iflas etti. AB'nin dışında kalan Türkiye, hem ekonomik olarak hem de siyasi olarak gelişti ve bölgenin süper gücü oldu. KKTC ekonomisi de beklentilerin aksine yıkılmadı, mütevazı olsa da gelişti" dedi. Hayrettin Turan/TÜRKİYE GAZETESİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...