Özal'ın ölümüden gizli tanık kurbanları

Özal'ın ölümüden gizli tanık kurbanları

GÜNDEM Haberleri

Turgut Özal'ın ölümünün üzerinde 21 geçti ancak ölümü üzerindki tartışmalar son günlerde yeniden alevlendi..

Turgut Özal'ın ölümü soruşturmasında şüpheli olduğu ve dinlendiği ortaya çıkan Semra Özal "Eşim 21 sene önce öldü. Bunları yapan insanlar her gün bir daha öldürüyorlar onu da beni de" dedi. Ahmet Özal ise "Eğer bizi dinlemişlerse ne buldularsa ortaya çıkarsınlar" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili soruşturma kapsamında 'Ekonomik çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurmak, örgüt faaliyeti kapsamında kasten adam öldürmek' suçlamasıyla 'şüpheli' olarak haklarında 19 kez dinleme kararı alınmasına Semra Özal ve Ahmet Özal tepki gösterdi. Semra Özal, oğlu Ahmet Özal aracılığıyla Hürriyet'e "Benim eşim 21 sene önce öldü. Bunları yapan insanlar her gün bir daha öldürüyorlar onu da beni de" açıklamasını yaptı.

Hürriyet'e konuşan Ahmet Özal ise "Kafayı yer adam böyle saçmalıkları duyunca, adamı delirtecekler ya. Menfaat için cumhurbaşkanı öldürmek için salak olmak lazım, ne geri zekâlı çeteymiş bu. Sonunda Atatürk'ü de ben öldürdüm diye çıkarım herhalde ortaya. Kafayı yemiş bunlar, yasal yollara başvuracağım" dedi. Özal, şunları söyledi:

''GİZLİ TANIKLA OLMAZ''

"İnsanın dili tutuluyor, ne diyeceğini şaşırıyor. Rahmetli babam öldüğünden itibaren 20 yıldır biz bu işle uğraşıyoruz, öldürüldüğüne inandığımız için. Sonuçta nereye geldik, Türkiye'de şu adaletin durumuna bakın. Eğer bizi dinlemişlerse, anlamıyorum ama ne buldularsa ortaya çıkarsınlar. Müşteki olarak bizi çağırdıklarında Levent Ersöz değil ama avukatı oradaydı, avukat gizli tanıktan ötürü dava açılmasına itiraz ettiğinde ben de kendisini haklı bulduğumu söyledim, 'Gizli tanıkla falan bu işler olmaz, kimse açıklansın' dedim. Türkiye bu gizli tanık olaylarından büyük sıkıntılar çekti. İşte Ergenekon'da, son polislerle ilgili olayda bir sürü insan içeri atıldı, görüyorum ki şimdi bu insanların çoğu boşuna içeri atılmış. Türkiye'de adalet bu. Geri dönüp düşünüyorum da içeri giren, senelerce yatan bir sürü insan var, hepsi gizli tanık falan saçma sapan.

''ADLİ TIPÇILARA TEHDİT''

Ben şunu çok merak ediyorum, mahkemede de savcılıkta da söylediğim şuydu: Rahmetli babamın ölümüyle ilgili mutlaka ve mutlaka 1987 suikastinin dosyaları açılsın, o dosyalar kozmik odalarda mutlaka vardır, bunlar incelenmeden bu olayı çözemezsiniz. Ama kimse bunları açmıyor. Sonra bize şüpheli sıfatı koyuyorlar. Savcı bey bunları yazdıysa şunları sormak isterim: Niye araştırmıyorlar? Babam mezardan çıkarıldığında adli tıpta otopsiyi yapanların ölümle tehdit edildiğini, hatta bunların savcıya da ifade verdiğini duydum, doğru mu değil mi? Niye bunlar hiçbir yerde yok, o örgüt neredeymiş?"

Dinlenen kişiler dava açabilir

nbsp;ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Doçent Devrim Güngör, gizli tanık ifadesiyle makul şüphe olmadan kişilerin özel hayatına müdahale şeklinde telefon dinlemeye başvurularak soruşturma yapılamayacağını, bunun hukuka aykırı olduğunu ve suç teşkil ettiğini söyledi. Güngör, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın takipsizlik kararında adları yer alan 54 kişi ile Özal Ailesi'nin suç duyurusunda bulunup tazminat davası açabileceklerini belirtti.

Soruşturulmayan kalmamış

MERHUM Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın öldürülmesiyle ilgili dosyada 'şüpheli' olarak soruşturulan ancak haklarında 5 Mart 2014'te 'kovuşturmaya yer olmadığına' karar verilen, aralarında kızı Zeynep Özal ve gelini Elvan Özal'ın da bulunduğu 54 isim ve görevleri şöyle:

Askerler: Dönemin Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Fikret Küpeli, Özal'ın Başyaveri Albay Aslan Güner (Daha sonra Orgeneral oldu), nbsp; Askeri Savcı Ülkü Coşkun, Kıdemli Albay Ferit Sucuka, Özal vefat ettiğinde nöbetçi olan yaveri Remzi Karaca.
Doktorlar: Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yüksel Bozer, Coşkun Çankaya, Cumhur Özkuyumcu, Prof. Dr. Mehmet Kemal Erdem, Prof. Dr. Ayşe Gülşen Hasçelik, Prof. Dr. Hilmi Özkutlu, İbrahim Ünsal, Özcan Beşlioğlu, Nilgün Aslan, Prof. Dr. Mehmet Ali Oto, Prof. Dr. İlhan Paşaoğlu, Hafize Hikmet Sevil Atasoy Ekinci, Metin Demircin, Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kes, Prof. Dr. Kubilay Varlı.
Köşk görevlileri: Turgut Özal'ın Koruma Müdürü Musa Öztürk, Semra Özal'ın koruması Murat Asım Eşenol, Köşk görevlileri Aynur Yünay, Özcan Sönmez.
İşadamları: Kemal Horzum, Selahattin Sönmez, Tekin Coşkuner, Bülent Manav.
Aile üyeleri: Özal'ın kızı Şerife Zeynep Özal, gelini Ayşe Elvan Özal (Ahmet Özal'ın eşi).
Bürokratlar: Osman Arslan, Harun Çilsal.
Süreçteki isimler: Özal'ın avukatı Bilgin Yazıcıoğlu, dönemin Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Kemal Selçuk, Özal'ın Özel Kalem Müdürü Feyzi İşbaşaran'ın eşi Süreyya İşbaşaran, eski Cumhurbaşkanlığı İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Gülizar Temel, Turgut Özal'ın kaldırıldığı Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde kanını alan ve Ahmet Özal'ın 'evinde ölü bulunduğunu' söylediği ancak sonradan yaşadığı ortaya çıkan hemşire Dilber Karabulut, Özal'ın kan örneğini çöpe attığı öne sürülen teknisyen Sevgi Gümüş, ambulansın şoförü Ali Ören.
Diğerleri: Kasım Aras, Necdet Güler, Selma Zübeyde Atılgan, Hatice Acar, Kaya Erol, Abdullah Doğancı, Ece Kayım, Erol Kayım, Ali Rıza Kök, Murat Abdülkadir Göncüler, Rafet Demirel, Sadık Demirel, Muzaffer Özdemir, Necla Cumhur, Celal Çelik Taşar.

İki sene dinlediler

Semra Özal ve oğlu Ahmet Özal'ın, "8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümünün zehirlenme sonucu olduğu" iddiasıyla ilgili soruşturma kapsamında 19 kez dinlendiği ortaya çıktı. Her ikisinin de şüpheli olarak "Ekonomik çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurmak, örgüt faaliyeti kapsamında kasten adam öldürmek" suçlamasıyla dahil edildikleri soruşturma dosyası, davanın tek sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ü yargılayan Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce istendi.

8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın öldürülmesiyle ilgili devam eden soruşturmada eşi Semra Özal ile oğlu Ahmet Özal'ın halen şüpheli olarak yer aldığı ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında savcılığın, Semra ve Ahmet Özal için 19 kez dinleme kararı aldırdığı belirlendi. Özel yetkili savcılık, Turgut Özal'ın planlanarak öldürüldüğü iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Özel Yetkili Savcı Kemal Çetin tarafından başlatılan soruşturmada 2 gizli tanığın beyanları esas alınarak, dosyada zamanaşımının dolmasına 1 gün kala emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında dava açılmıştı.

54 KİŞİYE TAKİPSİZLİK

11 Eylül 2013'te dava başlamasına rağmen Savcı Çetin, Semra ve Ahmet Özal'ın da aralarında olduğu toplam 56 kişi hakkında soruşturmayı devam ettirdi. Savcı Çetin, 5 Mart 2014'te aralarında Orgeneral Arslan Güner'in de bulunduğu 54 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararında, bu kişilerin Özal'ın öldürülmesi eylemine katıldıklarına ilişkin yeterli delil bulunmadığına işaret edildi. Ancak Savcı Çetin, Semra Özal ve Ahmet Özal hakkındaki dosyayı yine kapatmadı. Özel yetkili mahkeme ve savcılığın kaldırılması ile birlikte dosya yeni kurulan Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu'na gönderildi.

'EKONOMİK ÇIKAR SAĞLAMAK'

Soruşturma süresince, nbsp; savcılık Semra ve Ahmet Özal hakkında tam 19 kez karar aldırırken teknik takip süresi 2 yılı buldu. Son dinleme kararı 26 Şubat 2014'te, kaldırılan TMK 10'uncu maddesi ile görevli 2 No'lu Hâkimlik tarafından verildi. Kararda, şüpheliler hakkında "Ekonomik çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurmak, örgüt faaliyeti kapsamında kasten adam öldürme" suçlaması dikkat çekiyor. Savcı Çetin'in ayrıca Semra Özal ve yardımcısı Sadiye Kürsülü için 24 saat süreyle kamuya açık yerlerdeki faaliyetleri ve işyerlerinin teknik araçlarla izlenmesine ilişkin resen de karar verdiği de anlaşıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından savcılığa gönderilen yazıda, "Şüphelilerin dinlenilmesi sonucu elde edilen 324 adet soruşturma ile ilgili ses kayıt çözüm tutanakları, suç unsurları içeren 27 adet ses DVD'si, tanıklıktan çekilebilecek kişiler arasındaki görüşmeler ile hakkında tedbir kararı olmayan kişiler arasındaki görüşmeler dışındaki tüm görüşmelerin yer aldığı 98 adet ses DVD'si ve ses kayıt çözüm tutanaklarına ait 1 adet tape DVD'si, 1 adet kapalı mühürlü bir şekilde soruşturma dosyasına eklenerek gönderilmiştir" denildi.

MAHKEME DOSYAYI İSTEDİ

Ersöz'ü yargılayan Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi önceki gün yaptığı duruşmada, söz konusu dosyanın bir örneğinin kendisine gönderilmesini istedi. Ersöz'ün avukatı Hulusi Coşkun sadece kendi müvekkillinin sanık olması için "Hukuk garabeti" dedi. Coşkun, 11 Eylül'deki ilk duruşmada, "Gizli tanık Selçuk, beyanında 'Levent Ersöz, Semra Hanım'a şantaj yaptı. Turgut Özal'ı ona zehirletip öldürttü' diyor. Sayın Semra Özal'ın burada sanık olması gerekir" demişti.

Kaynak: Hürriyet

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...