Ordu'dan Akdeniz'e 600 kilometre! İki deniz birleşiyor

Düzenleyen:
Ordu'dan Akdeniz'e 600 kilometre! İki deniz birleşiyor

GÜNDEM Haberleri

Abdülhamid Han'ın 140 yıllık hayali olan Karadeniz-Akdeniz yolunun Ordu etabı bitti. 40 ilde ticareti canlandırıp, Akdeniz'den Rusya'ya giden yolu kısaltacak olan hattın tamamı 2017 sonunda hizmete girecek

Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan, 40 kentten 28 tünelle geçecek olan 'asrın projesi' tamamlanma aşamasına geldi. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ilk defa dile getirilen, 2. Abdülhamid zamanında projesi çizilen 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu'nun Ordu etabının yüzde 90'ı tamamlandı. Ordu'dan başlayıp Akdeniz'de Antalya, Mersin, Hatay ve diğer illere de bağlantısı yapılacak olan yolun, 2017 sonunda tamamlanması bekleniyor. 28 tünelden oluşacak proje, 40 ili de olumlu etkileyecek. Kuzey-güney yönünde belirlenen 18 güzergahın toplam uzunluğu, tek ve duble yol olmak üzere 11 bin 842 kilometre olacak ve proje tamamlandığında kuzey-güney yönünde 10 bin 453 kilometre duble yol, 1299 kilometre tek yol hizmete sunulacak. 
Ordu'dan Akdeniz'e 600 kilometre! İki deniz birleşiyor
Osmanlı döneminde Fransızlara çizdirilen Karadeniz Yolu Projesi.​

İHRACAT YOLU KISALACAK

Proje bittiğinde bu güzergâh çok kazançlı bir seçenek olarak görülecek. Yol sayesinde Akdeniz'den Ukrayna ve diğer komşu ülkelere ihraç edilecek narenciye sevkiyatı daha ucuz ve kolay olacak. Toplamda 3 etaptan oluşan projenin 88 kilometresi, yani ilk etabı Ordu sınırları içerisinde yer alıyor. Projenin en zor etabı olan bu bölgede 28 tünel bulunuyor. Yapılan çalışmalar ile tüneller büyük oranda bitti. Viyadük ve bağlantı yolları da tamamlandı. Ordu-İskenderun hattı dışında kalan 17 ana kara yolu güzergahı ile ilgili proje çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Ordu Belediye Başkanı Enver Yılmaz, 

Ordu-Sivas arası 3 saate düşecek
Karadeniz-Akdeniz Yolu tamamlandığında, Ordu Karadeniz'in İç Anadolu ve Akdeniz'e açılan kapısı olacak. Ayrıca Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni de Karadeniz'e bağlayacak bu yol tamamlandığında mesafeler kısalacak. Ordu - Mesudiye arasındaki 88 kilometre 3 saatte gidiliyordu. Bu yol yapılıp açıldığında mesafenin 45 dakikaya kadar düşmesi bekleniyor. 5 saat süren Ordu- Sivas yolu ise 3 saate düşecek. Ordu Belediye Başkanı Enver Yılmaz, "Marmaray Abdülhamid'in 140 yıl önce projelendirdiği yatırımdı. Bunu gerçekleştirdik. Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayacak olan bu Karadeniz-Akdeniz yolu da Abdülhamid’in 140 yıllık hayaliydi. Şimdi bunu gerçekleştiriyoruz" diye konuştu. Yılmaz, Ordu-İskenderun arasındaki yolun tamamlanmak üzere olduğunu, kalan 17 güzergahın devam ettiğini ifade etti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...