Operasyon havada kalacak

Operasyon havada kalacak

GÜNDEM Haberleri

Bir türlü karar alınamayan Suriye operasyonu sadece hava ile sınırlı kalırsa çözüm olmayacak. Hatta yeni katliamlar için cesaret verebilir.

Suriye'ye düzenlenmesi planlanan hava harekatı için karar alınamazken, muhtemel operasyon birçok soruyu beraberinde getiriyor. Şu ana kadar kara operasyonundan hiç bahsedilmedi. Hatta hedefin rejim değişikliği olmadığı ısrarla vurgulandı. Sadece en fazla iki gün gemilerden atılacak füzelerle hedefler imha edilecek. BM'den karar çıkaramayan müttefikler hava harekatı yapılıp yapılmayacağını tartışırken, en önemli unsur gözden kaçıyor. Daha önceki örnekler göz önüne alındığında tek başına hava operasyonu istenilen sonucu almaya yetmiyor. Askeri uzmanlar, "Madem ortada kimyasal silah depoları var. Bu depoların havadan kontrol ve güvenliğini sağlamak mümkün değil. Kara operasyonu ile buraların alınması ve operasyona gerekçe oluşturan delillerin dünya kamuoyuna aktarılması gerekli" nbsp;diyor.
KARA OPERASYONU KAÇINILMAZ
Askeri kaynaklar, ABD'nin bütün operasyonlarında önce hava harekatı ile direnç gösterecek unsur ve noktaları vurduğunu sonra da kara harekatı ile operasyonu genişlettiğini hatırlattı. nbsp;Afganistan, Irak hatta Somali operasyonlarına vurgu yapan kaynaklar, Bosna'daki uluslararası güçlerin gerçekleştirdiği harekatın da aynı kapsamda yürütüldüğünü işaret etti. Uzmanlar, sadece hava operasyonu sonrası Esad'ın daha büyük katliamlara imza atabileceğini belirtiyor.
LİBYA ÖRNEĞİ YANILTIR
Mart 2011 tarihinde Libya'ya yönelik olarak ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'nın gerçekleştirdiği hava ve deniz operasyonuna bakarak Suriye ile ilgili tezler geliştirildiğini öne süren askeri stratejistler, Libya ile Suriye'nin operasyonun gayesi bakımından benzerlik göstermediğini dile getirdi. Libya'da muhaliflerin yönetimi ele geçirmesi amacıyla Kaddafi'ye ait lojistik unsurların yok edildiğini belirten stratejistler, "Burada komşularını tehdit eden ve bunu gerçekten yapabilecek bir güç var. Arkasında BMGK desteği olan bir isim var. Dolayısıyla iyi planlanmamış bir harekat işleri çığırından çıkarabilir. Alınan istihbaratlar İsrail, Ürdün, Arabistan ve Türkiye'ye çevrilmiş kendilerinin de 'sürpriz' diye seslendirdikleri muhtemel 6 füze söz konusu. Bu riske edilecek bir durum değil" şeklinde konuştu.
Haber Merkezi


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...