OHAL ile sıkıyönetim birbirinden çok farklı

Düzenleyen:
OHAL ile sıkıyönetim birbirinden çok farklı

GÜNDEM Haberleri

Darbe girişiminin ardından önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu’nda MGK’nın tavsiyesi üzerine alınan Olağanüstü Hal (OHAL) kararı dün Meclis Genel Kurulu’na kabul edilerek yürürlüğe girdi.

İsmail Sonsuz ANKARA
Vatandaşların günlük hayatına en az etkileyecek titizlikle devrede kalacağı belirtilen uygulama, yasadışı oluşumlar için ‘demir yumruk’ olacak. OHAL zannedildiği gibi sıkıyönetim anlamına gelmiyor; geniş yetkiler askerde değil, Başbakanlık ve OHAL Kurulu Koordinasyonunda valilerde olacak. İşte sıkıyönetim ile OHAL arasında fark: 
¥ Sıkıyönetim OHAL’le sorunun çözülemediği dönemlerde kullanılan bir yöntem. Her ikisi de Anayasa’ya dayanmasına rağman, OHAL düzenlemeleri 119, 120 ve 121’inci maddelerde yer alıyor. Sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hali ise 122’nci maddede ayrıca düzenlenmiş bir uygulama.
¥ OHAL’de vatandaşların temel hak ve özgürlükler kısıtlanamaz. Sıkı yönetimde ise kısıtlanabiliyor.
¥ Sıkıyönetimde yetki askeri makamlarda oluyor. Sıkıyönetim Komutanları devreye girerek Genelkurmay Başkanı’na bağlı olarak çalışıyor. OHAL’de ise mülki makamlar geniş yetkilerle donatılıyor. Sivil yapı sürüyor. OHAL Koordinasyon Kurulu ve Başbakanlık işin başında görev yapıyor. 
¥ OHAL’de kolluk yetkileri değişmiyor. Şehirlerde yine polisler görevlerini sürdürüyor. Sıkıyönetim uygulamasında ise kolluk yetkileri de askerlerde oluyor.
¥ Sıkıyönetim halinde askeri hakimlerin de iş başında olduğu Sıkıyönetim Mahkemeleri kuruluyor. OHAL’de ise böyle bir yapılanmaya gidilmiyor. Mahkemeler görevlerini sürdürüyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...