'Nüfusun %60’ı mülteci olan Kilis’te huzur ortamı var'

Düzenleyen:
'Nüfusun %60’ı mülteci olan Kilis’te huzur ortamı var'
GÜNDEM Haberleri

Kartepe Zirvesi 2018’e katılan Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, 2011’de Suriye’de çıkan krizden sonra Kilis’e inanılmaz bir göç olduğunu belirtti.

Kara, “Şu anda nüfusumuzun %60’ı Suriyeli, %40’ı Türk halkıdır. 2011 öncesi 40 ton çöp toplarken şu anda 170 ton çöp topluyoruz. 10 bin m3 suya ihtiyacımız varken 2011’den sonra ihtiyacımız 30 bin m3 oldu. Her şeye rağmen hiç şiddet olayımız yok. İnsanları birbirleriyle kaynaştırmamız lazım, başarırsanız her yerde sorunda olsa kavga gürültü olmuyor’’ dedi.

130 BOMBA DÜŞTÜ AMA BARIŞI KORUDUK
Herkesi Kilis’e davet eden belediye başkanı Kara, ildeki Arapça konuşma oranının da göçle birlikte yüksek oranlara çıktığına dikkat çekti. Kara, ‘’Göç eden insanlar Türkiye’de ama Suriye sınırına yakın yerlerde tutulmalı, çünkü barış ve güvenlik sağlandığında daha rahat ülkelerine dönecek grup burası olacaktır. 130 tane bomba şehir merkezimize düştü ama barışı bozmadık’’ ifadesini kullandı.

‘’SURİYE KRİZİ VE GÖÇ YÖNETİM DENEYİMLERİ’’ 
Ulusal ve uluslararası üst düzey isimlerin bir araya geldiği Kartepe Zirvesi’nde ‘’Suriye Krizi ve Göç Yönetim Deneyimleri’’ konulu sempozyum yoğun katılım ile gerçekleşti. Başkanlığını MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman’ın yaptığı oturumda Suriye’de yaşanmakta olan iç savaş ve Suriyelilerin göç hareketi konuşuldu. Oturuma Doğu Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri Dr. Hamidreza Monibi ile Muhabbat Rozmamedova, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’ndan Bülent Açıkgöz, Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ve MEWA Genel Koordinatörü Salim Korkmaz konuşmacı olarak katıldı. 

HALK MÜLTECİLERİ TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR
Dr. Hamidreza Monibi ile Muhabbat Rozmamedova, ‘’Liberal ve demokratik görünen devletler neden mültecilere farklı gözle bakıyor. Birleşik Krallıktan tutunda diğer batılı devletlerin kilit siyasi isimlerinin göçmenler hakkında olumsuz düşüncelerini görüyoruz. Mültecilerin toplumda tehdit oluşturacağını bahseden siyasiler, medyayı da kullanarak yerel halkı da etkiliyor ve halkın büyük bir kısmı da mültecileri tehdit olarak görmeye başladı. Batılı devletlerin hükümetleri göçmenlere uygulandıkları politikaları değiştirmek zorunda” dedi.

SURİYELİLERİN EĞİTİM SEVİYESİ DÜŞÜK
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’ndan Bülent Açıkgöz ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Göç, çok karmaşık ve yapısal bir sorun. Suriye krizinden sonra zoraki bir şekilde ülkemize sığınan mültecilere daha iyi bir hayat sağlamak için büyük altyapılara ihtiyacımız var. Son yaptığımız araştırmalarımıza göre de ülkemize göçen Suriyelilerin büyük kısmı eğitim seviyesi düşük insanlar. Bu insanları doğru alanlara yönlendirmek ve onlara çalışabilecekleri alanlar bulmak çok önemli.”

DÜZCE’DE YAŞAYAN 12 BİN GÖÇMEN VAR
“Düzce; Ankara ve İstanbul gibi iki büyükşehrin arasında kalmış bir şehirdir” diyerek sözlerine başlayan Düzce Valisi Zülkif Dağlı, “İlimizde 12.000 göçmen ikamet etmektedir. Çok sıkıntılı zamanlar geçirdik ama sahaya çıkıp, aktif rol alarak sorunlarımızı çözmeye başladık. Göçmenlerimize yaptığımız çalışmalarımızla onların uyum sorununu ortadan kaldırdıktan sonra meslek sahibi olmaları için de mesleki eğitimler açtık. Nüfusumuza kayıtlı göçmenlerin tüm sağlık kayıtları alındı. Mülteciler için açtığımız ve bilgi almalarını sağlayan bir web sitemiz var. Bu sitede doğalgaz açtırmaktan tutunda istihdama kadar tüm bilgiler veriliyor” şeklinde konuştu.

İLÇEMİZDE GÖRÜNEN 100 KİŞİDEN 8’İ MÜLTECİ
Düzce Valisi’nden sonra konuşmasına başlayan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, “350 bin nüfuslu ilçemizde her yüz kişiden 8’i mülteci olarak görünmektedir. Göçmenlerin uyum ve bilgi alamama sorununu görerek ciddi adımlar attık. Mülteciler Koordinasyon Merkezi kurduk. Göçmenlerin evlerine kadar giderek ihtiyaçlarını öğrendik ve uyum için en hızlı çalışmaları yaptık. Göçmen Sağlığı Merkezi, Türkçe Eğitim Merkezi, Kadın Koruma Evi gibi birçok merkezimizi tek çatı altında topladık ve psikolojik destek de verdiğimiz bu alanda göçmen kardeşlerimize her türlü olanağı sağlıyoruz” ifadesini kullandı.

KARTEPE ZİRVESİ’NDE LÜBNAN ÖRNEĞİ
“Mülteci krizi göç krizinin tamamını kapsıyor” diyerek sözlerine başlayan MEWA Başkanı Mohammed Saadie, “Her bölge artık göç alan, göç ettiren ya da göç geçişleri için kullanılan bölgeler olarak adlandırılıyor. Göç alındıkça kamu hizmetlerinin de kaynakları gitgide azalıyor. Filistin’den Lübnan’a gelen mülteciler büyük krize sebep olmuştu. O zaman bizler de dil problemleri yaşadık. Batılı devletlerden finansal kaynaklar aldık ama hiçbir şekilde bu para bizlere yetmedi. Mülteciler çoğu zaman insan hakları ihlallerine maruz kalıyor ve sürekli göç etmeleri sağlanıyor. Yeterince güvencesi olmayan göçmenlere artık tüm devletlerin ortak kararlar alıp çözüm yollarını bulması gerekiyor” dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...