Nihai hedef partili cumhurbaşkanı

Düzenleyen:
Nihai hedef partili cumhurbaşkanı

GÜNDEM Haberleri

Güvenoyunun ardından partili cumhurbaşkanlığını öngören mini anayasa paketi Meclis gündemine getirilecek.

Yücel Kayaoğlu ANKARA
AK Parti, başkanlık sistemini de içeren yeni anayasaya Meclis’te yeterli desteğin bulunması ihtimalinin ortadan kalkmasıyla B planını devreye soktu. Anketlerde, başkanlık sistemine olan destek yüzde 40-45 arasında kalırken, partili cumhurbaşkanlığına gelen desteğin yüzde 50’lerin üzerinde olması bu sistemin ön plana çıkmasını sağladı.
AK Parti, yeni hükümetin güvenoyu takviminin tamamlanmasının ardından partili cumhurbaşkanlığını öngören mini anayasa paketini Meclis gündemine getirmeye hazırlanıyor. 
AK Parti kurmayları, Mayıs sonunda muhalefet partileri ile temasa geçileceğini ve değişikliğe destek isteyeceklerini dile getirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, başkanlık sisteminin içinde olduğu yeni anayasanın Meclis’ten geçmesinin kolay olmayacağını belirterek, “Bu yüzden bir ara formül olarak partili cumhurbaşkanlığını önereceğiz. Bu gerçekleşirse, anayasadaki cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisinin kesileceğine yönelik kural değiştirilecek. Önemli yetkilerin büyük bölümü cumhurbaşkanına geçecek. Cumhurbaşkanı aynı zamanda partinin genel başkanı olacak. Çünkü gücün kaynağı parti genel başkanlığından gelir. Bu gücün büyük bölümü cumhurbaşkanında toplanacak” dedi.
AK Partili kurmaylara göre, partili cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmezse bile, bundan sonra fiili olarak yarı başkanlık uygulanacak, yeni hükümetle birlikte ‘çift başlılık’ ortadan kalkacak ve önemli atamalar ve icraatlarda son söz sahibi Cumhurbaşkanı Erdoğan olacak. Anayasa değişikliği yapılamazsa bile, uygulama böyle olacak.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...