Netanyahu: Türkiye'den özür dileriz

Netanyahu: Türkiye'den özür dileriz

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yabancı haber ajansları Netanyahu'nun Erdoğan'dan özür dilediğini duyurdu. ABD, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye'den özür dilediğini açıkladı. Netanyahu: "Mavi Marmara baskını ilişkileri bozduğu için üzgünüm" dedi. Bu arada Başbakanlık bir açıklama yaparak özür dileme konusuna açıklık getirdi. Açıklamada, Mavi Marmara baskınından sonra "İki Başbakan tazminat/ademi-i mesuliyet bir anlaşma yapılması hususunda da mutabık kalmıştır" ifadelerine yer verildi.



ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi. Obama açıklamasında, "Umarım, Erdoğan-Netanyahu görüşmesi ilişkileri derinleştiriyor" dedi. İsrail'deki iki günlük resmi ziyaretini tamamlayarak Ürdün'e geçen ABD Başkanı Barack Obama'dan "son dakika" bombası geldi.

ERDOĞAN: TÜRK HALKI ADINA ÖZÜRÜ KABUL ETTİ

TÜRKİYE'NİN AÇIKLAMASI:

Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ''mutabık kalmış oldukları açıklama metinleri''ne yer verildi. Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesindeki açıklamada, Erdoğan ile Netanyahu arasında bugün yapılan telefon görüşmesinde tarafların ''üzerinde mutabık kalmış oldukları açıklama metinleri'' yer aldı.

nbsp;''İsrail'in açıklaması'' ve ''Türkiye'nin açıklaması'' başlıklarının bulunduğu açıklamada, ''İsrail'in Açıklaması'' bölümünde Netanyahu'nun bugün Başbakan Erdoğan ile telefonla konuştuğu belirtildi. ''İsrail'in Açıklaması'' bölümünde şunlar kaydedildi: ''Başbakan Netanyahu Başbakan Erdoğan'a, Başkan Obama ile bölgesel işbirliği ve Türkiye-İsrail ilişkilerinin önemi konusunda yararlı görüşmelerde bulunduklarını belirtmiştir. (Başbakan Netanyahu) İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin son dönemde bozulmasından üzüntü duyduğunu ve bölgede barış ve istikrarı ilerletmek için aralarındaki farklılıkları gidermeye kararlı olduğunu bildirmiştir. Başbakan Netanyahu, Başbakan Erdoğan'ın bir Danimarka gazetesine yakın zamanda verdiği mülakatı gördüğünü ve sözlerini takdir ettiğini söylemiştir. Mavi Marmara hadisesinin trajik sonucuna İsrail tarafından isteyerek yol açılmadığını ve İsrail'in, can kaybı ve yaralanmalardan üzüntü duyduğunu belirtmiştir. İsrail tarafından hadiseyle ilgili olarak yürütülen ve bir dizi operasyonel hatanın yapıldığına işaret eden soruşturma ışığında, Başbakan, can kaybına veya yaralanmaya yol açan her türlü hatadan dolayı İsrail'in Türk halkından özür dilediğini kaydetmiş ve tazminat/ademi mesuliyet konusunda bir anlaşma yapılması hususunda mutabık kalmıştır. Başbakan Netanyahu ayrıca İsrail'in, sivil halkın kullanacağı malların Gazze dahil Filistin topraklarına girişine ilişkin kısıtlamaları esas itibariyle kaldırdığını ve sükunet devam ettiği müddetçe bu durumun da devam edeceğini ifade etmiştir. İki lider, Filistin topraklarındaki insani durumun iyileştirilmesi için birlikte çalışmaya devam etmek konusunda mutabık kalmıştır.''

'SÜRPRİZ TELEFONU' OBAMA AÇIKLADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi.

Obama açıklamasında, "Umarım, Erdoğan-Netanyahu görüşmesi ilişkileri derinleştiriyor" dedi.

İsrail'deki iki günlük resmi ziyaretini tamamlayarak Ürdün'e geçen ABD Başkanı Barack Obama'dan "son dakika" bombası geldi.

ABD Başkanı Obama, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti.

ABD'nin Türkiye ve İsrail ilişkilerine verdiği önemin altını çizen Obama, "Bölgesel barış ve güvenlik açısından Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine büyük önem veriyoruz" dedi.

'DERİN İŞBİRLİĞİ' VURGUSU

Obama açıklamada, "Görüşmenin iki lider arasında bu ve diğer birçok mücadele ve fırsat konusunda daha derin işbirliği sağlayacağından umutluyum" dedi.

EN SON TEMAS VAN DEPREMİNDE

Mavi Marmara saldırısında 9 Türk'ün öldürülmesinin ardından Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler donma noktasına gelmişti. Başbakan Erdoğan ile İsrail Başbakanı Netanyahu arasında en son 2011'deki Van depreminde bir telefon görüşmesi gerçekleşmişti. Van depreminde Erdoğan'ı arayan Netanyahu, geçmiş olsun dileğinde bulunmuş ve yardım teklifinde bulunmuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...