ABD’li dergiden ‘NATO Türkiye’ye muhtaç’ analizi

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

Türkiye’nin milli çıkarlarını ön plana alan dış politika stratejisi, dünya basınında sıkça kendine yer buluyor. ABD’li Politico dergisi, Türkiye’nin NATO’daki gücünü analiz eden bir makale yayımlandı. Makalede, ‘NATO’nun Türkiye muhtaç olduğuna’ vurgu yapıldı.

ABD’nin önde gelen politika dergilerinden olan Politico, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda ortaya koyduğu prensiplerini ve NATO’nun Türkiye’ye neden muhtaç olduğunu kaleme alan bir analiz yayımladı. Makalede, Türkiye’nin askeri gücüne ve denge siyasetine de dikkat çekildi.

Haber 7’de yer alan habere göre, ABD menşeili politika dergisi Politico, ‘NATO’nun Türkiye’ye ihtiyacı var’ başlıklı bir analiz yayımladı.

NATO’NUN TÜRKİYE’YE MUHTAÇ OLDUĞU VURGUSU

NATO’nun Türkiye’ye muhtaç olduğuna dikkat çekilen makalede, “Türkiye nihayet Finlandiya'nın NATO'ya girmesine izin vermiş olabilir, ancak İsveç konusunda henüz taviz vermiyor. Ve NATO bununla yaşamak zorunda.” denildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ittifakın en güçlü ikinci ordusu konumunda olduğunu belirten Politico, bu gücün İttifak misyonlarına ve operasyonlarına aktif olarak katkıda bulunduğunun altını çizdi. Ayrıca, 'Anlaşmazlıklara rağmen, Ankara ve Batı karşılıklı bir çıkar evliliğine kilitlenmiş durumda' vurgusu da yapıldı.

ABD’li dergiden ‘NATO Türkiye’ye muhtaç’ analizi

TÜRKİYE’NİN JEOPOLİTİK ÖNEMİ

'Türkiye, Karadeniz'e kimlerin geçeceğini kontrol ediyor' denilerek Türkiye’nin jeopolitik konumunun önemine dikkat çekilen yazıda şu ifadelere de yer verildi.

'Türkiye'nin Rus bağlantıları, onu Ukrayna ile potansiyel barış görüşmelerinde yararlı bir muhatap bile yapabilir.' 'NATO'nun Türkiye'ye ihtiyacı var' diyen Politico, ittifakın Ankara'yı saflarında tutmak için 'uzlaşmalar yapmaya ve anlaşmazlıkları küçümsemeye' istekli olduğunu yazdı. Eski bir üst düzey NATO yetkilisi olan Jamie Shea, diğer birçok müttefikin "tecrit edilmek istemeyeceklerini, kötü adam olmak istemedediklerini" söylerken Türkiye'nin buna "aldırmadığını" ifade etti: "Bu Türkiye'ye muazzam bir güç veriyor."

 TÜRKİYE’NİN DENGE POLİTİKASINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşında izlediği denge politikası da şu sözlerle ifade edildi:

 "Ülke, Rusya'nın işgalini kınadı ve Ukrayna'ya yardım sağladı, ancak aynı zamanda Moskova'ya yaptırım uygulamayı da reddediyor."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...