Naci Koru: 'Işid ile pazarlık yok'

Naci Koru: 'Işid ile pazarlık yok'

GÜNDEM Haberleri

'Saldırı aniden yaşandı. Irak polisi ve askeri bize haber vermeden çekildi. Baskına karşı konulması mümkün değildi.'

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na yapılan saldırının ardından rehin alınan 49 personelin sağlık durumun iyi olduğunu belirterek "Personelimizin salıverilmesini bekliyoruz" dedi. Dışişleri Bakanlığı'nda son gelişmelere ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplayan Koru, olayın nasıl yaşandığını şöyle anlattı: "Çarşamba günü 11.20'de Başkonsolosumuz aradı ve binanın yüzlerde ağır silahlı tarafından çevrildiğini, bunların gelerek dışarıdan '10 dakika içinde teslim olun, yoksa biz gireceğiz' dediğini söyledi. Hemen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve New York'ta bulunan Ahmet Davutoğlu ile temasa geçtik. Karşı konulması söz konusu değildi. Bu aklımızdan bile geçmedi. Eminim kimsenin de aklından geçmez. 8-10 dakikada karar aldık. İnsanların güvenliği için verilen bu karar Başkonsolosa iletildi. Militanlar Başkonsolos ve binadaki görevlileri dışarı çıkarıp arabalara bindirdiler. Tahliye talimatı verdiğimizde, Başkonsolosumuz 'İçerisi dışarıdan daha güvenli' demişti. Saldırı aniden oldu. Başkonsolosluğu korumakla yükümlü yerel asker ve polisler haber vermeden çekildi. IŞİD'den "Türk Konsolosluğu'na saldırmayız" teminatı alındığı iddiaları asla söz konusu değil. Eğer bu birkaç gün süren bir süreç olsaydı, önlem alabilirdik. 49 kişi var. Bunların 31'i özel harekatçı, 2'si bebek. Özel harekât polisinin görevi sadece Başkonsolosu korumaktı. nbsp;
KONSOLOSLUĞU YAĞMALADILAR
Şu an itibariyle tüm personel bir yerde, sağlıkları ile ilgili sıkıntı yok. Kötü muamele söz konusu değil. 31'i TIR şoförü olmak üzere 80 kişi ile ilgili hiçbir fidye talebi gelmedi. Pazarlık yapılmadı. nbsp;
Eğer Musul'da 10 konsolosluk olsaydı "Neden Türk Konsolosluğu hedef alındı?" dersiniz. Karşınızda bir terör örgütü var. Önlerine Türk Konsolosluğu geliyor. Orayı ele geçirip kapıyı kapatmıyor. Orada yiyecekler var. Bir yağma söz konusu. Bu doğal süreç."
Irak'ta yaşanan güvenlik krizinin ardından dün saat 13.00'te Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ve Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Gürler ile Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldi. Irak'taki sorunun tüm boyutlarıyla ele alındığı zirvenin ardından heyet Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le bir araya geldi.
Buket GÜVEN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...