Mutlu insandan zarar gelmez

Mutlu insandan zarar gelmez

GÜNDEM Haberleri

Yakın Doğu Üniversitesi, Forbes dergisinde ilk 100'e girdi. Mütevelli Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. İrfan S. Günsel, başarı sırrını paylaştı: Mutlu insandan her zaman fayda gelir.



nbsp;SunuşKıbrıs sadece deniz, kum, güneş mi demek?
gt; KKTC yani yavru vatandayız bu hafta... Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. İrfan S. Günsel ile hem üniversiteyi hem Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ni konuşmak üzere Lefkoşa'da buluştuk. Kıbrıs benim için daha önce deniz, güneş, kum ve tatilden ibaretti. Ayrıca her gidişimde bir kaygım olmuştu; "Allah korusun bir şey olursa donanımlı bir hastane var mıdır?" diye. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan üniversite ve hastaneyi gezdirdikten sonra içim rahatladı. Çünkü dünya sıralamasında üst sıralara yerleşen ekip ve teçhizat ile hem de yedekleriyle donatılmış hastaneyle karşılaştım. Ayrıca THY tedavi amaçlı Kıbrıs'a sağlık uçuşlarında indirim uyguluyor. Anlayacağınız Kıbrıs'ta sağlık turizmi de hızla ilerliyor. Üniversite ise, 20 bir bin öğrenci ile dünyanın birçok ülkesinden öğrenciyi aynı çatı altında buluşturuyor. Eğitimden kazandığıyla sağlığa ve yavru vatana yatırım yapıyorlar... Ve geçen yıl Forbes dergisinin en zenginler sıralamasında 26'ya yükselmişler... Sadece bu röportajla yetinmeyip Kıbrıs ile ilgili bu algının değişmesi için "ne yapabilirim"i düşünmeye başladım dönüş yolunda. Umarım sizin de algınız değişir... Ayrıca yavru vatana gönülden bağlı Kıbrıslı TRT Haber İstanbul Müdürü Meryem Özkurt'a desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. G.K.Z.


nbsp;Mutlu insandan zarar gelmez
100 yaşın üzerindeki araçların da bulunduğu "Klasik ve Spor Araba Müzesi"ni gezdiren İrfan S. Günsel, "Bu tür yerler turizm için önemli" diyor. nbsp; nbsp;


nbsp;Akdenizin incisi Kıbrıs'ta bir eğitim yuvasının yükselişine birlikte tanıklık edeceğiz. Yakın Doğu Üniversitesini Mütevelli Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. İrfan S. Günsel ile konuştuk...

gt; İlk olarak sizi tanıyalım... nbsp;
Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı'nı yaklaşık beş yıldır sürdürüyorum. Üç kardeşin en büyüğüyüm. Hukuk tahsili aldım, ikinci lisansımı ve doktoramı Denizcilik üzerine yaptım. Aynı zamanda Denizcilik'te hukuk dersi veriyorum.


gt; Çok genç yaşta başkan olmak ağır bir yükümlülük değil mi?
20 bin öğrencimiz ve yaklaşık 4 bin civarında da personelimiz var. 25 yıllık geçmişimize baktığımızda birçok personelimiz bu kampüste yaşlanır. Mesela çayımızı getiren arkadaşımız 10 yıldır bizimle. Ben bunu bir aile olmamızın verdiği çalışma huzuru olarak tanımlayabilirim. Bilirsiniz Akdeniz insanları mutlu insanlardır. Şanslıyız ki biz hem Akdenizli, hem de Yakın Doğulu'yuz. Bu yüzden biz çok daha mutlu insanlarız. Mutlu insandan asla zarar gelmeyeceği gibi, her zaman fayda gelir. Büyük bir sorumluluğun altında olduğumun farkındayım ama bunu bir sorumluluğu ifa etmek olarak değil de, bir ailenin başında duran bir abi gibi yaşıyorum. Bu yüzden büyük bir keyif alarak çalışıyorum.


40 ÖĞRENCİYLE BAŞLADIK


gt; Yakın Doğu Üniversitesi'ni babanız Dr. nbsp;Suat Günsel kurdu. nbsp;Babanızı bize nasıl anlatırsınız?
Benim babam ODTÜ fizik mezunu. İlk olarak 1978 yılında Lefkoşa'da bir dershane ile eğitim hayatına başladı. 40 öğrencisinden 13'ü tıbbı kazandı. Bu müthiş bir başarıydı. 10 yıl sonra üniversitemiz kuruldu. Üniversitemiz de 40 öğrenciyle başladı eğitim hayatına. 1993 yılında Yakın Doğu Koleji kuruldu. Burada da 40 bir öğrencimiz vardı. 40 bizim uğurlu rakamımız oldu.


gt; Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, dünya ile yarışacak kulvarda, hastane fikri nasıl çıktı?
Bizce sağlık hizmeti kesintisiz ve eksiksiz olmalı. İstanbul'da herhangi bir hastanede bir cihazın bozulmasından veya serviste olmasından dolayı sağlık hizmeti aksamaz çünkü gittiğiniz hastaneye benzer imkanlara sahip başka hastaneler de vardır. Bizim böyle bir lüksümüz yoktur. Çünkü Kuzey Kıbrıs'ta tam teşekküllü üniversite hastanesi olara tekiz. Hemen hemen bütün cihazları yedekleriyle birlikte aldık. Ayrıca afet ya da olağan üstü durumlarda milli hastane görevini de üstlenebilmek amacıyla 55.000 metrekare ve 500 yataklı olarak inşa ettik. Şu anda 130'un üzerinde konusunda uzman hocayla birlikte 550 kişilik bir sağlık ordusu insanımıza en kaliteli sağlık hizmetini sunmak için görev yapıyor.


gt; Forbes dergisinde babanız bu yıl ilk 100'e girdi.
Forbes'e dünyada eğitim alanında giren ilk aileyiz. nbsp;Bu değeri biz aile serveti olarak değil, ülkeye yatırılmış bir değer olarak görüyoruz. Çünkü üniversitelerin bir fiyatı yoktur.


gt; Gelecekle ilgili neler hayal ediyorsunuz ve planlıyorsunuz?
Amerika'da üniversite dediğimiz zaman Harvard, İngiltere'de Oxford, Kıbrıs'ta ise Yakın Doğu akla gelir. Ama biz tüm bölgede söz sahibi olmak istiyoruz İlk yüzde olmak zorundayız.


gt; Biraz da hobilerinizi konuşsak. Mesela klasik ve spor araba müzeniz göz kamaştırıyor…
Suat Hocamızın çocukluğunda killi topraktan yüzlerce model arabası varmış ve en büyük hayali de araba üretmekmiş. Üstü açık arabalarda sevgililerin saçlarının rüzgârda savrulduğunu hayal edermiş. Fakat ada şartlarında araba üretmek pek mümkün değildi. Müze serüvenimiz benim 12 önce hurda bir arabayı satın alarak bu arabayı yeniden restore ettirmemle başladı. Şu anda 100'ü aşkın arabaya sahip çok güzel bir müzemiz oldu. Ülke turizmi için üniversiteler, hastane ve müzeler çok önemlidir. Bizim de katkılarımızla turizmde yüzde 30'a varan artışlar yakalandı.


TURİST?GÜVENLİ YERE?GELİR
Ülkemizdeki üniversitelerimizin 5'inin de iyi olduğunun altını çizmem gerekir. Bugün 21 bin öğrencisi olan Yakın Doğu Üniversitesi, bölgenin önemli eğitim yuvasıdır. Kıbrıs bir eğitim adasıdır. Dünyanın en güvenilen adalarından biridir ve sadece deniz, kum, güneş ülkesi değildir. Ülkemiz insanı, kültürü tarihi zenginliklere sahip büyük bir kampüs gibidir.


gt; Öğrencilerinizle yaş farkı çok değil, bunun avantajlarını yaşıyor musunuz? nbsp;
Benim yaşım öğrencilerime yakın olduğu için onları çok iyi anlayabiliyorum. Bana gelen öğrencilerimin hemen hemen hepsine vakit ayırmaya çalışırım. Biz, öğrencisine değer veren bir üniversiteyiz. Çünkü biz öğrencilerin bu ülkenin geleceği olduğunun bilincindeyiz.


gt; Doğal güzelliğin tavan yaptığı bir ülkede yaşıyorsunuz, tatil olarak nereyi başka nereyi tercih edersiniz ?
Ben İstanbul'u çok severim. Mütevelli Heyeti Başkanlığı'ndan önce üniversitemizin İnternational Office' teydim. Bu vesile ile çok sayıda ülke görme şansım oldu fakat İstanbul gibisini görmedim. Paris de çok güzel bir şehirdir ve oradaki bütün güzellikleri insanlar yapmıştır. İnsanların tüm olumsuz çabalarına rağmen İstanbul nedense güzelliğinden hiçbir şey kaybetmemektedir.


nbsp;
Mutlu insandan zarar gelmez
İrfan S. Günsel, babası ve dedesiyle birlikte üniversiteyi yönetiyor.
nbsp;



YAKIN DOĞU'NUN BAŞARISINDAKİ SIR... nbsp;
3 kuşak birlikte çalışıyoruz


gt; Üç kuşak bir arada olan nadir kurumlardan birisiniz. Görev paylaşımınız nasıl oluyor?


Biz dedemin ve babamın tecrübesiyle ve benim enerjimle büyük bir aile yönetiyoruz. Dedem İrfan Günsel çoğunlukla üniversitenin çiftliklerine bakar ve etimizi sütümüzü sağlar. Veteriner hekimliğimizin çiftliğinin başında da dedem durur ve daha çok işlerin lojistik kısmında yer alır. Babam Suat Günsel ise şimdilerde KKTC Dünya Büyükelçiliği unvanıyla KKTC'nin hem Türkiyemizle bütünlüğünün daha sağlam olması ve diğer Türkçe dilini konuşan ülkelerle ilişkilerin daha sıkı olmasına vaktini ayırır. Ben ise üniversite ve hastanedeyim.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...