Musul için 3 aşamalı planımız hazır

Düzenleyen:
Musul için 3 aşamalı planımız hazır

GÜNDEM Haberleri

Musul’dan çıkabilecek insanlar, Duhok’ta ve Erbil’de barındırılacak. Yerleşim alanı ihtiyacı karşılamazsa, yakındaki 9 kampa takviye edilecek. Türkiye’ye gelenler olursa, Derik ve Akçakale’de ağırlanacak.

Oğuzhan Şahin ANKARA

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Musul’daki gelişmelere göre Türkiye’nin üç aşamalı planının hazır olduğunu belirtti. Başbakan Yardımcısı Kaynak, AFAD’ın yeni yapılan ancak 15 Temmuz darbe girişimi dolayısıyla resmî açılış töreni yapılamayan binasında, dün medyanın Ankara Temsilcileri ile bazı gazetecileri ağırladı. AFAD Başkanı Halis Bilden, TİKA Başkanı Serdar Çam ve Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem’le birlikte kendisine bağlı kurumların çalışmalarını anlatan Kaynak, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Musul harekâtına bağlı olarak Türkiye’ye yönelik büyük göç hareketi beklemediklerini belirten Kaynak, “Göç olacaktır ama Suriye’de olduğu gibi yoğun değil. Sebebi de, Musul etrafında yaklaşık 150-200 bin nüfusun yaşadığı yerleşim yerleri var. Musul, Türkiye’ye uzak. Dağlık alandan geçilmesi gerekiyor” dedi. Musul’daki gelişmelere göre üç aşamalı planın hazır olduğunu ifade ede Kaynak, muhtemel bir göç hâlinde şu tedbirlerin sırasıyla devreye gireceğini ifade etti:

1. AŞAMA: Musul’dan çıkabilecek insanlar, çevre köylerde, Duhok’ta, Erbil’de barındırılacak. Bunun için öncelikle gıdaları, ihtiyaç maddeleri, ilaçları temin edilecek.
2. AŞAMA: O yerleşim yerleri ile kasabalar ihtiyaca yetmezse, yakında kurulan 9 kamptan faydalanılarak, buradaki çadır ve konteynerler takviye edilecek.
3. AŞAMA: Türkiye’ye doğru intikal olursa, Derik’te, Akçakale’de boş tutulan kapasite değerlendirilerek, gelenler ağırlanacak. 

170 BİN EVSİZ İÇİN SEFERBERLİK

Fırat Kalkanı harekâtıyla güvenliğin sağlandığı bin 300 kilometrekare bölgedeki ihtiyaçlara odaklandıklarını belirten Kaynak, hâlen 170 bin kişinin bölgede evsiz olduğunu; bunlardan 70 bininin çadırlarda yaşadığını vurguladı. Kaynak, dışarıda kalan 100 bin insana kış şartlarından etkilenmeyecek imkânlar için çalıştıklarını belirtti. Halep’teki drama da vurgu yapan Kaynak, “Biz, Halep’ten çıkanları kabul edecek olsak, buyurun gelin desek de zaten mümkün değil. Halep ile Türkiye arasında halen Suriye yönetiminin, DAEŞ’in ve PYD-YPG’nin kontrolünde olan bir saha var. Sivil halkın o sahayı yürüyerek geçmeleri mümkün değil” dedi.

KÜKÜRTTE PANİĞE GEREK YOK

Başbakan Yardımcısı Kaynak, DAEŞ’in hava saldırılarını engellemek için ateşe verdiği Musul’un güneyindeki kükürt tesisinden yayılan zehirli gazlarla yüklü bulutların Türkiye’yi de etkileyeceği endişeleri konusunda rahatlatan açıklamalar yaptı. Meteoroloji, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AFAD’ın gelişmeleri 22 Ekim’den bu yana 24 saat esasına göre takip ettiğini vurgulayan Kaynak, “Paniğe kapılacak durum yok” mesajı verdi. Kaynak, “Bugün (dün) itibarıyla yoğunlukta azalma var. Başlayacak yağmur, kuzeyden esecek rüzgârlar sebebiyle yönünü değiştirecek gibi gözüküyor. Zaten yoğunluğu kaybetmiş ya da azalmış vaziyette” dedi. Yangının eski gücünde olmadığını vurgulayan Kaynak, “Büyük bir tehlike ve paniğe kapılacak bir hadise yok. Hem Sağlık Bakanlığımız hem Meteorolojimiz ve hem bizim kanaatimiz, riskin yok denecek kadar azaldığı şeklinde” değerlendirmesini yaptı. Yağmurla partiküllerin gıdalara bulaşma riski konusunda ise Kaynak, “Acil tedbir almamızı gerektirecek bir şey yok” dedi.  

TEK MÜLTECİ GEÇMEDİ

Fırat Kalkanı harekâtının ardından Suriye’den Türkiye’ye bir tek mültecinin geçmediğini hatırlatan Kaynak, bu durumun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “güvenli bölge” fikrinin ne kadar önemli olduğunu da gösterdiğini söyledi. Türkiye’de sığınmacı sayısının 2 milyon 753 bin 696 olduğunu vurgulayan Kaynak, halen 255 bin 506 kişinin geçici barınma merkezlerinde yaşadığını belirtti. “Hedefimiz geçici barınma merkezindeki 255 bin kişiden çadırlarda kalanları konteynerlere taşımak” diyen Kaynak, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adana’daki 160 bin kişi için 2016 sonuna kadar bu çalışmanın tamamlanacağını bildirdi. Türkiye’nin şu ana kadar 25 milyar dolar harcadığını hatırlatan Kaynak, BM ve AB ile yapılan görüşmelerle maddi yardım konusunda sonuç alındığını da açıkladı. 

SIĞINMACI OLMAYAN TEK İL O!

Başbakan Yardımcısı Kaynak, 80 ilde, kaç Suriyelinin yaşadığını ve nerelerde kaldığını devletin tek tek bildiğini de açıkladı. Bugüne kadar 19 milyon sağlık müdahalesi yapıldığını, 170 bin Suriyeli çocuğun Türkiye’de doğduğunu belirten Kaynak, “Kayıtlara göre sığınmacı olmayan tek il Antalya” dedi. 

SULTANAHMET'E RESTORASYON

Başbakan Yardımcısı Kaynak, Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Sultanahmet Camii’nde çok kapsamlı bir restorasyon gerçekleştirileceğini açıkladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) bu yıl ihaleye çıkacak. Kayma olan bir minaredeki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirten Kaynak, şu bilgileri paylaştı: “Çalışmalar sırasında minareyi aşan bir bakım ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Bu sene inşallah VGM çalışmayı başlatacak. Sultanahmet, ibadete ve ziyarete kapanmayacak. Çalışmalar bölüm bölüm yapılacak.”

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...